Det neste store: Mobil med walkie-talkie

Europa er langt foran USA på mobilfronten, men kanskje Europa nå kan kopiere en amerikansk suksess-idé?

Europa er langt foran USA på mobilfronten, men kanskje Europa nå kan kopiere en amerikansk suksess-idé?

Walkie-talkie er en gammel teknologi som er forbiseilt av mobiltelefoni, men de to kan kombineres. I USA er foreløpig ikke tekstmeldinger så populært, men Nextel har etter hvert blitt store på sin walkie-talkie-teknologi og nå skal de andre kopiere.

Nextels teknologi har en stor fordel - du kan snakke til mange brukere samtidig og det er billig. Nextel selger sine abonnementer med fri Direct Connect-bruk, som de kaller sin walkie-talkie-teknologi.

Nextels mobiltelefoner er en vanlig mobiltelefon med en toveis digital-radio innebygget. Hver kunde har to nummer - et for digital radio og et for vanlig mobil. Det siste trengs blant annet når du skal ringe brukere som ikke er Nextel-kunder.

Som på en walkie-talkie må du holde inn en knapp på venstre side av telefonen mens du prater (knappen med den røde ringen rundt på bildet over). Når du skal høre, slipper du knappen.

Hele 9,2 million kunder har kjøpt avtaler med fri bruk. Mange av dem er bedrifter som ønsker å kunne gi en beskjed til alle ansatte eller la sine ansatte kommunisere på en billig måte. Men systemet kan også for eksempel brukes av en familie.

Foreløpig fungerer systemet bare i ditt "hjemmeområde" som typisk dekker minst en hel by og omkringliggende strøk. Nextel lover snart nasjonal dekning.

Nå skal Verizon, AT& T, Cingular og Sprint kopiere Nextels system. Verizon sier at selskapet er klar om 12-18 måneder. Men konkurrentene må starte fra bunnen av, Nextel har kjøpt de eksklusive rettighetene til QChat-teknologien - i USA, ifølge Reuters.

En idé for Nokia eller Ericsson?

Her kan du lese mer om Nextel Direct Connect

Til toppen