BEDRIFTSTEKNOLOGI

Det råeste 3D-kortet hittil

digi.no har testet et 3D Blaster Voodoo2-kort fra Creative Labs. Dette kortet slår alt vi noen sinne har sett på en PC. Kortet gjør Quake 2 til et helt nytt spill.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
24. mars 1998 - 18:17

3D Blaster Voodoo2 finnes i to utgaver, en med 8 MB minne og en noe dyrere, med 12 MB. Det minste kortet blir også buntet med fire spill, nærmere bestemt Incoming, Ultimate Race Pro, G-Police og Actua Soccer 2. Men kortet vi mottok var 12 MB versjonen. Listeprisen for er 2.295 kroner for 8 MB utgaven og 2.895 for 12 MB utgaven.

Voodoo 3D-grafikk.
Voodoo 3D-grafikk.

Installasjonen av 3D Blaster Voodoo2 var enkel. Først måtte vi finne en ledig PCI kortplass og å trykke kortet på plass. Siden 3D Blaster Voodoo2 kun er et rent 3D-kort, må du ha et vanlig 2D-kort fra før. I vår maskin var det et innebygget Cirrus Logic-kort med 2 MB grafikkminne, altså et rimelig enkelt kort.

Alle fungerende PC-er er utstyrt med 2D-kort. Det man må gjøre for å få ting til å virke, er å koble en spesiell kabel mellom skjermkontakten på 2D-kortet og en spesiell inngang på 3D-kortet. Skjermen kobles så til til skjermkontakten på 3D-kortet. Ved vanlig bruk av PC-en går signalene fra 2D-kortet bare rett gjennom 3D-kortet. Men hvis du setter igang 3D-intensive spill, tar 3D-kortet over kontrollen.

Du kan faktisk koble sammen to stykk 3D Blaster Voodoo2-kort. Vi fikk ikke muligheten til å gjøre dette, men ifølge Creative skal dette gi dobbelt ytelse. Dette kan gjøres ved hjelp av en liten kabel som følger med kortene.

Så er det bare å starte maskinen, putte inn den medfølgende CD-en, og har du flaks, blir driverne installert av seg selv, vel å merke hvis du har Windows 95.

Vi hadde ikke flaks.

Derfor måtte vi inn i kontrollpanelet og manuelt legge til ny maskinvare. Der får du opp en liste over alle mulige drivere, men selvsagt ikke til dette nye 3D-kortet. Men fortvil ikke, driverne finnes jo på den medfølgende CD-en. Det du gjør er å velge "Har diskett". Bla gjennom til du finner CD-spilleren og velg filen som heter Voodoo2.inf. Klikk OK et par ganger, og installasjonen går av seg selv. Kortet kan også brukes i MS-DOS og Windows NT 4.0, da med såkalte Glide-drivere.

Det første resultatet du ser av at du har 3D Blaster-kortet montert, er den ekstra mappefanen under skjermegenskapene. Her kan du stille inn hvilken oppløsning og vertikal frekvens kortet skal levere. Maksimal oppløsning er 1024x768 med 65K farger, mer enn tilstrekkelig for de fleste spill i dag. Du kan også gjøre en del innstillinger for å løse kompatibilitetsproblemer, men vi hadde ikke behov for å gjøre endringer i dette oppsettet.

PC-en vi først monterte kortet i var en enkel Compaq Deskpro 4000 med 166 MHz Pentium prosessor og 32 MB minne, i tillegg til det innebygde 2D-kortet. For å se på forskjellen i ytelse, kjørte vi to typer tester, nemlig Timed demo i Quake 2 og 3Dfxs Wizmark, samt de to Graphics WinMark-testene i WinBench 98. De to første testene måler 3D-ytelsen, men Graphics WinMark måler generell grafisk ytelse i systemet.

Vi testet også 3D Blaster Voodoo2-kortet i en Packard Bell Platinum 300 MHz-maskin med et Riva 128-basert grafikkort fra Elsa. Her kjørte vi bare de to 3D-testene, for å se hvilken ytelsesforskjell det kunne være mellom et rimelig godt Riva 128-kort og et Voodoo2-kort. Alle resultatene finner du i tabellen nedenfor.

Maskin Compaq u/3D Blaster Compaq m/3D Blaster Packard Bell u/3D Blaster Packard Bell m/3D Blaster
Wizmark Ikke 3D-støtte* 16905,6 34200,1 45984,0
Quake 2 3.05 (fps) 7,9 22,3 15,4 55
Business Graphics WinMark 98 39,9 40,7 117 Ikke testet
High-End Graphics WinMark 98 57,3 59 143 Ikke testet

* Wizmark fungerer ikke hvis maskinen ikke har maskinvarebasert 3D-støtte.

Som du kan se av tabellen over, er Voodoo2 avhengig av temmelig kraftig prosessor for å yte maksimalt. Det finnes nok en grense for hvor mye denne 3D-prosessoren kan yte, men denne grensen går ikke ved en 300 MHz Pentium II-prosessor. Andre tester viser at ytelsen fortsatt er økende med kraftig overklokkede Pentium 333 MHz-prosessorer. Det er faktisk mulig å overklokke Voodoo2-brikken også, men siden ytelsesforskjellen ikke er særlig stor, er kanskje den alltid tilstedeværende risikoen grunnen til at man lar det være. Uansett vil dette gå ut over garantien på 3D-kortet.

Hvis du ser på ytelsesforskjellen mellom 3D Blaster Voodoo2-kortet og Elsa-kortet i Packard Bell-maskinen, er resultatene litt tvetydige. Ryktene før Voodoo2 kom på markedet sa at denne 3D-prosessoren skulle være tre til fire ganger kraftigere enn alt annet som var på markedet. I Quake holder dette stikk, men hvorfor forskjellen er såpass liten i Wizmark, har vi ikke funnet ut.

I Compaq maskinen fikk vi også en kraftig ytelsesøkning, Quake 2 ble faktisk meget spillbart. Ytelsen ble faktisk bedre enn med Packard Bell maskinen, noe som i seg selv er ganske imponerende. Spørsmålet en kan stille seg, er om det har skjedd noe galt under Quake 2-testen på Packard Bell-maskinen. Det får vi trolig aldri svar på, da denne PC-en allerede er levert tilbake til leverandøren...

Konklusjonen er at Creative Labs 3D Blaster Voodoo2 er et nydelig 3D-kort som kan gi selv en relativt gammel Pentium-kasse et nytt liv i spillverdenen.

Creative anbefaler likevel at man har minst en Pentium 90 MHz for å få utnyttet kortet skikkelig. Og selv om ytelsesforskjellen til andre 3D-kort ikke er fullt så stor som forventet, så har kortet liten konkurranse innen 3D-markedet. Men dette vil nok ikke vare lenge, for en rekke produsenter har Voodoo2-baserte 3D-kort under utvikling. I tillegg kan jo en eller annen produsent av 3D-brikker kanskje klare å lage en enda kraftigere 3D-brikke enn Voodoo2. Men det er lite som tyder på at dette vil skje med det første. Voodoo2 vil nok derfor være i teten i omtrent et år framover. Da kommer trolig 3Dfx, som produserer Voodoo2, med en ny prosessor som er i hvertfall dobbelt så kraftig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.