JUSS OG SAMFUNN

Det Hvite Hus ut mot SOPA

Obamas folk tar kraftig til motmæle mot kontroversielle piratlover.

Det Hvite Hus, med president Obama i spissen, vil ikke støtte SOPA-lovene slik de nå blir presentert. Dermed er det ventet flere omkamper i Kongressen.
Det Hvite Hus, med president Obama i spissen, vil ikke støtte SOPA-lovene slik de nå blir presentert. Dermed er det ventet flere omkamper i Kongressen. Bilde: Kevin Lamarque/Reuters/SCANPIX
16. jan. 2012 - 08:02

Motstandere mot lovforslagene som skal demme opp for ulovlig nedlastning i USA fikk denne helgen en mektig alliert. Tre av Obamas rådgivere ved det Hvite Hus sendte ut en uttalelse der de slo fast at det Hvite Hus ikke ville støtte lovgivning som vil redusere ytringsfrihet, redusere kybersikkerheten eller underminere et dynamisk og innovativt internett.

Les hele brevet her.

Kongressen behandler i disse dager SOPA (Stop Online Piracy Act) og Protect IP (Protect Intellectual Piracy Act), som har fått enorm oppmerksomhet i USA. Lovforslaget er omstridt, blant annet fordi det åpner for at nettleverandører – uten noen form for rettslig prøving – kan pålegges å sperre tilgangen til nettsteder som angivelig har begått opphavsrettsbrudd.

SOPA støttes av mange innholdsleverandører, men flere har nylig trukket støtten. Motstanden har vært betydelig - både fra brukere og fra store internettselskap som Facebook og Google.

Kritikerne mener dette kan ødelegge hele fundamentet for nettet, nemlig domenenavn-systemet og således «rive internett i filler».

Vil ikke støtte

Uttalelsen fra tre av rådgiverne til president Obama kommer som en respons til den voldsomme motstanden lovforslagene har generert den siste tiden.

– Samtidig som vi mener at online piratvirksomhet hos utenlandske nettsider er et seriøst problem som krever en seriøs juridisk respons, så vil vi ikke støtte lovgivning som reduserer ytringsfriheten, redusert kybersikkerhet eller underminere et dynamisk og innovativt internett, skriver rådgiverne som understreker at de foreslåtte lovene for all del ikke må påvirke den tekniske arkitekturen av nettet gjennom for eksempel manipulering av DNS (doman name system), som de mener er fundamentet for nettsikkerhet.

Gjør endringer

Kongressmedlem Lamar Smith mener at dagens SOPA forslag faktisk består Obama-administrasjonens test. Rett før helgen gikk han inn for å fjerne forslaget i SOPA-lovene som går inn for at nettleverandører kan stenge ned nettsider. Smith uttalte søndag ifølge Bloomberg News at det ikke er sensurvirksomhet å innføre lover mot «utenlandske tyver» som stjeler innhold.

– Kongressen kan ikke stå og se på mens noen av USAs mest profitable og produktive industrier er under angrep, sa Smith.

Utsatt høring

Den massive motstanden mot SOPA og Protect IP har fått lovgiverne i Kongressen til å behandle saken mer grundig. Ettersom det Hvite Hus har blandet seg så tydelig inn er det forventet at det blir utsettelser og flere runder med høringer før det foreligger et modifisert lovforslag for hvordan amerikanske myndigheter skal takle problemet med piratkopiering på nettet.

Det er forventet en foreløpig votering i Senatet den 24. januar som skal danne grunnlaget for den videre debatten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.