Detaljer om nye Opteron-prosessorer

AMD har allerede før prosessorene er lansert, publisert detaljer om fire nye Opteron-prosessorer.

AMD har i selskapets Quick Reference Guide publisert detaljer om fire nye Opteron-prosessorer. Dette er de første av AMDs prosessorer for servere og arbeidsstasjoner som er laget med 90 nanometers prosessteknologi. Alle tidligere utgaver er laget med en 130 nanometers prosess.

De umiddelbare fordelene med den nye prosessteknologien, er at brikkene blir mindre rent fysisk, noe som betyr at det kan lages flere brikker av hver silisiumskive, men også at effektforbruket blir betydelig redusert.

Mens de fleste av de nyere Opteron-brikkene har et maksimalt strømforbruk på 89 watt, har de fire nye brikkene et strømforbruk på maksimalt 67 watt. "Case"-temperaturen reduseres dermed fra 70° C til 65° C, noe som betyr et mer begrenset behov for kjøleløsninger. Spesielt i servere som er fysisk små, men gjerne utstyrt med flere prosessorer, er varmeutvikling et problem.

Brikkene som nok snart blir tilgjengelige, er serien 146/246/846 for systemer med henholdsvis én, to og åtte prosessorer. Disse opererer med en klokkehastighet på 2 GHz og med 1 MB sekundært hurtigminne. I tillegg kommer en 90-nm-utgave av Opteron 248, som er klokket til 2,2 GHz. Alle de fire kommende brikkene har stepping'en D4.

Les mer om: