JUSS OG SAMFUNN

Det kan bli flere norske toppdomener

Nå skal behovet for blant annet .oslo vurderes.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. feb. 2010 - 09:16

En nasjonal arbeidsgruppe nedsatt av Samferdselsdepartementet skal vurdere som det skal åpnes for flere norske toppdomener.

I dag er det bare ett norsk toppdomene, .no. Dette er basert på landskoden, men gruppen skal nå vurdere om det skal tilbys toppdomener basert på andre kriterier, for eksempel hovedstad, altså .oslo.

Arbeidsgruppen ledes av Post- og teletilsynet (PT) og sammensatt med deltakere fra Abelia/NHO, Forbrukerrådet, Patentstyret, Uninett Norid AS og Universitetet i Oslo. Den skal levere sin rapport innen utgangen av 2010.

Ifølge en pressemelding fra PT pågår det internasjonalt arbeid for å utvide antallet toppdomener, som følge av et ønske om å legge til rette for økt konkurranse i domenemarkedet. Det er også et uttalt ønske fra myndighetene i flere land om å gjøre tilgjengelig nettadresser på språk som kinesisk, arabisk og kyrillisk.

Arbeidet blir koordinert gjennom ICANN. PT deltar i Governmental Advisory Committee (GAC), som er et rådgivende organ i ICANN.

Videre skriver PT at ICANN er i en prosess med å utarbeide søkerverktøy og regelsett for nye toppdomener. Dette nedfelles i en «Applicant Guidebook». Det foreslås at før et aktuelt toppdomene basert på visse typer geografiske navn tillates, må en relevant myndighet avgi en erklæring om at den støtter eller ikke har innsigelser mot en konkret søknad om etablering av den nye toppdomenet.

Foreløpig gjelder dette søknader om nye toppdomener som representerer landnavn, territorienavn og hovedstadsnavn, samt søknader som representerer provins, landsdel og delstat.

I mandatet til arbeidsgruppen har Samferdselsdepartementet understreket viktigheten av at eventuelle nye norske toppdomener drives forsvarlig og i tråd med norske samfunnsinteresser.

Arbeidsgruppens mandat er blant annet å drøfte og gi råd om behov for flere toppdomener av norsk nasjonal interesse, samt å se på styringsmodell for denne typen ressurser.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.