KARRIERE

- Dette er Apples tronarving

43-åring skal være neste i køen etter Tim Cook.

iOS-direktør Scott Forstall (til h.) betegnes som nestemann i arverekken som toppsjef i Apple, etter Tim Cook (midten). Cook overtok som kjent jobben da Steve Jobs døde etter lengre tids sykdom i fjor høst.
iOS-direktør Scott Forstall (til h.) betegnes som nestemann i arverekken som toppsjef i Apple, etter Tim Cook (midten). Cook overtok som kjent jobben da Steve Jobs døde etter lengre tids sykdom i fjor høst. Bilde: Apple
17. jan. 2012 - 16:23

Tim Cook ble tidlig utpekt som etterfølgeren til Steve Jobs i Apple. Han vikarierte for ham allerede i 2004, og senere i flere runder mens Jobs var kreftsyk.

Bare seks uker før Jobs døde i fjor høst, overlot han ansvaret som konsernsjef til sin tidligere nestkommanderende Cook på permanent basis.

Ingen ble overrasket over opprykket til mannen, som siden han begynte i Apple i 1998 har skaffet seg et ry som en organisatorisk mesterhjerne.

Tronarving

En annen Apple-veteran blir nå beskrevet som den neste tronarvingen i verdens mest verdifulle teknologiselskap: 43 år unge Scott Forstall.

Det skjer i det som tegner til å bli den viktigste utgivelsen om Apple siden Walter Isaacsons autoriserte biografi om Steve Jobs (les vår anmeldelse).

Arverekken legges fram i boken Inside Apple: How America's Most Admired - And Secretive - Company really works, som utgis neste uke og er skrevet av Fortune-journalist Adam Lashinsky.

Forstall er tross sin unge alder svært erfaren i Apple-systemet, og kom fra NeXT sammen med Steve Jobs da han returnerte til Apple i 1997. Han har mastergrad i informatikk og bachelor i symbolske systemer, begge fra Stanford, og er en av de opprinnelige arkitektene bak Mac OS X og dets brukergrensesnitt.

Han er i dag øverste leder for Apples mest innbringende forretningsområde, iOS og mobil programvare, som alene utgjør nesten 70 prosent av selskapets inntekter. Denne divisjonen har han ledet helt siden før Apple i 2007 lanserte sin første iPhone.

Detaljfrik

Fortune bringer i dag drypp fra den kommende Apple-boka. Her blir Forstall omtalt som like besatt av detaljer som det Steve Jobs var kjent for.

På kontoret har han en lupe av typen gullsmeder bruker for å kunne granske hver eneste piksel på et hvert ikon, ifølge det amerikanske tidsskriftet.

Scott Forstall blir av forfatterens kilder og observatører beskrevet som «hel ved». Foruten hans vellykkede teknologiske bidrag er han også regnet som en anstendig kommunikatør. Han har blitt sentral som mannen som gjerne presenterer de viktigste iOS-nyhetene på Apples pressekonferanser.

Hvis det er én ting som skulle tegne i Forstalls disfavør som nestemann i arverekken, den dagen Tim Cook ikke lenger leder Apple, så er det ifølge Adam Lashinsky at han fremstår som kanskje for ambisiøs.

- Han har helt åpenlyst samlet innflytelse og styrket sin posisjon i selskapet de siste årene. Det inkluderer, viskes det, i perioden da Jobs var sykmeldt, skriver forfatteren i boka.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.