- Det er tillatt å strippe Windows

Piratutgaver som MicroXP tillates ikke, men Microsoft åpner for egne spesial-tilpassninger.

- Det er tillatt å strippe Windows
Bilde:

Fredag skrev digi.no om MicroXP, en uoffisiell, strippet utgave av Windows XP som skal kunne kjøres på mindre kraftig maskinvare enn det en standardinstallasjon av operativsystemet krever.

Ifølge Rune Zakariassen, fagansvarlig i Microsoft Norge, er selve distribusjonen av MicroXP ikke tillatt. Men Microsoft har ingenting imot at kundene setter sammen strippede utgaver av Windows for eget bruk.

- Jeg tror MicroXP hacker på binærkoden til Windows XP, noe jeg tviler på at er tillatt, sier Zakariassen. Det sammen gjelder eventuell fjerning av antipiratløsningen Windows Genuine Advantage (WGA).

- Men å fjerne komponenter eller å legge til komponenter er absolutt tillatt. Vi har også laget verktøy som strømlinjeformer Windows. Dette brukes av blant annet store bedrifter som kanskje har bedriftsstandarder med applikasjoner, hotfikser, drivere og slik kan legges inn på installasjonsmediet. Da slipper man å måtte konfigurere på hver enkelt maskin etter installasjonen.

Dette er i og for seg velkjent for de fleste.

Rune Zakariassen i Microsoft Norge
Rune Zakariassen i Microsoft Norge Bilde: Harald Brombach

- Det er mye mer som kan fjernes her enn i «Legg til/fjern programvare». I teorien kan man også fjerne Internet Explorer, men fordi mange andre Windows-komponenter avhenger av Internet Explorer, risikerer man å få en udefinert oppførsel, sier Zakariassen.

Windows støtter også installasjon uten at brukeren blir stilt spørsmål (Quiet Mode Installation). Da tar installasjonsrutinene utgangspunkt i en standard «svarfil», en tekstfil som inneholder standardsvar på spørsmål som stilles i dialogbokser under installasjonen.

- Vi oppfordrer andre til å gjøre dette og vi gjør det selv.

Denne svarfilen kan manipuleres, slik at man i stor grad velger hvordan operativsystemet skal se ut, men den gjør det ikke mulig å velge bort Windows-komponenter i samme grad som er gjort i MicroXP-distribusjonen og andre lignende distribusjoner.

Zakariassen er trygg på at produkter som nLite, som gjør det mulig endre installasjonen av Windows ved å bygge nye installasjonsmedier basert på originalene, er tillatt.

    Les også:

;