– Dette bør Oslo lære av

Se appene ungdommen foreslår.

Finansbyråd Kristin Vinje og ordfører Fabian Stang, her fra det første møtet med ungdommene i forkant av helgens app-konkurranse. Bak til høyre skimter vi Fredrik Syversen fra IKT-Norge, som er medarrangør. (Bilde: Marius Jørgenrud)
«Rastløs»: Dagens ungdom mener de har en altfor ensformig hverdag. De trenger ideer til hva de kan gjøre i byen for å lære, ha det gøy og prøve ut noe nytt. Det skal denne mobilappen gi deg i sanntid. Rastløs ble utpekt som vinner av MyOslo-konkurransen. Forslaget er utarbeidet av skoleungdommene Viktoria Seline Espelund, Amanda Gytrup og Maia Lyngseth, med voksenbistand og rettledning fra de «unge proffe» representert ved Thomas Volden, Une Nordli og Amra Osmanovik.
«Ego»: En stedsbevisst mobilapp som viser hva som skjer, hvor det skjer, hvilke aktiviteter som er mest populære og hvilke vennene dine deltar på. Aktivitetene kan listes opp etter sted, alder, interesser og tid. Ideen til løsningen er laget av Martin, Gaute, Astrid, Maria, Elias og Vivi. (Bilde: Alex Asensi)
«Kono»: Visjonen til denne tjenesten er å overføre den tradisjonelle leksehjelpen til nett. Der kan ungdom få bistand fra medelever, lærere og andre frivillige. Her er tenkt også videoleksjoner fra pensum som en læringsplattform.
«Et sted å starte»: En jobbformidlingstjeneste som lar Osloungdom finne deltidsjobb i byen. Nettløsningen skal koble ungdom med de som trenger hjelp, med fokus på nærmiljøet. Oppdrag som barnevakt eller flyttehjelp kan legges ut via mobil, nettbrett eller pc, så kan interesserte ungdom som har registrert seg i systemet besvare anbud.
«Den digitale skolereformen»: En skoleportal for alle ungdommer hvor de kan starte prosjekter med likesinnede.
Juryen for MyOslo-workshopen med (f.v) Yvan Bayisabe fra Ungdomsfabrikken, IT-gründer Shazhad Rana og finansbyråd Kristin Vinje. (Bilde: Alex Asensi)

Se appene ungdommen foreslår.

Oslo kommune scorer lavt på digitale tilbud, men i år satses det friske millioner i et forsøk på å bli bedre. Bedre blir det også hvis de lærer av byens kreative ungdom, som i helgen jobbet fram prototyper i app-konkurransen MyOslo.

Det mener jurymedlem Shahzad Rana, teknologidirektør i Microsoft. Rana sier han er imponert over hva 40 ungdom og unge IT-profesjonelle fikk til på 48 timer. Fem grupper laget like mange forslag.

Rastløs ungdom

Alle bidragene var gode, mente juryen. Like fullt måtte det kåres en vinner. Den æren gikk til gruppen bak «Rastløs», en mobilapp som gir ungdom oversikt over aktiviteter i byen akkurat nå.

Hadde Oslo kommune brukt samme arbeidsmetode ville de ligget på topp, og ikke på bunn som nå – Oslo har masse aktiviteter og tjenester for ungdom. Problemet er at de ikke når ut til dem. At ungdom får tilgang til dette på egne premisser, på mobilen og nettbrett, tror jeg er helt avgjørende. Gruppen fanget denne problemstillingen veldig godt og de gjorde dessuten en flott presentasjon, sier Rana.

Både vinnerbidraget og forslaget kalt «Ego» var imidlertid forholdsvis like, og kunne med fordel vært slått sammen, mener han.

Her ser du bilder av bidragene fra konkurransen:

Helgens workshop ble gjennomført i lokalene til entreprenørkollektivet Mesh. Foruten forslagene til gode tilbud, har byen mye å lære av denne måten jobbe på, mener Rana.

– Hadde Oslo kommune brukt samme arbeidsmetode ville de ligget på topp, og ikke på bunn som nå, sier han.

Datagründeren legger heller ikke skjul på at han synes byen trenger et digitalt løft.

– Det er bare én vei de kan gå, og det er oppover, sier han så diplomatisk han kan.

Alle konseptene som ungdommene laget i helgen, med noen mindre justeringer, kan ifølge Rana gå rett inn i byens tjenestetilbud.

– Jeg hadde to klare oppfordringer til Oslo kommune. Se hva de fem gruppene fikk til på 48 timer. Tenk om byen kunne tenke digitale tjenester over akkurat den samme lesten. De kan booke de samme lokalene og la egne ansatte jobbe med samme metode.

Løsningene fra helgens arbeid er ikke nøkkelferdige tjenester. Alle gruppene får presentere forslagene sine på rådhuset neste måned.

Hva er den videre skjebnen til forslagene?

– Det er litt avhengig av gruppene selv, og hvor mye de ønsker å jobbe videre med dette, sier Rana.

Neste stopp: Rådhuset

Vinnergruppen besto av tre ungdommer, pluss en utvikler og to designere. En av dem er Amra Osmanovik, som studerer interaksjonsdesign ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo.

– Vi er invitert av kommunen til lunsj og for å presentere prosjektet for dem. Så får vi ta det derfra. Vi hørte rykter om at det kan være mulighet for å få realisert appen, sier Osmanovik til digi.no.

Selv synes hun konkurransen var både kreativ, lærerik og en hyggelig sosial arena. IT-studenten berømmer dessuten coachingen de fikk underveis i oppgaven.

– Nå er vi veldig gira på å se hva vi kan få til videre!

Medarrangør IKT-Norge sier de skal pushe på kommunen, for å sørge for at de foreslåtte prosjektene faktisk blir gjennomført.

– Alle de fem forslagene er gode kommunale tjenester som de bør støtte. Vi skal også presentere bidragene for IT-næringen på samlinger for å være koblingspartner, sier IKT-Norges Heidi Austlid, som også åpner for å gjenta suksessen i andre norske kommuner.

    Les også:

Til toppen