Sikker digital postkasse

– Det går den rette veien med digital postkasse nå

Bruken har tatt seg kraftig opp.

Staten vil vekk fra papirbrev og dyr porto. De forsøker stadig å lokke flere innbyggere til å velge Digipost eller e-Boks.
Staten vil vekk fra papirbrev og dyr porto. De forsøker stadig å lokke flere innbyggere til å velge Digipost eller e-Boks. (Bilde: Colourbox)

Bruken har tatt seg kraftig opp.

Posten Norge oppgir at de har rundet 1 million brukere av Digipost. Milepælen ble nådd rett før helgen.

Staten har som kjent valgt to ulike leverandører av såkalt sikker digital postkasse. Det andre alternativet er danske e-Boks.

Den konkurranseutsatte tjenesten skal være hovedkanal for det offentliges kommunikasjons med innbyggerne, med mindre man reserverer seg mot ordningen. Da får man papirbrev i stedet.

e-Boks ligger langt bak Digipost i antall brukere av den statlige meldingstjenesten. Men samtidig har de nesten dobbelt så mange brukere i Norge – totalt sett.

Dette er forvirrende. La oss prøve å oppklare ved å skille mellom epler og pærer.

Torgeir Strypet er avdelingsdirektør i Difi.
Torgeir Strypet er avdelingsdirektør i Difi. Bilde: Difi

– Hvis vi snakker sikker digital postkasse er Digipost desidert størst. E-boks har i dag litt i underkant av 200.000. Vi nærmer oss 1,2 millioner brukere totalt, sier avdelingsdirektør Torgeir Strypet i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

e-Boks oppgir at deres tjeneste benyttes av 11 millioner i Norden, og at drøyt 1,9 millioner av disse er norske.

– Vi opplever en jevn økning – både folk som velger e-Boks som sin postboks for å motta post fra offentlig sektor, og brukere som får e-Boks gjennom deres bank eller forsikringsselskap, opplyser selskapets nordiske kommunikasjonsdirektør Susanne Søndahl Wolff.

De færreste av disse er imidlertid koblet opp til den statlige ordningen, men snarere levert som digitalpostkasser gjennom avtaler med banker og forsikringsselskap.

– Sånn sett sitter e-Boks på et stort potensial. De har nok som strategi at flere skal åpne også for sikker digital post etter hvert, men vi synes nok at de burde være mer offensive overfor kundene sine, mener Strypet.

Han er uansett fornøyd med brukerveksten.

Målet er at ordningen blant annet skal spare samfunnet for store utgifter. Gammeldags papirpost har kostet det offentlige en halv milliard kroner i året, bare i porto.

Les også: Mange likte dårlig at banken tvangsinnmeldte dem

Lenge gikk det tregt med overgangen, ikke minst fordi offentlig virksomhet somlet med å støtte digitalpostkassen. Det siste året har antallet tatt seg kraftig opp.

Ifølge Posten er over 200 etater nå i gang med løsningen. Det inkluderer blant annet Nav, Politiet, Vegvesenet, Husbanken og en del kommuner. Senere skal du også kunne få skatteoppgjøret levert i digital postkasse.

– Det er en stor dag for oss. Det strømmer på med nye brukere. Bare siden nyttår har rundt 10.000 registrert seg hver uke, i alt over 400.000 nye brukere, opplyser Posten i en kunngjøring. Det var på fredag at de meldte om sin million-milepæl.

Tidligere i år: Ligger bak skjema, men nå skal Difi tråkke på gasspedalen

– Går riktig vei

Videre opplyser Posten at myndighetene i disse dager sender ut papirbrev til 2,6 millioner nordmenn som ikke har registrert seg for ordningen.

Disse blir da oppfordret til å velge et av de to alternativene på nettstedet www.norge.no.

– Det går den rette veien nå, men har vært beinhard jobbing. Utfordringen har ikke minst vært å få opp antallet virksomheter som sender digitalt, medgir Difis avdelingsdirektør Torgeir Strypet.

Han peker på det han kaller en stor og flott utvikling i offentlig sektor.

– Alle gjør nå en jobb for å tilrettelegge. Mange må oppgradere fagsystemene sine. Ting tar tid egentlig, men vi ser nå en kjempeflott utvikling. På kommunesektoren har vi fått hull på byllen. Det er sikkert 150 kommuner med i dag, sier Strypet.

Foruten vekst antall offentlige etater og virksomheter som sender digital post, noe som gjør tilbudet mer relevant enn tidligere, driver staten fortsatt med markedsføringskampanjer for å lokke flere innbyggere med på ordningen.

Kommentarer (26)

Kommentarer (26)
Til toppen