JUSS OG SAMFUNN

Det klikker for bannerannonser

Flere av foredragsholderne på mediekonferansen Interactive Publishing i Sveits roper varsku etter at nye tall viser at klikkraten på bannerannonser faller drastisk. Statistikker fra NetRatings viser at raten nå ligger på rundt 0,6 prosent av annonser som blir vist.

Herman Berg
13. nov. 1998 - 09:25

Click-through (klikkrate) er den andelen av annonser som faktisk blir klikket på i forhold til den mengden av annonser som blir eksponert for nettbrukerne. Ferske tall fra NetRatings (som i oktober varslet et tett samarbeid med Nielsen) viser at en gjennomsnittsbruker så 116 annonser og at klikkraten var på 0,61 prosent i uken som begynte med 25. oktober i år.

Sammenliknet med en snitt-uke i mai, hvor det ble sett færre annonser (92) og det var en klikkrate på 1,2 prosent, er dette svært dårlig. Også tall fra i sommer med en klikkrate på 0,99 viser at trenden er nedadgående.

Azeem Azhar, som er strategisjef for det britiske og statlige BBC Online, er svært opptatt av annonser i det nye kommersielle universet som statskringkasteren allerede har begynt å bevege seg inn i. Han mener at både målrettingen av annonsene må forbedres voldsomt og at man må begynne med mer innholdsrike bannere for å få opp interessen.

Han tror at mer avanserte og målrettede bannere vil føre til at annonsørene også må være villig til å betale mer for annonsene. Da reduserer de, ifølge Azhar, nemlig paradoksalt nok sin kost per tusen (CPM/CPT), som mange annonsører er svært opptatt av.

- Med utvikling av video og lyd i bannerne kan man få folk til å bli på nettstedet i større grad. Dessuten bør man etter hvert sørge for å lage annonsene uten at brukerne blir fristet til gå ut av nettstedet, sier han. Det betyr at brukerne får all nødvendig informasjon om et eventuelt produkt i riktig kontekst og etterpå kan fortsette å bevege seg videre på den innholdstjenesten han eller hun i første omgang frivillig valgte å få opp.

Lederen for multimedia publishing i den seriøse franske avisen Le Monde mener også det er svært viktig at nettstedene begynner å tenke gjennom sine strategier for bannerannonsering.

- Annonsørene stiller stadig større krav. I fjor var det nok å levere tall på et Excel-ark. I år krever de online-oppdateringer. Neste år vil de ha verifiserte tall, sier han og tenker både på antall brukere på tjenesten og tall på hvordan annonsekampanjene utvikler seg, tror Michel Colonna D'Istria.

Han mener også at det er dumt å sende brukerne ut av innholdstjenestene.

- Hva er vitsen med å sende brukerne videre til en forferdelig bedriftsweb? Få dem til å klikke innenfor din egen tjeneste for å holde dem i en kontekst, det vil annonsørene etter hvert skjønne er best for dem., mener han.

BBCs Azhar nevner spesielt en kampanje som Le Monde gjorde sammen med IBM. Under French Open i sommer var det mulig gjennom en bannerannonse å holde seg oppdatert ved hjelp av sanntidsinformasjon fra tennisturneringen. Man kunne lese løpende resultater i bannerne.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.