BEDRIFTSTEKNOLOGI

Det nye Microsoft

– Mange blir nok sjokkert, sier teknologidirektør.

UNDERDOG: Microsoft Norges teknologidirektør Børge Hansen sier at åpningen av .Net-rammeverkets kildekode og gratis Visual Studio er en anerkjennelse av at verden har forandret seg. For nå har Microsoft bare 14 prosent av markedet og ønsker å vokse.
UNDERDOG: Microsoft Norges teknologidirektør Børge Hansen sier at åpningen av .Net-rammeverkets kildekode og gratis Visual Studio er en anerkjennelse av at verden har forandret seg. For nå har Microsoft bare 14 prosent av markedet og ønsker å vokse. Bilde: Per Ervland
13. nov. 2014 - 10:54

The Times They Are A-changin.

De har bidratt til åpen kildekode i en årrekke, men verdens største programvareselskap tar et sjumilssteg med ny strategi.

Bombe

Microsoft detonerer en bombe når de velger å gi ut kildekoden til sitt .NET-rammeverk, støtte Linux og Mac OS X. Samtidig gir de bort utviklerverktøyet Visual Studio gratis til alle.

– Bakgrunnen for dette går mange år tilbake, tenker jeg, men spesielt viktig og spennende var det når vi bestemte oss for at vi ikke er et selskap som jobber for å beholde 90 prosent markedsandel, men at vi har 14 prosent og ønsker å vokse, sier Børge Hansen.

Han er teknologidirektør i Microsoft Norge og viser da til en ganske ny tilnærming IT-giganten har valgt.

Med den enorme fremveksten av smartmobiler og nettbrett, områder der Microsoft fortsatt har mye å bevise, er det de konkurrerende plattformene Android og iOS som har spist seg store.

Dessuten kan det nevnes at 20 prosent av alle virtuelle instanser som kjører i Microsoft nettsky Azure faktisk er Linux. Microsoft har lagt sin «elsk» på Linux, noe som ville vært utenkelig for noen år siden.

Microsoft har forlatt den gamle tilnærmingen der Windows skulle være navet i alt de gjorde. Bevares, Windows er fortsatt svært viktig for Microsoft, men nå legger de for første gang til rette for at utviklere, partnere og kunder kan velge en hvilken som helst, også konkurrerende, plattform.

– Vi er offensive på egne vegne. Denne lanseringen gjelder ikke bare Microsoft, men vi ønsker å ha med oss alle partnere og utviklere med inn i fremtiden, sier Hansen.

Windows er fortsatt grunnsteinen i alt de gjør, legger han til.

– Vi fortsetter å utvikle en strategi de vi sier at Office, Windows og Azure er plattformene vi skal bygge selskapet ut fra. Windows er i aller høyeste grad fortsatt i førersetet.

Sjokket

Han betegner utviklerverktøyet de nå for første gang gir bort, Visual Studio, som et av de beste, om ikke det beste i verden.

Det er riktig at dette produktet har høstet gode skussmål blant utviklere gjennom mange år, og nå skal det kunne brukes også på Linux og OS X, samt for å skape programvare til for eksempel Apples iOS eller Android.

.NET blir åpnet opp under en MIT-lisens, som ifølge Børge Hansen er en anerkjent open source-lisens.

– Mange vil nok være litt sjokkert når vi lar .NET ligge på GitHub som åpen kildekode, og at vi gir bort Visual Studio, som normalt har vært et premium utviklerverktøy, sier Hansen, som presiserer at det er fullversjonen og ingen lettutgave de byr på.

Selv om mange lar seg overraske, understreker han at Microsoft har bidratt til åpen kildekode-miljøer lenge. Men det har gått under radaren for en del.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

– Vi har nok fortsatt en jobb å gjøre når det gjelder hvordan vi blir oppfattet.

Selv lot ikke teknologidirektøren seg overraske spesielt mye det Microsoft nå gjør.

– Nei, i grunnen ikke. Det går litt tilbake til det vi har snakket om tidligere i år, om at vi er åpne og lærer og bidrar mer inn i denne sfæren enn det folk kanskje tror. Den virkelig positive overraskelsen for meg var at det kom så mange ting på en gang.

Kode med barberblad

Det er en kjensgjerning, sier Hansen, at alle utviklere vil lage løsninger for kundene på de plattformene de er til stede på.

– Utviklere vil kode med et barberblad hvis det er det de må for å treffe kundene sine. Men Visual Studio har lenge vært anerkjent som et av de beste utviklerverktøyene. Nå kan du nå både Linux, Mac, Android og iOS fra samme verktøy.

Microsoft Norge opererer med tall som sier at det eksisterer cirka 30.000 profesjonelle .NET-utviklere i Norge i dag, selv om de medgir at det ikke er noen eksakt viten. De vil nok sette pris på mulighetene som nå åpner seg.

Æren tilfaller ikke bare Nadella

Allerede før gårsdagens nyhet kom, stod det klart at Microsoft har endret seg kraftig på 9-10 måneder. Selskapet har byttet toppsjef fra den karismatiske selgertypen Steve Ballmer, til den mer pragmatiske teknologen Satya Nadella.

Satsingen på egen maskinvare (devices) er tonet mer ned, mens selskapet nå oftere og oftere snakker om «mobil først, nettsky først». Selv kontorpakken Office, en av Microsofts viktigste seddelspresser, er gitt bort gratis til iOS og Android - før de har laget en berøringsvennlig versjon av Office til Windows.

– Hvor mange av endringene vi ser Microsoft gjør nå bør vi tilskrive den nye toppsjefen Nadella, eller hvor mye har ligget i pipeline fra tiden med Steve Ballmer ved roret?

– Jeg tror at mange av disse tingene har ligget i kortene lenge. Du snur det ikke rundt så fort. Nadella overtok for under ett år siden, men han har nok vært en aksellerende faktor. Det er det ingen tvil om. Han har satt krav til oss om at vi må tilpasse oss raskere til markedet, sier Børge Hansen.

Om fem år tenker han seg at vi kan se tilbake på frislippet av .NET under åpen kildekode og den nye tilnærmingen deres på følgende vis:

– Når man ser tilbake om fem år vil vi se at vi høstet anerkjennelse for at vi lot andre være med og bestemme retningen Microsoft skal ta. Vi demokratiserer plattformen og lar flere slippe til. Dette er vår måte å bli bedre til å lytte til de viktigste partnerne våre, utviklere, sier teknologidirektøren.

Bygge tillit

Når selveste Microsoft gjør dette er det sikkert noen som lurer på om selskapet kan ha skjulte motiver. Programvaregiganten fra Redmond, Seattle har en lang historie med taktikkeri og strategier som sto i diametralsk motsetning til åpenheten de nå mener å vise.

– De som er redd for at Microsoft skal ha skulte intensjoner inviterer jeg å komme til oss for å lære mer om hva vi gjøre. Vi kan kun bygge tillit ved å jobbe sammen med andre. I et moderne samfunn hvor vi er så tydelige på hva vi gjør, og hva vi ikke gjør, så har ikke Microsoft råd til å gjøre noen feil. Og vi ønsker heller ikke å gjøre det. Vi forteller hva vi skal og lar andre være med i diskusjonen. Det handler om tillit og det å tilpasse seg markedet, sier Børge Hansen i Microsoft Norge.

Verden har forandret seg.

– Vi er ikke enige med alt Microsoft gjør og det er utvilsomt mange åpen kildekode-produkter som konkurrerer direkte med Microsoft-produkter. Men, det nye Microsoft vi ser i dag er utvilsomt en annerledes organisasjon når det gjelder åpen kildekode, sier Jim Zemlin som leder Linux Foundation i en kommentar.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.