– Det var langt nær like enkelt før

Ingeniører jobber raskere og sikrere med virtuelle konstruksjonsverktøy.

– Det var langt nær like enkelt før
JOBBER VIRTUELT: Nå kan senioringeniør Tom Erik Seeberg (sittende) jobbe mot de tunge databasene hvor de ønsker uten tidstap. Takket være innsatsen til PDMS administrator i Odfjell Drilling, Tormod Heldal og hans hjelpere Bilde: Odfjell

Ingeniører er som alle andre vant til å jobbe på nettet. Men enkelte arbeidsoppgaver kan ta uforholdsmessig lang tid. De som arbeider med konstruksjon må ha tilgang til svære databaser med produktinformasjon. For å arbeide effektivt må de sitte tett koblet til databasen.

Er de ikke i samme nettverk betyr det at de må laste opp hele eller deler av dem før de kan begynne å jobbe. Det tar tid, selv på raske linjer, og det er en kilde til feil når data skal sendes og synkroniseres tilbake. Dessuten er det en sikkerhetsrisiko at data sprer se på pc-er rundt omkring.

Odfjell Drilling, med sine 3.000 ansatte i mer enn 20 land er et av selskapene hvor ingeniørene har arbeidet på denne måten. Det fungerte bra når de satt i samme nettverk som databasen, men når de skulle jobbe hjemme, eller på andre kontorer, fikk de utfordringen med avstanden.

Statoil standardiserer

Mangelen på en 3D-standard var et problem for Statoil som brukte et stort antall kontraktører i sine prosjekter. Ulike programvareplattformer resulterte i mange konverteringer og steder hvor dataene ble lagret. Det var både et problem for datasikkerheten og for integriteten i datamodellene som ble bygget. Statoil besluttet derfor at alle som arbeidet for dem skulle benytte det samme 3D-systemet, Aveva PDMS - Plant Design Management System.

20 minutter

– Ingeniørene våre bruker Aveva PDMS, som Statoil har standardisert på og som er ganske utbredt i denne og andre industrier. Problemet var at selv med samme verktøy var de avhengige av å laste inn modellene på lokale pc-er når vi ikke jobbet i Statoils nettverk i Bergen. Det kunne fort ta 20 minutter før ingeniørene var klar til å jobbe selv om de satt på raske linjer. Og når de skulle zoome inn på en modell var det tid nok til en kaffe før de kunne jobbe videre. Det gikk veldig mye tid til spille, og i tillegg kan det alltid oppstå bitfeil i modellene på denne måten, sier PDMS Administrator i Odfjell Drilling, Tormod Heldal.

Virtualiserer

For å komme rundt problemet med de stadig opplastingene av store databaser har Odfjell Drilling fått hjelp av IT-konsulentselskapet Firstpoint Bergen. I stedet for å laste opp til lokale pc-er ville de la ingeniørene fjernjobbe på den sentrale databasen.

– Dette problemet kunne vi løst på flere måter, men sammen med Firstpoint ble vi enige om at en virtuell arbeidsmåte var det meste effektive, sier Heldal.

– Vi undersøkte om vi kunne bruke Citrix sin XenApp-teknologi til å bygge en slik løsning og det har vi klart. Det betyr at ingeniørene nå kan sitte på kontorer i andre byer, eller hjemme, og jobbe direkte på den sentrale databasen der den er lagret. Utfordringen var at vi skulle klare det med minst mulig båndbredde og med en akseptabel latenstid. Blir den over 150 ms blir det ubehagelig å jobbe på denne måten, men slik systemet nå fungerer merker ikke brukene at de ikke jobber i det samme nettverket der databasen er lagret, sier systemarkitekt i Firstpoint Bergen, Magnar Johnsen.

Snakker med arbeidsstasjonen

I stedet for at dataene lastes opp til hver pc som skal jobbe med den snakker pc-ene med en grafisk arbeidsstasjon som er koblet til databasene. Der kjører også programvaren fra Citrix som komprimerer skjermbildene og sender videostrømmen til brukerne.

Det er mulig å jobbe med en datalinje på 1,5 megabit/s per bruker, og det betyr at det er tilstrekkelig med en grei mobilforbindelse.

Teoretisk fungerer løsningen innen den samme verdensdelen. Blir det lengre bort enn det blir latenstiden for lang.

– Vi har testet løsningen fra Aberdeen og det fungerer godt, men ikke brukt den i praksis. Skulle vi gjort det måtte vi kjøpe engelske lisenser. Slik det er nå har vi ti lisenser på Aveva PDMS, men de gjelder i Norge, sier Heldal.

– Vi vet at løsningen skalerer godt og vi kunne ha hatt i hvert fall 30 samtidige brukere på grafikkserveren, sier Johnsen.

Bedre stabilitet

Heldal peker på at en bieffekt av den mye mer effektive tidsutnyttelsen er at stabiliteten er blitt bedre.

– Driftsmessig er det en stor fordel at arbeider skjer på servere i et kontrollert IT-miljø. Dessuten er all overføring og tilbakesynkronisering av data en kilde til feil. Og jo flere som jobber på den samme produktmodellen, for eksempel av en plattform, jo mer utfordrende er det. Nå kan vi gå rett inn i modellene uten ventetid og diskutere konstruksjonene med kunder og leverandører. Det var på langt nær like enkelt før, sier han.