Det norske Android-landskapet

Kronikk: Henrik Otgard i Knowit presenterer nyttige tall for utviklere.

Det norske Android-landskapet
KitKat-utgaven (4.4) av Android er foreløpig såpass ny at bare én prosent av de norske Android-telefonene har denne. Men man kan nok vente en betydelig vekst i antallet enheter som benytter Android 4.3 i tiden framover, siden denne versjonen ble gjort tilgjengelig for den mye brukte Samsung Galaxy S3 rett før nyttår. Bilde: Google

KRONIKK: Denne kronikken presenterer statistikk over Android-telefoner i bruk i Norge, med nedlastninger av RuterBillett som kilde. Appen ble tilgjengelig i Play Store 17. desember 2012, og kildegrunnlaget ble hentet ut 18. desember 2013 basert på cirka 150 000 nedlastninger. Vi ser med andre ord på det siste året. Appen fungerer tilbake til Android 2.1, Eclair, som ble lansert i januar 2010. Den er også tilgjengelig for iOS og Windows Phone.

Henrik Otgard er utvikler i Knowit og blant dem som har jobbet mest med RuterBillett-applikasjonen for Android.
Henrik Otgard er utvikler i Knowit og blant dem som har jobbet mest med RuterBillett-applikasjonen for Android. Bilde: Knowit

Det er lite tilgjengelig statistikk over bruk av smarttelefoner i Norge. Det nærmeste er hjemme hos finn.no, hvor de regelmessig publiserer en oversikt over plattformtrafikk på deres sider.

Android-versjoner
Med lanseringen av Android 4.0, Ice Cream Sandwich (ICS), i oktober 2011 gjorde Google større endringer på designretningslinjene for applikasjoner og telefoner på deres plattform. De fjernet blant annet menytasten (selv om Samsung ikke helt har fått dette med seg ennå) og opprettet en ny menylinje (ActionBar) på toppen av skjermbildet. I tillegg til forbedret design, ble også programmeringsgrensesnittet (API-et) kraftig oppgradert.

Som alltid betyr en ny versjon et mer intuitivt grensesnitt og enklere implementering utviklingsmessig. Alle vinner – unntatt utviklerne som må støtte enda en versjon (og prosjekteier som må betale for det).

Android har fått mye kritikk for treg utrulling av nye versjoner. Fordi telefonprodusentene utvider operativsystemet med egen funksjonalitet, har det en høy kost å flette dette inn i nye Android-versjoner. For å rette på dette har Google invitert utviklere fra telefonprodusentene hjem til seg for å være med på nyutvikling, uten at dette har hjulpet dramatisk. Flere tredjepart rammeverk har også blitt utviklet for å hjelpe til, med ActionBar Sherlock som et av de mer populære. Google har til og med laget et eget støttebibliotek.

Som nevnt innledningsvis er det et stort hopp til Android 4, ICS. Når er antall brukere av tidligere versjoner redusert til et nivå hvor tilgjengelighet ikke er lønnsomt lenger?

Figuren viser at 84 prosent av alle brukere benytter v4.0 eller nyere. Av disse benytter igjen hele 47 prosent v4.1, Jelly Bean. Kun 9 prosent kjører fremdeles v4.0.
Figuren viser at 84 prosent av alle brukere benytter v4.0 eller nyere. Av disse benytter igjen hele 47 prosent v4.1, Jelly Bean. Kun 9 prosent kjører fremdeles v4.0. Bilde: Knowit
Figuren over er basert på alle brukere som har vært innom Play Store de siste 14 dagene, og viser, til sammenligning, at 74 prosent av disse benytter 4.0 eller nyere.
Figuren over er basert på alle brukere som har vært innom Play Store de siste 14 dagene, og viser, til sammenligning, at 74 prosent av disse benytter 4.0 eller nyere. Bilde: Knowit

Tallene i diagrammet over er hentet herfra.

Setter vi disse tallene opp mot hverandre, ser vi at versjoner i bruk i Norge generelt ligger et stykke foran snittet. Et flertall benytter v4.1, Jelly Bean, mens snittet på verdensbasis er mer spredt blant eldre versjoner.
Setter vi disse tallene opp mot hverandre, ser vi at versjoner i bruk i Norge generelt ligger et stykke foran snittet. Et flertall benytter v4.1, Jelly Bean, mens snittet på verdensbasis er mer spredt blant eldre versjoner. Bilde: Knowit

Android-telefoner
For utviklingsprosjekter er det interessant å vite hvilke telefoner som er i bruk på markedet, fordi dette gir et grunnlag for prioritering i telefontester. I tillegg sier dette noe om hvilke produsenter som vil fortsette å satse på lille Norge.

Samsung dominerer telefonmarkedet på tvers av operativsystemer på verdensbasis, og på Android er de enestående. Flere analytikere har uttalt at dette reduserer kontrollen Google har over Android, spesielt fordi Samsung legger på mange egne funksjoner.

Liste over de ni vanligste Android-telefonene hvor RuterBillett er installert.
Liste over de ni vanligste Android-telefonene hvor RuterBillett er installert. Bilde: Knowit

Det er ingen tvil om at Samsung dominerer listen, med de fire største modellene. (Samsung Galaxy S3 finnes i flere versjoner).

Figuren viser fordelingen mellom de 10 største produsentene. LG, Sony og HTC har sammen 32 prosent  av markedet, mens Samsung alene eier 39 prosent . De resterende produsentene deler i underkant av en tredjedel. Satsingen til de kinesiske selskapene Huawei og LTE i Norge vises tydelig. Sammen tar de 11,5 prosent  av markedet.
Figuren viser fordelingen mellom de 10 største produsentene. LG, Sony og HTC har sammen 32 prosent av markedet, mens Samsung alene eier 39 prosent . De resterende produsentene deler i underkant av en tredjedel. Satsingen til de kinesiske selskapene Huawei og LTE i Norge vises tydelig. Sammen tar de 11,5 prosent av markedet. Bilde: Knowit

Under utviklerkonferansen Google IO i sommer lanserte Google et nytt konsept i samarbeid med produsentene: Play Editions. Dette er telefoner som kjører en ren Android-versjon, uten telefonprodusentens egenutviklede tilleggsfunksjonalitet. Eksempelvis kan Samsung Galaxy S4 Play Edition kjøpes fra Google Play i USA. Selv om disse telefonene ikke selges i Norge, er de i bruk i markedet. Figuren over, som viser fordelingen blant topp 10 produsenter, inkluderer alle telefoner, uavhengig av hvilken versjon av Android telefonen kjører.

Språk
Til slutt må det nevnes at 90 prosent av alle brukerne har norsk simkort, men kun 81 prosent av alle brukerne benytter norsk språk på telefonen sin (et valg under generelle innstillinger, ikke i appen). Omtrent 1 prosent er fra engelsktalende land, mens 12 prosent benytter et engelsk språk på telefonen sin.

Kronikken skal også publiseres på teknologibloggen til Knowit.

Oppdatert klokken 15.46 med en presisering i det første avsnittet om språkvalg.

    Les også: