Det verste virus-året noensinne

- Bakmennene må straffeforfølges, sier sikkerhetsguru Mikko Hyppönen.

Det er på tide å straffeforfølge de kriminelle bakmennene som herjer internett, sier sikkerhetsekspert Mikko Hyppönen i F-Secure.
Det er på tide å straffeforfølge de kriminelle bakmennene som herjer internett, sier sikkerhetsekspert Mikko Hyppönen i F-Secure. Bilde: Marius Jørgenrud
3. des. 2008 - 14:49

Ondsinnet programvare, botnett, infiserte PC-er og vinningskriminalitet på internett vokser voldsomt. På ett år har antallet PC-virus mer enn tredoblet seg.

Det viser en undersøkelse som sikkerhetsselskapet F-Secure nå er ute med. Rapporten oppsummerer året som har gått. Det ble et godt år for de kriminelle bakmennene.

Trenden med virusskapere som ønsker seg presseomtale og berømmelse er for lengst forbi. Nå er det penga som rår, og bakmennene bruker stadig mer avanserte teknikker og investerer mer for å svindle nettbrukere.

Det finske sikkerhetsselskapet advarer samtidig at det nærmest er fritt fram for nettkriminalitet.

- Alt for få av gjerningsmennene blir straffet. Dermed sender vi ut helt feil signaler til kriminelle: Her kan du tjene masse penger og du blir aldri tatt eller straffet, sier sikkerhetsekspert Mikko Hyppönen i F-Secure.

I et eksklusivt videointervju med digi.no forrige måned fortalte Hyppönen at de får inn over 80.000 eksempler på ondsinnet kode, hver eneste dag.

Den ferske rapporten viser at antallet nye virusobservasjoner i år har økt med 200 prosent, sammenlignet med det totale antallet observasjoner de siste 21 årene.

F-Secures oppsummering av 2008 viser en eksplosiv økning i trusler på nettet. (Kilde: selskapet)
F-Secures oppsummering av 2008 viser en eksplosiv økning i trusler på nettet. (Kilde: selskapet)

Angrepene styres ifølge F-Secure av velorganiserte kriminelle bander, som opererer på tvers av landegrensene.

For å ta knekken på nettmafiaen er det ifølge Hyppönen nødvendig å tenke nytt. Det trengs et internasjonalt samarbeid, og landene må bli langt mer effektive til å avsløre, forfølge og dømme bakmennene.

- Nå trenger vi en økning i straffeforfølgelsene, sier sikkerhetseksperten.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.