JUSS OG SAMFUNN

Det utvidete nerdebegrepet

Nerder er ikke lenger hva de en gang var. De er positivt innstilte anarkister; både Robin Hood og speidere på en gang. Eller?

Therese Werenskiold
30. des. 1998 - 17:29

Det finnes faktisk en forening som heter Norske Nerder. En av hjernene bak foreningen, Leif Strøm, opplyser at nerdene ofte blir forvekslet med de som kalles geeker.

Geeker er de som har penneholdere og merkelig latter.

Strøm mener at nerdene har funnet sitt hjem gjennom Internett.

- Gjennom foreningen Norske Nerder har vi klart å skape et lite nettsamfunn hvor mange som tidligere kun har kommunisert med datamaskinen, nå kan kommunisere med andre likesinnede.

Norge er et foreningssamfunn. De viktigste i dagens samfunn er de unge nerdene, ifølge Strøm.

- Egentlig er de harmløse vesener, som allikevel er en trussel mot samfunnet fordi, som foreningens slagord sier: i morgen er vi herskere!

Nerdene er en gjeng med svært positive mennesker som er blitt misforstått. De har vært de minst moteriktige, men nå finnes det både moteriktige og stereotype nerder, mener Strøm.

Tidligere var en person med interesse for datamaskiner synonymt med mangel på sosial intelligens. Altså; en nerd. Ordbøker karakteriserer en nerd som en sosialt kjedelig person. Nerder liker ofte teknisk arbeid og er vanligvis nokså selvgranskende.

I motsetning til en "hacker", som er en teknisk anlagt person som kan være, men ikke nødvendigvis være, en nerd.

Nerdenes forbilde er Linux-gründer Linus Torvalds.

Det finnes nemlig flest av Linux-nerdene, en liten gjeng Amiga-nerder og noen ytterst få Mac-nerder (til orientering har foreningen 45 Linux-medlemmer og bare tre Mac-medlemmer). Alle forsvarer sin lille del av nerde-riket.

Forresten finnes det også HTML-nerder som ikke bryr seg om operativsystemer i det hele tatt. Og innen sjangeren "kebabnorsk" er ordet nerd i ferd med å dø ut.

For noen år siden var alt annerledes.

Etter noen år som ungdomskolelærer vet jeg at alle som gjorde leksene sine og som kunne svare på spørsmål i timene, ble kalt for nerd.

Nå er nerdebegrepet i ferd med å omfatte også andre typer mennesker. For eksempel folk med litt sære interesser. Man trenger ikke være Bill Gates, ha tykke brilleglass eller skjortelommen full av penner i forskjellige farger. Det holder å være ekstremt opptatt av for eksempel frimerker, sjakk eller sportsfiske. En som samler på biller eller sommerfugler kan også kalles nerd, på sin måte.

Foreningen Norske Nerder har, siden opprettelsen for halvannet år siden, klart å skaffe 920 medlemmer. Datanerd-samlingen "The Gathering", som avholdes i vikingskipet på Hamar hver påske, fungerer som foreningens årsmøte, og det var også her det hele startet.

Foreningen er idealistisk og drives på frivillig basis. Det er gratis å være medlem, og det er et "alle hjelper alle"-konsept. Norske Nerder driver gratis support-tjeneste for medlemmene, og nå er over 30 forskjellige brukergrupper representert.

- Vi har et nettsamfunn som fungerer, og folk er trofaste. Medlemmene har både eget forum, IRC-kanal og NerdShop, hvor de blant annet kan kjøpe en propell-skyggelue med NN-logo, sier Strøm.

Ordet nerd blir imidlertid ikke brukt i det daglige på Jar i Bærum, og en beboer på noen-og-femti sier hun tror det har noe med IQ å gjøre:

"Er det ikke noe sånn tanke-greier?"

Hun legger til at hun ikke har hørt ordet på radioen heller.

Til slutt en liten historie fra virkeligheten sånn på tampen av året. En venn av meg utbrøt, i fortvilelse over min manglende interesse for det han holdt på med:

- Åååh! Din nerds!

- Det heter ikke nerds, det heter nerd.

- Big different!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.