Det spøker for Tele2s UMTS-utbygging

En avgjørelse fra svenske teletilsynet kan påvirke Tele2s beslutning om å bygge eller droppe UMTS-nettet i Norge.

En avgjørelse fra svenske teletilsynet kan påvirke Tele2s beslutning om å bygge eller droppe UMTS-nettet i Norge.

Telebransjen gikk skoene av seg på UMTS-løpet. I et marked som badet i penger, overbød man hverandre for å få lisenser til å bygge neste generasjons mobilnett. Men så ble pengekranene skrudd igjen og selskaper som Tele2 har brutt sine utbyggingsløfter for å spare penger.

Selskapet må nå snart sette igang eller gi fra seg lisensen, for dagsbøtene fra Post- og teletilsynet på 400.000 kroner dagen vil svi.

Alt dreier seg egentlig om penger, og nå får Tele2 enda mindre å rutte med. For svenske Post- og telestyrelsen har bestemt at Tele2 og Europolitan må senke sine samtrafikkpriser (prisen de tar fra andre teleselskap for å formidle deres trafikk). De to selskapene må, som Telia, ta kostnadsbaserte priser.

Årsaken er at telestyrelsen nå mener at de to selskapene faller innunder definisjonen "dominerende aktør". Ikke uventet hyler de to selskapene, mens Telia jubelr, for Telia peker på at de nå endelig bare skal betale det samme som Tele2 og Europolitan betaler dem.

At de to selskapene er misfornøyde er det ikke så vanskelig å forstå. Den svenske avisen Finans Vision har regnet ut at vedtaket vil koste de to operatørene 1,5 milliarder svenske kroner - i året.

Dermed kan det ligge an til kostnadskutt. Uansett om beregningene til Finans Vision stemmer eller ikke er beløpene så store at de på en eller annen måte vil måtte påvirke Tele2s beslutning om hvordan UMTS-nøtten i Norge skal knekkes.

Til toppen