Det finnes dårlige PC-er

Jeg trodde alle PC-er var like og at hvis du kjøpte fra en kjent leverandør, var du i hvert fall sikker. Jeg tok skammelig feil.

Er det et produkt hvor det skulle være ganske så tilfeldig hva du velger, så er det PC. De aller fleste PC-er er satt sammen av moduler fra en håndfull gigantleverandører og med mindre du velger noe helt sært, skulle alt fungere greit.

Stapp i en Windows eller Linux-CD og kjør i vei.

Men det går an å kløne til ting likevel. Særlig på programvaresiden, hvis du mener du kan gjøre en bedre jobb enn Microsoft. Et annet motiv er at du skal mase inn logoen din og late som du har vært med på å lage Windows. Produsenten av min maskin, leverandør X, har lagt inn masse oppstartsbilder og hjelpesystemer på toppen av Windows.

Først gikk lydkortet i stykker. Jeg kunne returnert maskinen, men jeg bruker den til å teste shareware/freeware-programmer og trenger ikke lyd. Men etter hvert hadde jeg installert så mye at det ble på tide med en skikkelig ryddesjau. Som kjent betyr det en reinstallering av Windows.

Første forsøk med en standard Windows-CD feilet. For leverandør X har laget en spesialversjon av Windows, basert på en CD som maskinen må starte fra. Litt dumt hvis du har lyst å oppgradere maskinen til en nyere Windows-versjon.

Etter å ha funnet frem denne CD-platen, fikk jeg en meny der jeg valgte 'Installere Windows 98' og trykket Kjør. Det første maskinen gjorde var å formatere harddisken - uten å spørre. Heldigvis var det jeg ville ta vare på samlet på partisjon nummer 2.

Men leverandør X har ikke nøyd seg med å lage en egen CD. Leverandøren har heller ikke vært fornøyd med 3Coms drivere for nettverkskortet som står i og har døpt om disse med sitt eget navn foran.

Det ironiske er at når du har laget et eget opplegg med spesialtilpassede rutiner, så skal dette fungere bedre enn standardsystemet.

Det gjør det ikke dette tilfelle. Spesialversjonen av Windows klarte ikke å identifisere nettverkskortet, kanskje nettopp fordi leverandøren har døpt om driverne. I stedet presenterte maskinen en feilmelding og en lang liste av originale 3Com-drivere. Hele poenget med en skreddersydd løsning var jo å eliminere valg og drivere, leverandøren vet jo hva som står i maskinen.

Det nyttet heller ikke å sjekke visuelt - nettverkskortet er integrert på hovedkortet, og du finner ikke noen typebetegnelse.

Leksjon 1: Microsoft og 3Com er langt fra perfekte, men du skal ha svært gode grunner og teste ekstremt nøye før du begynner å endre ting.

Leksjon 2: Unngå maskiner med såkalte brukervennlige spesial-løsninger. Kjøp standardsystemer, de er enklere å vedlikeholde og ikke minst oppgradere. Hvordan hadde min maskin taklet Windows 2000 eller XP?

+Du lurer sikkert på hvem leverandøren er?

Les også Pål Leveraas sine merksnodige opplevelser innen PC-verdenen:

En Komplett Data-idiot

Til toppen