Det lønte seg å legge ut gratisprogram

Den nye gratisutgaven av VMware server følger opp gode erfaringer med VMware Player.

Den nye gratisutgaven av VMware server følger opp gode erfaringer med VMware Player.

digi.no skrev fredag om VMwares planer om å lansere en gratis serverutgave av selskapets virtualiseringsteknologi.

    Les også:

VMware Nordic kan fortsatt ikke offisielt avkrefte eller bekrefte at det kommer en gratis serverutgave, men det er god grunn til å tro at det er erfaringene med gratisprogrammet VMware Player som gjør at de nå kommer med denne lanseringen.

Programmet ble lansert i fjor høst og har blitt lastet ned over en million ganger. Ifølge VMware har 70 prosent av de som lastet ned ikke prøvd virtualisering før og etter å ha testet produktet er det en betydelig andel som kjøper andre VMware produkter etterpå.

VMware leverer programvare som gjør det mulig å installere operativsystemer inne i virtuelle maskiner. Det kan være flere virtuelle maskiner på en maskin og disse kan flyttes fra en maskin til en annen, uavhengig av maskinvarens merke og konfigurasjon.

VMware Player er en nedskalert utgave av selskapets VMware Workstation produkt. Med Workstation kan man installere og konfigurere en mengde forskjellige operativsystemer i en virtuell maskin og en "snapshot" funksjon gjør det mulig å raskt tilbakestille operativsystemet til tidligere oppsett.

I forhold til Workstation har VMware Player noen begrensninger. Den kan bare kjøre en virtuell maskin av gangen og man kan ikke bruke den til å lage egne virtuelle maskiner. De må lages på en Workstation eller på en av server produktene.

Det er imidlertid mulig å omgå denne begrensningen. Pr. i dag inneholder ikke lisensavtalen noe som hindrer brukere i å laste ned en evalueringsutgave av Workstation for å lage en virtuell maskin. Noen aktive brukere har også laget script som gjør det mulig å konfigurere oppsettet uten å gå via det grafiske brukergrensesnittet til Workstation.

Nå håper VMware at lanseringen av en gratis VMware serverutgave skal gi enda større effekt. Selskaper regner med å tjene penger på vedlikeholdsavtaler og på salg av selskapets mest avanserte produkt, ESX server. Det er fullt mulig å flytte virtuelle maskiner fra en GSX server til en ESX server. Sistnevnte kjører som et eget operativsystem og har en del ekstrafunksjonalitet.

Til toppen