IT-NORGE

– Det finnes ingen konkurrenter. Dette er en ny måte å drive skole på

Karmøy-bedrift med utviklingsteam i Peru hevder norske kommuner kan spare milliarder.

4. mars 2016 - 12:57

Sysco er en hjørnestensbedrift i Haugesund, eller strengt tatt Karmøy kommune der de etablerte seg på fastlandssiden.

IT-selskapet begynte med fire ansatte i 2004, siden har de vokst formidabelt. Nå er de 110 ansatte og leverer pene overskudd.

En ting er at inntektene de siste fem årene er tredoblet til nær 150 millioner kroner. Selskapet har også egen utviklingsavdeling i Peru i Sør-Amerika.

Digitalisering av kraftbransjen har lenge vært hovedgeskjeften, med alt fra rådgivning og drift til leveranse av maskinvare, databaseservere og infrastruktur, men også systemutvikling. Sysco har spesialisert seg på Oracle, men har et pragmatisk forhold til teknologi.

Leveranser og løsninger for energiselskaper utgjør over halve butikken, men overraskende nok lager de programvare også for barnehager og skoler.

Rundt 250 barnehager har tatt i bruk produktet Vigilo, et nettbasert system eller portal med tilhørende mobilapp for kommunikasjon mellom ansatte og foresatte, planlegging og dokumentasjon.

Disruptiv skoledrift

Dette er videreutviklet til et program for skoleadministrasjon, som rulles ut i disse dager etter en pilot med hjemkommunen og OFU-midler fra Innovasjon Norge.

– I alle år har man gjerne brukt noen uker for å planlegge neste skoleår, men planene ble hogd i stein. Det gjør det vanskelig med alle parameterne og alt som kan endre seg. Hele systemet blir fastlåst og det blir vanskelig å få kabalen til å gå opp. Det gir dårlig virkningsgrad på vikarbruk og læringsressurser, sier administrerende direktør Frank Vikingstad i Sysco til digi.no.

IT-verktøyet gjør det mulig å endre individuelt på timeplan ned til elevnivå hver dag og time for time. Da kan du pare ressursene på en helt ny og smidig måte. Det er en disruptiv løsning, mener han.

– Det finnes ingen konkurrenter. Dette er en ny måte å drive skole på, hevder Sysco-sjefen.

Vigilo er skilt ut som eget søsterselskap under ledelse av Øystein Viland. Han var med å utvikle systemet for å skape et bedre administrativt verktøy da han var rektor ved Håvåsen ungdomsskole. I fjor forlot han rektorgjerningen for å bli direktør i det Sysco-eide selskapet.

– Det offentlige kan spare milliarder

Karmøy-bedriften ser for seg enorme muligheter. De mener produktet egner seg også langt utenfor skolesektoren.

– Ja, vi ser spennende potensial. Vi har laget avanserte modeller og optimaliseringskalkulatorer og skaffet oss masse erfaring. Helsevesenet, næringslivet og åpenbart energibransjen er andre muligheter, sier Vikingstad.

Selskapet har lansert en hårete idé om å gi bort IT-systemet til alle norske kommuner. I bytte mot 2 prosent av alle dokumenterte besparelser.

Ren fantasi med dagens anbudsregler og kommunenes selvråderett.

Med erfaring fra Håvåsen ungdomsskole har Vigilo-direktør og tidligere rektor Viland likevel beregnet at barne- og ungdomsskoler ved landets 428 kommuner, akkumulert, kan spare over 3 milliarder kroner i året i administrasjonskostnader.

– Vi har forsøkt å tilby dette og fulgt opp offentlig anbud hvor vi har sagt vi kan gå inn med en sånn modell, men anbudsreglene i dag legger ikke opp til innovative løsninger, mener Frank Vikingstad.

– Helt ærlig, tror du virkelig at dere kan selge inn løsningen på denne måten?

– Sannsynligvis ikke med dagens regelverk. Det er en av tingene vi forsøker å påvirke.

Hvorfor Peru?

Sysco har hovedkontoret sitt ved Karmøy, men også etablert kontorer i en rekke norske byer som Bergen, Stavanger og Oslo.

Mer unikt er utviklingsavdelingen i Sør-Amerika, som i norsk IT-bransjesammenheng må sies å være nokså eksotisk. Det ledes også av en nordmann.

– Han dro egentlig til Peru på klatretur, men endte opp med å starte IT-selskap. Peru er kanskje det landet i Sør-Amerika som har kommet lengst på IT. De har gode universiteter og et høyt utdanningsnivå.

Peru er også et utviklingsland. – Det er et u-land, men når de kom seg ut av hengemyra etter mange års krig og konflikter satset de på informasjonsteknologi, sier Vikingstad.

Kan bli mer knoppskyting

Vigilo alene omsatte for 16 millioner kroner med et resultat på en halv million i fjor. Alt overskudd blir reinvestert for å vokse videre. Det er fem ansatte i selskapet.

Sysco står for drift og utvikling, mens dattera tar seg av produktkompetanse, ledelse, salg og support. Med dette som motor kan det blir flere knoppskytinger.

– Ja, vi skal holde fokus på kjernevirksomheten i Sysco med vertikalen energi og teknologi horisontalt. Kommer det opp noe vi kan satse på utenfor våre kjerneområder, og det fortjener et bedre liv, så tar vi det ut og lager nye selskaper, sier Vikingstad.

Han forteller at det ikke er noe galvanisk skille mellom utviklingsavdelingen og de øvrige delene av virksomheten. IT-konsulentene er også med på å bistå med drift eller andre områder ved behov.

– Vi bruker kompetansen der den trengs. Den ene delen styrker den andre. Vi har også en overordnet strategi om 10 prosents marginer, men er ikke opptatt av å pushe at alle konsulentene skal jobbe med utfaktureringsgrad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.