Det hvite hus gir regjeringskontorer én måned til å slette Tiktok

Den kinesiskutviklede appen Tiktok skal innen 30 dager være fjernet fra telefoner og systemer som tilhører regjeringskontorene i USA, har Det hvite hus bestemt. Danskene tar også grep.

Den kinesiskutviklede appen Tiktok skal innen 30 dager være fjernet fra enheter som tilhører regjeringskontorene i USA, har Det hvite hus bestemt.
Den kinesiskutviklede appen Tiktok skal innen 30 dager være fjernet fra enheter som tilhører regjeringskontorene i USA, har Det hvite hus bestemt. Foto: Sean Kilpatrick/The Canadian Press/AP/NTB
28. feb. 2023 - 08:45

Tiktok må nå fjernes fra telefonene og IT-systemene i amerikanske regjeringskontorer for å beskytte amerikanske data, ifølge et veiledningsnotat som ble sendt ut mandag,. Det skriver nyhetsbyrået Reuters, som har sett notatet. Dette er det siste i en rekke tiltak der bruken av kinesisk teknologi blir begrenset i USA på grunn av frykt for den nasjonale sikkerheten.

Tiktok har uttalt at den frykten er basert på feilinformasjon.

Kina kritiserer beslutningen.

– Dette er å misbruke statsmakt til å undertrykke utenlandske selskaper, og vi motsetter oss dette på det sterkest, heter det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet.

Stemte mot bruk

I desember stemte Kongressen for å hindre føderale ansatte i å bruke den kinesiske videoappen på statlig eide enheter og ga Biden-administrasjonen 60 dager på seg til å utstede nye regler om bruken.

Mange offentlige etater og regjeringskontorer har allerede eliminert bruken av Tiktok på sine telefoner og systemer, blant annet Det hvite hus selv og forsvarsdepartementet.

Tiktok er eid av kinesiske ByteDance, og de siste månedene har det oppstått frykt i vestlige land for hvor stor tilgang kinesiske myndigheter har til brukerdata som samles inn via appen.

I forrige uke meldte EU-kommisjonen at appen forbys hos de ansatte og at den må fjernes innen 15. mars. Også i Sverige har regjeringsansatte blitt oppfordret til å slette Tiktok.

Her hjemme har det vært mye oppmerksomhet rundt justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl og hennes bruk av Tiktok på jobbtelefonen.

Da Digi nylig tok en ringerunde til ulike norske virksomheter, sa alle som svarte at de tillater kinesiske apper på jobbmobilen. Men flere er i tenkeboksen.

Også Canada forbyr

Mandag meldte også Canadas regjering at de har lagt ned et forbud mot Tiktok på alle regjeringsansattes telefoner samt på annet IT-utstyr.

Regjeringen opplyser mandag at appen kommer til å bli fjernet fra alle mobiler som ansatte har fått av regjeringen, og heretter skal de ikke kunne laste ned appen.

Det finnes ikke dokumentasjon på at regjeringsopplysninger har kommet på avveie på grunn av Tiktok, men canadiske myndigheter viser til at metodene Tiktok bruker for å samle inn data, gir selskapet betydelig tilgang til telefonenes innhold.

Kraftig anbefaling i Danmark

Og nå har folketingsmedlemmer og andre ansatte ved den danske nasjonalforsamlingen fått en e-post der det kraftig anbefales at Tiktok slettes om man har appen på mobilen.

– Folketinget tar til seg vurderingene som kommer fra sikkerhetsmyndighetene. Når Center for Cybersikkerhed sier at det er risiko for spionasje ved bruk av Tiktok, så innretter vi oss etter det, skriver Folketinget i en pressemelding.

Avgjørelsen kommer etter at Center for Cybersikkerhed (CFCS) forrige uke frarådet danske statsansatte å ha appen installert på jobbtelefonene sine. Anbefalingen kom samme dag som EU-kommisjonen og EU-rådet innførte forbud mot at ansatte brukte Tiktok på jobbtelefonene sine.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
Tiktok er den mest populære, men trolig ikke den eneste kinesisk-eide appen som benyttes av norske mobilbrukere.
Les også

Spørrerunde: Alle virksomhetene som svarte, tillater kinesiske apper på jobbmobilen

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.