JUSS OG SAMFUNN

- Det er sant at Microsoft endrer seg

Tidligere Ecma-leder, Jan van den Bald, mener Microsoft mener alvor med sin nye tilnærming til standarder.

4. mars 2008 - 15:00

Det pågår en intens kamp om dokumentstandarder, og Microsoft håper nå å få sin OOXML-standard godkjent. Det henger sammen med selskapets nye tilnærming til åpne standarder.

På en pressekonferanse hos Microsoft Norge, forklarer tidligere leder av standardiseringsorganisasjonen Ecma, hvordan standardorganisasjoner fungerer og hvordan prosessen kjøres.

Det er ikke standardiseringsorganene som skal avgjøre hvilken standard som velges. Deres ansvar er bare å godkjenne eller å ikke godkjenne, slår Beld fast.

Han trekker frem et eksempel fra en tidlig runde med DVD-formater, der prosessen ble avsluttet med hele 5 forskjellige standarder. Derfra kunne ikke standardiseringsorganisasjonene gjøre noe mer.

- Det er bare markedet som kan avgjøre dette, sier Beld.

Sånn sett kan standardiseringsorganene kanskje ses på som arrangører av en utvelgelsesprosess. Standardiseringsorganisasjonene avgjør hvem som får lov til å delta i konkurransen. Så blir det opp til deltagerne å slå knockout på hverandre.

Da Microsoft i forrige uke erklærte at de ville endre sin strategi og sin forretningspraksis, var det mange som reagerte negativt. Kommentarer som at man "tror det ikke før man får se det" var gjengangere. Mange er tydeligvis brent av Microsofts tidligere opptreden. Beld derimot, mener at endringen er reell og at den har skjedd over tid.

- Microsoft har endret seg dramatisk, og jeg tror de måtte gjøre det, sier Jan van den Beld, tidligere leder av Ecma.

Han er ikke naiv i forhold til hvorfor de har gjort det.

- Microsoft er selvsagt tvunget av markedet, men det gjør ikke at det ikke er sant. Det er sant at Microsoft endrer seg, sier Beld.

Han mener at OOXML bør godkjennes som standard, og så får heller markedet avgjøre hvem som vinner til slutt, eventuelt at det blir to sameksisterende standarder.

- Det er ikke i tråd med standardiseringsorganisasjonen å si nei, sier Beld.

    Les også:

digi.no kommer tilbake med mer om den pågående OOXML-prosessen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.