RESULTATERFINANS

Det meste går Operas vei

Annonser utgjør mer enn halve omsetningen.

Kvartalstallene bekrefter nok en gang hvilket lykketreff det var for Opera å kjøpe amerikanske Skykfire.
Kvartalstallene bekrefter nok en gang hvilket lykketreff det var for Opera å kjøpe amerikanske Skykfire. Bilde: Marius Jørgenrud
11. feb. 2014 - 08:17

Opera Software la i dag fram sine tall for fjerde kvartal 2013.

Det er satt nye rekorder i omsetning og resultat.

Sammenliknet med fjerde kvartal 2012 er omsetningen opp 48 prosent til 89,6 millioner dollar. Justert for engangsposter på både utgifts- og inntektssiden, er bunnlinjen opp 28 prosent til 16,8 millioner dollar. Driftsresultatet, igjen justert for engangsposter, er opp 43 prosent til 24 millioner dollar.

Det oppførte nettoresultatet før skatt er 49,3 millioner dollar, mot 2,8 millioner dollar i fjor.

Her er det betydelige engangsposter, blant annet en engangsinntekt på 29,7 millioner dollar knyttet til kjøpet av konkurrenten Skyfire i februar i fjor, blant annet en avsetning på 25,7 millioner dollar som Opera, grunnet oppnådde kontraktsfestede finansielle mål, ikke behøver å utbetale. Skyfire, en amerikansk mobil nettleser med avgjørende bidrag til Operas økte omsetning, særlig fra mobiloperatører, skulle ifølge kjøpsavtalen kostet opptil 155 millioner dollar.

Kjøpet av Skyfire er trolig det største oppkjøpet et norsk IT-selskap har gjort noensinne. Da Opera publiserte sine tall for tredje kvartal 2013, kappedes mange analytikere om å lovprise kjøpet.

Det er to måter å betrakte Operas inntekter på: per type virksomhet, og per kilde.

Virksomhetskategoriene er mobiloperatører, mobile forbrukere, mobil publisering og annonsering, pc-brukere og salg av integrerte nettlesere til leverandører av tv-bokser og liknende. Kildekategoriene er hovedsakelig lisens/royalty, søk, og annonser.

Inntekter per virksomhetstype
Mobil publisering og annonsering er størst når omsetningen vurderes etter type virksomhet. Her nådde Opera en omsetning på 43,1 millioner dollar, opp 120 prosent fra et år siden.

Omsetningen gjennom mobiloperatører er opp 57 prosent til 16,5 millioner dollar. Her når Opera 105 millioner aktive brukere, 95 prosent mer enn for et år siden. Omsetningen per bruker er 0,11 dollar.

Pc-brukere står nå for en omsetning på 15,4 millioner dollar. Det er ned 7 prosent. Tallet på pc-brukere av Operas nettleser er også redusert med 7 prosent, til 51 millioner. Omsetning per bruker er 0,30 dollar, vesentlig knyttet til søk. Pc-brukerne er langt færre enn mobil-brukerne, men hver står for vesentlig høyere omsetning enn mobil-brukere, både dem Opera får gjennom operatører og dem Opera skaffer selv.

Omsetningen gjennom mobile forbrukere, det vil si der Opera-tjenester installeres av brukerne selv, er opp 141 prosent til 11,0 millioner dollar. Her når Opera 270 millioner brukere, 18 prosent mer enn for et år siden. Av disse er 85,2 millioner på Android-drevne mobiltelefoner. Det er opp 85 prosent. Omsetning per bruker i denne kategorien er 0,04 dollar.

Salg av nettleseren til leverandører av tv-bokser og liknende nådde 3,3 millioner dollar. Det er en nedgang på 62 prosent.

Omsetning per kilde
En note i kvartalsrapporten fordeler Operas omsetning etter kategorier som lisenser/royalty, søk og annonser, samt utvikling, vedlikehold, innhold og abonnement. De tre førstnevnte er de suverent største, med 84,6 millioner dollar av den samlede omsetningen på 89,6 millioner.

Den suverent største kilden er annonser, med 49,6 millioner dollar i omsetning, opp 124 prosent fra 22,1 millioner dollar for et år siden. Annonser står nå for nærmere 56 prosent av Operas omsetning.

Lisenser og royalty – hovedsakelig fra operatører og leverandører av ulike bokser – står for en omsetning på 20,3 millioner dollar, opp 19 prosent.

Søk står for en omsetning på 14,7 millioner dollar, ned 9 prosent.

Prognoser
I inneværende kvartal spår Opera en omsetning mellom 85 og 88 millioner dollar, altså noe lavere enn i fjerde kvartal 2013. Justert driftsresultat (Ebitda) anslås å havne et sted mellom 21 millioner og 23 millioner dollar.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Store muligheter for norsk design i USA
Store muligheter for norsk design i USA

Tilsvarende prognoser for hele 2014 er omsetning mellom 390 millioner og 410 millioner dollar, og Ebitda mellom 108 millioner og 116 millioner dollar.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.