FORBRUKERTEKNOLOGI

- Det nye nervesystemet i Windows

Microsoft pusser opp «Skydrive», som skal bli langt viktigere.

- Skydrive er vårt svar på hvordan nettskyen kan utnyttes i forbrukermarkedet, sier Johanne Dahl Løvsland, ansvarlig for Windows og Windows Live i Microsoft Norge.
- Skydrive er vårt svar på hvordan nettskyen kan utnyttes i forbrukermarkedet, sier Johanne Dahl Løvsland, ansvarlig for Windows og Windows Live i Microsoft Norge. Bilde: Marius Jørgenrud
30. nov. 2011 - 12:53

Windows Live Skydrive har siden 2008 gitt norske forbrukere 25 gigabyte gratis lagringsplass på nett.

Isolert sett er det fortsatt et godt tilbud, men samtidig har det vokst frem en rekke konkurrenter med en bedre brukeropplevelse.

Nye Skydrive

Det siste året har imidlertid Microsoft begynt å revitalisere tjenesten. De nyeste forbedringene kom på plass i går.

- Skydrive har vært et litt skjult produkt uten mye fokus i Microsoft, men i fjor tok vi det første steget for å trekke tjenesten frem i lyset, sier Johanne Dahl Løvsland i Microsoft.

- Skydrive er sentralnervesystemet for Windows-plattformen fremover, sier teknologidirektør Børge Hansen i Microsoft Norge. <i>Bilde: Marius Jørgenrud</i>
- Skydrive er sentralnervesystemet for Windows-plattformen fremover, sier teknologidirektør Børge Hansen i Microsoft Norge. Bilde: Marius Jørgenrud

For å signalisere hvor viktig denne tjenesten blir fremover har de valgt å døpe om nettlageret til Microsoft Skydrive.

Filadministrasjonen har fått et etterlengtet løft. For første gang er det mulig å dele enkeltfiler og ikke bare hele mapper. Det er også innført høyreklikk-menyer, for smidigere håndtering av innholdet ditt.

En ny HTML5-basert filopplaster gjør det enklere å laste opp en serie filer. Dette kan nå gjøres i «bakgrunnen» mens brukeren jobber videre med andre oppgaver. Filene dine kan enkelt deles med kontakter per e-post, eller til sosiale nettjenester.

Har en vei å gå

Dessverre mangler fortsatt integrasjon mot Windows utforsker og pc-en lokalt. Du kan heller ikke kjøpe mer lagringsplass. Her har konkurrenten Dropbox fremdeles et fortrinn med andre ord.

Synd er det også at Skydrive ikke tilbyr synkronisering av filer direkte (oppdatert: Du kan synke opptil 5 gigabyte via tjenesten Live Mesh). Ellers må alt flyttes over manuelt. Unntaket er med Windows Phone-enheter, der blant annet bilder, huskelister og dokumenter kan overføres automatisk.

En annen åpenbar svakhet ligger i en begrensning i hvor store filer du kan overføre. Selv om du har 25 gigabyte til rådighet kan ingen av filene overstige 100 megabyte.

Å kunne ta sikkerhetskopier av mobilens tekstmeldinger til Skydrive går heller ikke, men dette er en funksjon som står øverst på ønskelisten blant Windows Phone-utviklere, og forhåpentligvis noe som kommer senere.

Blir sentralt i Windows

Microsoft Norges teknologidirektør Børge Hansen understreker at Skydrive ikke bare dreier seg om lagring.

- Dette er sentralnervesystemet for Windows-plattformen fremover, for å kunne integrere innholdet ditt på tvers av enheter, sier Hansen.

Strategien gjelder også for Windows 8 som lanseres neste år, der mye av innholdet nettopp skal lagres i nettskyen. Hvis du ønsker det, vel å merke. Du vil naturligvis kunne velge å lagre innholdet også lokalt som tidligere.

Skydrive er allerede integrert i Windows Phone og Office Web Apps, eller for den sakens skyld også i Onenote-appen til iPhone. For øvrig skal all funksjonalitet skal være tilgjengelig i en moderne nettleser.

Egne APIer

Det skal komme egne programmeringsgrensesnitt mot SkyDrive i nærmeste fremtid. Hva dette innebærer av muligheter blir først klart en gang tidlig i desember, oppgir Microsoft til digi.no.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.