JUSS OG SAMFUNN

Det går Microsofts vei i ISO om Open XML

Motstanden mot å gjøre Open XML til ISO-standard i konkurranse med ODF ser ut til å ebbe ut.

29. aug. 2007 - 08:59

For to uker siden gjennomførte INCITS (International Committee for Information Technology Standards), komiteen som skal avgjøre USAs syn på Open XML (også kalt Office Open XML eller OOXML) som ISO-standard, en prøveavstemming blant sine medlemmer. Resultatet vakte oppsikt: Det tydet på at USA kunne si nei til Open XML.

    Les også:

Siden har INCITS gjennomført nok en prøveavstemming: Støtten til Open XML har økt.

Lexmark, som stemte nei i den første prøveavstemmingen, endret sin stemme til ubetinget ja. Årsaken skal være at de fikk oppklart sine innvendinger som var av prosedyreteknisk art.

USAs forsvarsdepartement har endret sin stemme fra betinget ja til ubetinget ja. Forskjellen mellom betinget og ubetinget ja er vesentlig: Et betinget ja innebærer at man avviser umiddelbar godkjenning, men signaliserer at man vil stemme ja forutsatt at ens innvendinger – kommentarer – blir imøtekommet. Departementet hadde innvendinger knyttet til opphavsrett, sikkerhet og mulighet for tredjeparts implementering av Open XML: Disse er nå trukket.

Også standardiseringsorganisasjonene GS1 US og NIST (National Institute of Standards and Technology, underlagt USAs handelsdepartement) har trukket sine innvendinger.

Status i den amerikanske komiteen er følgelig 12 ja, 3 nei og en avholdende. Det er langt flere ja enn det kvalifiserte flertallet som kreves.

Oracle, IBM og Farance er dem som holder skansen på nei-siden. IBM sier de har funnet mer enn 1700 tekniske problemer i spesifikasjonene, og mener kvaliteten er for dårlig til at Open XML kan godkjennes. Oracle har tilsvarende innvendinger.

INCITS vil gjennomføre nok en prøveavstemming innen ISOs frist for å avgi stemme, det vil si innen 2. september.

I går meldte Sverige at de vil stemme for Open XML som ISO-standard. Tyskland har inntatt samme standpunkt.

Formelt er det den europeiske standardorganisasjonen Ecma International som har ansvaret for Open XML-spesifikasjonene, og som fronter ISO i denne saken. Nederlenderen Jan Van Den Beld som ledet Ecma i 16 år fram til april, sier i et intervju med Computerworld at han venter at ISO vil godkjenne Open XML, om ikke i høst, så ved neste korsvei i mars. Resonnementet er at mange nei-stemmer i høst i praksis er betingede ja-stemmer, og at man vil endre spesifikasjonene for å imøtekomme deres innvendinger de kommende månedene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.