Det er sinkene som velger Vista

Bedriftene som tar i bruk Windows Vista, erstatter Windows 2000, ikke Windows XP.

Det er sinkene som velger Vista

Bedriftene som tar i bruk Windows Vista, erstatter Windows 2000, ikke Windows XP.

Analyseselskapet Forrester Research har undersøkt om teknologitrender blant IT-brukere i bedrifter. Selskapet har intervjuet 50.000 medarbeidere i 2300 store og svært store bedrifter etter amerikansk målestokk. Rapporten Forrester har skrevet, er primært rettet mot utviklere som tilbyr programvare og tjenester til bedriftsmarkedet.

digi.no har skrevet om første del av undersøkelsen, som dreier seg om nettlesere og vanlige plugins, i denne artikkelen.

Andre del av undersøkelsen dreier seg om bedriftenes valg av operativsystemer.

Forrester skriver at selv om andelen som benytter en eller annen versjon av Windows har gått ned med fire prosentpoeng mellom januar og desember i fjor, er Windows fortsatt så dominerende at man som programvareleverandør bare i nisjetilfeller behøver å ta hensyn til de andre operativsystemene.

Nedgangen i andelen Windows-brukere skyldes primært en kraftig økning i bruken av Mac. Mens 1,2 prosent oppgav at de benyttet Mac i januar i fjor, var tallet i desember 4,2 prosent. Rundt 2/3 av disse benytter Intel-basert Mac. Også bruken av Linux vokser kraftig og var i desember, med 0,6 prosent markedsandel, seks ganger høyere enn i januar i fjor.

Både andelen Mac-brukere og andelen Linux-brukere gjorde et betydelig sprang mellom mars og oktober i fjor.

Operativsystem-bruken i store bedrift i 2007. Kilde: Forrester Research

I den samme perioden var også veksten i antall Windows Vista-brukere vært størst. Likevel er det ikke mer enn 6,3 prosent av Windows-brukerne som har oppgradert til Vista. Tallene til Forrester tyder på at det primært er Windows 2000-brukere som har oppgradert, for mens Windows 2000-andelen synker fra 9,1 til 3,0 prosent i løpet av 2007, er andelen Windows XP-brukere svært stabil og vipper rundt 90 prosent i hele 2007.

Forrester mener at Vista møter mye motstand i bedriftene. Riktignok har hver fjerde bedrift planer om å ta i bruk Vista i år, men selskapet mener den trege starten, den begrensede gevinsten i produktiviteten og forventningene om at Windows 7 kommer allerede høsten 2009, kan føre til at bedriftene trekker tilbake eller rett og slett dropper Vista helt og holdent.

Forrester sammenligner dette med situasjonen til Windows Millenium Edition. Den utgaven kom helt i slutten av år 2000, men er i ettertid blitt regnet som et mislykket produkt, både teknisk og kommersielt.

I undersøkelsen ble de bedriftsansatte også bedt om å oppgi hvilken skjermoppløsning de primært benytter. Tabellen nedenfor viser utviklingen.

Skjermoppløsningen til ansatte i store bedrift i 2007. Kilde: Forrester Research

Ifølge Forrester ligger bedriftene langt foran forbrukerne når det gjelder skjermoppløsning. 97 prosent av bedriftsbrukerne benytter en skjermoppløsning på 1024x768 eller mer.

    Les også:

Til toppen