AVTALER & KONTRAKTER

– Det var budkrig om søk i Firefox

Forsinkelsen skyldtes ikke manglende interesse fra Google.

Det ettertraktede søkefeltet i Mozilla Firefox.
Det ettertraktede søkefeltet i Mozilla Firefox.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. des. 2011 - 11:01

Mozilla, stiftelsen som står bak blant annet leseren Firefox, har holdt kortene tett denne høsten. Da søkeavtalen med Google forfalt i november, uten at noen ny avtale var inngått, fryktet mange for framtiden til nettleseren. Lettelsen var derfor stor da det ble kjent at en ny avtale ble inngått like før jul.

Nå tyder mye på at denne frykten var ubegrunnet. Nyhetstjenesten All Things D kunne et par dager senere avsløre at forsinkelsen nok ikke skyldte manglende interesse fra Googles side, men at Mozilla forsøkte å få til en enda bedre avtale enn den som forfalt i november.

Det ser ut til at stiftelsen har lykkes svært godt med det.

Årsaken til dette er at Google ikke skal ha vært alene om å ville være forhåndsvalgt leverandør av søketjenesten i søkefeltet i Firefox. Også Yahoo og Microsoft med Bing, skal ha kommet med bud.

Google gikk seirende ut av denne budkrigen, men må ifølge All Things D betale langt mer enn tidligere. I 2010 skal Google ha drøyt 100 millioner dollar til Mozilla. Nå innebærer avtalen ifølge ikke navngitte kilder at Google betaler Mozilla nærmere 300 millioner dollar i hvert av de tre årene den nye avtalen gjelder.

Før den nye avtalen var et faktum, var det en del som stilte spørsmål om hvorvidt Firefox fortsatt er interessant for Google. Chrome, Googles egen nettleser, har nå passert Firefox i antallet brukere i enkelte målinger.

Til dette svarer Peter Kasting, en senior programvareingeniør i Google som har vært med på Chrome-prosjektet helt siden starten, at Googles mål med Chrome stadig vekk ikke handler om brukerandeler, men at nettleseren er laget for å få weben til å avansere så raskt som mulig.

Kasting, som selv har blitt betalt av Google for å bidra til utviklingen av Firefox, skriver at det er feil å beskrive det som at Google med den nye avtalen finansierer en konkurrent.

– Google finansierer en partner. Vi og Mozilla samarbeider om å gjøre weben fantastisk, skriver Kasting.

Innlegget hans har blitt møtt med en del skepsis, noe Kasting svarer på her.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.