Det står alltid en kvinne bak

På ferie i Karibien oppdager Karen Bertiger at hun ikke får ringt hjem med mobiltelefonen sin. Hun overbeviser ektemannen Bary - tilfeldigvis en av Motorolas direktører - om at det er stort behov for en mobiltjeneste som gjør det mulig å ringe, uansett hvor en måtte befinne seg.

På ferie i Karibien oppdager Karen Bertiger at hun ikke får ringt hjem med mobiltelefonen sin. Hun overbeviser ektemannen Bary - tilfeldigvis en av Motorolas direktører - om at det er stort behov for en mobiltjeneste som gjør det mulig å ringe, uansett hvor en måtte befinne seg.

Bary Bertiger og mange andre Motorola-topper holder nok pusten noen sekunder onsdag kveld, da Iridium-systemets være eller ikke være kan avgjøres av oppskytningen av de siste to satellittene som må til for å gjøre systemet komplett og globalt, i et prosjekt som så langt har kostet investorene flere titalls milliarder kroner.

Like før midnatt onsdag kveld skal en kinesisk bærerakett av typen Lang Mars skytes opp. På toppen av bæreraketten finner en to Iridium-satellitter. Om oppskytningen mislykkes eller om satellittene ikke fungerer som de skal, vil Iridium-systemet få sin første stygge ripe i lakken. For da blir ikke Iridium globalt, noe en først oppnår med 66 satellitter.

Og selv om alt går etter planen står problemene i kø for Iridium, uansett hvor solide bedrifter som "backer" systemet med kredibilitet og dollar.

  • Prosjektet ble utviklet og fikk sine tekniske spesifikasjoner på slutten av 80-tallet, og er nesten allerede utdatert.
  • Iridium har fått tildelt et frekvensbånd (1,4-1,6 Ghz) som gjør overføringshastigheten til lave 2600 baud, noe som betyr at systemet ikke er aktuelt for høyhastighets dataoverføring eller Internett, bare for samtale og personsøk.
  • Hver november passerer jorden halen til Tempel-Tuttle-kometen, også kjent som Leonids meteorskur. Det som ikke er så bra for Iridium (og alle andre satellitteiere) er at jorden denne og neste november passerer komethalens tykkeste deler. Dette har ikke hendt de siste 33 årene eller med andre ord den tiden mennesket har stolt på satellittkommunikasjon. I løpet av 90 minutter blir satellittene utsatt for den samme mengde støv som de normalt blir utsatt for på 1-2 år.
  • Et annet astronomisk fenomen som Iridium vil merke på litt lengere sikt er solaktiviteten, som går i 11 års sykluser. For tiden er aktiviteten økende, og ventes å være på topp etter 2001.
  • Iridium må bære kostnadene med å markedsføre verdens første satellittelefonsystem, med global dekning. Men dette kan også bli systemets store fordel.
  • Allerede neste uke må Iridiums toppsjef, Edward Staiano, bestemme seg for i hvilken form Iridium skal lanseres. Som normalt, eller som en slags betatest, der et utvalg kunder får tildelt gratis samtaletid fordi systemet enten ikke er komplett, eller fordi det oppstår tekniske problemer.
  • Blant de kritiske faktorene for Iridium er et enormt faktureringssystem, som skal holde rede på hundre ulike språk og tilsvarende ulike valutasystemer, et enormt markedsapparat og en døgnåpen kundetjeneste som betjener 13 språk, blant annet kinesisk, russisk og koreansk.

Iridium har gjort det klart at det sikter seg inn mot nisjekundene. Men ikke hvilke nisjer som helst. Selskapet ønsker å ta seg av kommunikasjonen til de som trenger den mest, og aller helst overalt, uansett hvor på Jorden de måtte befinne seg. I første rekke internasjonale næringslivskunder, som gjerne reiser mye, helst i land i den tredje verden med dårlig utbygd telefonnett, og kanskje eksportrelaterte bedrifter.

Allerede er eksport og shipping blinket ut som Iridiums ønskekunder i Norge, der Telenor har fått jobben med å innrullere kundene. Dette merkes verden rundt i disse dager: Iridiums markedskampanje går over to måneder i form av en global kampanje som kjøres i 45 land til en pris av en milliard kroner.

Rundt slagordet "Calling Planet Earth" skal budkapet om betydningen av et globalt satellittnett etableres. Blant de effektene som har vært diskutert, er å projektere Iridiums logo på skyer på himmelen i enkelte steder.

Men viktigst er det at kampanjen, som er produsert med markedsføringskompetanse fra land som Thailand, Italia, Sverige, Japan, Brasil, Storbritannia og USA, skal vise Iridium hos 26 flyselskap og på 36 internasjonale flyplasser.

Når Iridium klokken 15:00 den 23. september har sin offisielle åpningsmarkering er systemet beredt til å kunne ta unna 1100 samtaler samtidig. Dette kan raskt bygges ut til å kunne betjene det mangedobbelte, nærmere 200.000 samtaler, noe Iridiums eiere naturligvis håper på.

Om overskuddet skal nås, må Iridium ha 250.000 betalende kunder etter seks måneders drift.

Men også i Iridium har en gjort det klart at satellittsystemet ikke skal erstatte GSM-nettene, bare supplere. Allerede nå har Iridium inngått over 200 roamingavtaler med mobiloperatører over hele verden. Ved hjelp av Iridiums egne flerbåndstelefoner, vil teknologien i apparatet selv velge hvilken løsning som er mest effektiv for kunden. Om det er mobildekning i området det ringes fra, føres samtalen via mobilnettet, mens om det ikke er GSM-dekning, blir samtalen ført via Iridium-systemet.

Administrerende direktør i Iridium Communication Germany GmbH, Thomas Löwenthal, sa til digi.no i vår at nettverket bestående av 66 satellitter gjør at det alltid vil være en satellitt som kan motta signalet fra bakken, og signalet overleveres automatisk fra en satellitt til en annen.

- Brukeren vil ikke merke noe til overføringen, og signalet vil ikke bli brutt.

Idet en satellitt er 10 grader fra horisonten vil den neste overta. De 66 satellittene vil gå i seks ulike baner som alle ligger like langt hva hverandre over ekvator og som alle møtes ved nordpolen og sydpolen. I hver bane er det 11 satellitter som ligger like langt fra hverandre i banene. Satellittene plasseres i lave jordbaner, nærmere bestemt 780 kilometer over havet. Dette betyr at enhver bruker, uansett hvor han eller hun måtte befinne seg - om det så var i Karibien - vil dekkes av tre satellitter.

Iridium er som så mye annet amerikansk en massiv ansamling av teknologi, penger, forhåpninger og prestisje. La oss håpe det funker.

Alt som følge av en liten ferietur til Karibien i 1985.

Fakta om Iridium:
Satellittbasert mobilsystem som har kostet investorene omtrent 60 milliarder kroner

Hovedinvestor er Motorola, mens Iridium-konsortiet består av 19 regionale selskap, hvorav to europeiske, med henholdsvis Telecom Italia og tyske o.tel.o som hovedpartnere.

Antall satellitter: 66

Banehøyde: 780 kilometer (485 miles)

Tid for kretsløp rundt Jorden: 100 minutter, 28 sekunder

Downlinks Ka-band: 19.4-19.6 GHz

Uplinks: Ka-band: 29.1-29.3 GHz

Til toppen