BEDRIFTSTEKNOLOGI

Detaljert informasjon frigitt om Cell-brikken

Dokumentasjon med nye, tekniske detaljer om Cell-prosessoren ble publisert i dag. Utviklere er i den primære målgruppen.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. aug. 2005 - 11:58

IBM, Sony og Toshiba annonserte i dag at selskapene har utgitt nøkkeldokumentasjon som beskriver ny, tekniske detaljer om arkitekturen for Cell Broadband Engine. Dette var ventet, etter at IBM signaliserte en slik offentliggjøring allerede på forsommeren.

Ved å åpne opp et utvidet sett med tekniske spesifikasjoner til programvareutviklere, forretningspartnere, potensielle kunder og forsknings- og utdanningsorganisasjoner, håper selskapene å kunne stimulere til utvikling av nye, Cell-baserte applikasjoner. Målet er å etablere et blomstrende felleskap for innovasjon og interesse omkring Cell, ved å la alle interesserte parter raskt evaluere og ta i bruk Cell-teknologien.

I IBMs pressemelding legges trekkes det spesielt fram tre dokumenter.

  • The Cell Broadband Engine Architecture - som definerer en prosessor struktur rettet mot distribuert prosessering og multimedieapplikasjoner. Arkitekturen inneholder en kontrollprosessor basert på Power-arkitekturen, utvidet med flere høyytelses SIMD (Single Instruction Multiple Data) SPU-er (Synergistic Processor Unit) og et rikt sett med DMA-kommandoer (Direct Memory Access) for effektiv kommunikasjon mellom prosesseringselementene.

  • The Synergistic Processor Unit Instruction Set Architecture (SPU ISA) - som legger fram detaljer om SIMD RISC-prosessorene som er designet for å akselere streaming- og medieapplikasjoner for systemer basert på Cell Broadband Engine-arkitekturen.

  • Synergistic Processor Unit C/C++ Language Extensions, Application Binary Interface, and Assembly Language specifications - som skal hjelpe programvareutviklere med å ta i bruk den samlede prosesseringskraften i SPU-ene.

    Les også:

- IBM og selskapets partnere har forpliktet seg til å gi utviklings- og åpen kildekodefellesskapene omfattende og tidlig tilgang til Cell Broadband Engine-arkitekturen, samt å oppfordre disse til å utforske de uendelige mulighetene til Cell, sier Jim Kahle i IBM, i en pressemelding.

- Vi støtter sterkt et miljø som praktisk talt fjerner alle barrierer til å bygge innovative applikasjoner basert på Cell.

Masakazu Suzuoki, visepresident for mikroprosessorutvikling i Sony Computer Entertainment - som står bak blant annet Playstation-produktene, sier at selskapene på noe lengre sikt vil bidra sterkt med teknologi for programvareutvikling, spesielt for mellomvare, basert på Cell. Han mener avdekkingen av spesifikasjonene vil stimulere til utvikling av Cell-basert løsninger og at flere vil få fri tilgang til kjerneteknologiene.

Det som er klart, er at svært få, bortsett fra IBM, Sony og Toshiba selv, har annonsert interesse for å ta i bruk Cell-prosessoren i nye produkter. Denne offentliggjøringen av spesifikasjonene kommer trolig som et resultat av dette.

Det nevnte dokumentene, og en del annen informasjon om Cell, er tilgjengelig på denne siden.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.