RESULTATERFINANS

Det snur hos Oracle

Framtiden ser lysere ut enn på lenge, også innen maskinvare.

Larry Ellison 25. september i år, svært fornøyd etter å ha vunnet regattaen Americas Cup.
Larry Ellison 25. september i år, svært fornøyd etter å ha vunnet regattaen Americas Cup. Bilde: CF imageSPACE / Splash News/ All Over Press
19. des. 2013 - 11:30

Oracle leverte bedre tall enn ventet for regnskapsårets andre kvartal som ble avsluttet 30. november.

Med standardjusteringer var nettoresultatet per aksje 0,69 dollar. Analytikerne hadde ventet 0,67 dollar. Omsetningen nådde 9,3 milliarder dollar, to prosent mer enn i samme kvartal i fjor. Analytikerne hadde ventet 9,2 milliarder.

Bedre utsikter enn ventet for tredje kvartal bidro til å skyve aksjekursen opp. Finansdirektør Safra Catz tallfestet disse til en omsetning mellom 9,2 milliarder dollar og 9,6 milliarder, altså en økning på mellom 3 og 7 prosent, og et nettoresultat per aksje mellom 0,68 dollar og 0,72 dollar. Analytikerne hadde sett for seg 9,35 milliarder dollar i omsetningsprognose og et ventet nettoresultat på 0,70 dollar per aksje.

Consensus blant analytikere – se uttalelser til Bloomberg, Wall Street Journal og Reuters – er at kvartalstallene gir grunn til lettelse og at Oracle ser ut til å være i ferd med å snu etter flere skuffende kvartaler. På lengre sikt ventes akselerert vekst, særlig knyttet til etterspørsel for nettskyvarianten av databasen, Oracle 12c.

I forrige kvartal falt maskinvareomsetningen med 14 prosent. I andre kvartal er fallet kraftig bremset, til 3 prosent. Oracle er i ferd med å fase ut industristandard servere til fordel til spesialiserte maskiner ferdig lastet med Oracle-programvare. Ifølge Oracle-president Mark Hurd opplever Exadata, Exalogc og Exalytics tosifret vekst, mens Sparc SuperCluster og Big Data Appliance opplever tresifret vekst. I inneværende kvartal venter Oracle at maskinvareomsetningen øker: Det offisielle prognoseintervallet går fra ned 1 prosent til opp 9 prosent.

Innen programvare slår Oracle-regnskapet sammen abonnementsinntekter og nylisenssalg: Kategorien er uendret fra i fjor, 2,38 milliarder dollar. Lisenssoppdateringer og programvaresupport – Oracles største inntektspost, er opp 6 prosent til 6,9 milliarder dollar. Finansdirektør Catz sier posten for abonnementsinntekter og nylisenssalg vil vokse med mellom 2 og 12 prosent i inneværende kvartal.

Oracles toppsjef Larry Ellison sier nettskysatsingen nå er en milliardforretning (i dollar), og at ordrene vokste med 35 prosent i andre kvartal. Abonnementstjenestene som vokser raskest er Fusion Human Capital Management og Fusion Salesforce Automation.

Det frem av regnskapet at Oracle har 4600 flere ansatte nå enn for et år siden. Brorparten av økningen, 3500, er i Amerika. Ellison forteller at Oracle har hyrt inn store mengder selgere for å selge nettskyprodukter. Det er etablert egne grupper blant disse som har spesialisert seg på å danke ut utvalgte konkurrenter. En gruppe konsentrerer seg om Salesforce.com, en annen om Workday, en tredje om SAP.

Nettskysatsingen til Oracle omfatter også infrastrukturtjenester, i konkurranse mot Amazon, Rackspace og Microsoft. Ellison lover «aggressiv konkurranse» på pris.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.