– Det har kostet mye

Idar Vollvik kaster kortene i Norge for å satse alt i Thailand.

– Det har kostet mye
Idar Vollvik er ferdig i det norske mobilmarkedet. Nå satser han alt i Thailand. Dette markedet er, ifølge Vollvik, på samme sted som Norge var for 10 år siden og mange ganger større. Bilde: Ludo Mobil

Torsdag var ringen sluttet for eks-milliardær Idar Vollvik. Han selger de gjennværende 22.000 kundene i Ludo Mobil til Chess, eid av TeliaSonera. Et selskap han selv startet, og solgte for over milliarden.

Dermed unngikk han å oppleve at hans mobileventyr ville ende i den totale grus ettersom nettselskapet Ventelo ville kaste ut Ludos kunder fra sitt nett neste onsdag. Men fremdeles venter Ventelo på en regning på 20 millioner kroner. Og Chess betaler ikke noe før kundene faktisk begynner å bruke deres nett.

    Les også:

– Vi betaler for kundene vi får, ikke for kundene Ludo Mobil har, sier Jarle Alvær som er markedssjef i Chess til digi.no. Betalingen vil bli bestemt ut ifra hvor mye hver Ludo-kunde omsetter for. Men en ting er sikkert. Bråket mellom Ventelo og Ludo har kostet Idar Vollvik og de øvrige aksjonærene i Ludo-selskapene mye penger.

Det er imidlertid ikke Vollvik interessert i å snakke så mye om når digi.no får tak i tele-gründeren på telefon torsdag formiddag.

– Jeg er bare veldig glad for at vi har fått til dette og at jeg kan avslutte mobilvirksomheten i Norge med æren noen lunde i behold, sier Vollvik til digi.no. Han understreker at det viktigste for han er at kundene nå vil få det bra og sier videre at flere kunder vil opplevde langt bedre betingelser i Chess enn det han har kunnet levere i Ludo Mobil.

Forhandlingene med TeliaSonera har bare vart et par uker, får digi.no forklart. Og for Vollvik var det kniven på strupen. Dersom Ventelo hadde kastet ut Ludos kunder fra nettet ville selskapet vært uten noen verdier.

Helt siden i fjor sommer har Ventelo og Ludo vært i krangel. Ludo har nektet å betale sine utestående fordringer noe som gjorde at avtalen selskapene mellom ble sagt opp med virkning fra 1. januar.

Men Ventelo har holdt kundene i livet i påvente av en løsning. Parallelt har Ludo Mobil forhandlet med Telenor Mobil. Da var intensjonen at Telenor skulle overta Ludo-merkevaren i en handel som ville være verd rundt 60 millioner kroner.

Avtaleutkastet mellom Ludo og Telenor kan du laste ned her (pdf).

Men da Telenor plutselig trakk seg bestemte Ventelo for å trekke i bremsen. De begjærte Ludo konkurs og varslet kundene om at summetonen ville forsvinne om de ikke byttet operatør. Siden den gang har Ludos skjebne vært alt annet enn lys. Onsdag ettermiddag ble det imidlertid klart at TeliaSonera plukker opp igjen restene.

Vollvik sier til digi.no at det har vært svært tøffe uker. Når vi spør han om hvor mye penger han regner med å få for kundene svarer han slik:

– Jeg vil overhodet ikke diskutere slike kjedelige elementer, men er glad for at regnestykket går opp. Jeg har vært så presset og kjørt i så lang tid... nå vil jeg bare puste ut. Det har vert veldig..., en veldig tung tid, sier Vollvik til digi.no.

Men selv om Vollvik er ferdig i det norske mobilmarkedet er han ikke ferdig i bransjen. Han har kastet seg over markedet i Thailand, hvor Ludo Mobil eier 49 prosent av en operatør. Finansavisen har meldt at Vollvik er i ferd med å hente inn 20 millioner kroner for å kapitalisere opp satsningen.

– Det eventyret der er en sjanse som jeg ikke trodde jeg skulle få oppleve igjen. Da jeg bygget opp Chess for 10 år siden var det med myndighetene i ryggen. De ville ha mer konkurranse. I Thailand er de i dag i samme situasjon som vi var her i landet da. Vi har gjort det før, men denne gangen skal vi gjøre det i et marked som er 15 ganger større enn det norske, sier Vollvik som mener det råder en klondyke-stemning i det thailandske mobilmarkedet fortiden.

– Det vi skal gjøre er å pumpe dette markedet, og er det noe vi er kåt på så er det salg, sier en oppstemt Vollvik.

Spørsmålet er hva som blir igjen i Norge. En rekke av selskapene i Ludo-gruppen har konkursspøkelse hengene over seg og dersom Ventelo ikke får sine 20 millioner kroner vil de gå til skifteretten om kort tid.

Men før digi.no får spurt telegründeren om det må han legge på.

    Les også: