BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dette er effekten av big data

Sparer flere millioner i året på smarte nett.

Ringeriks-Kraft kjører i gang et eget prosjekt for å se om analyse av målerdata kan føre til redusert utbyggingsbehov ved å flytte de sterkeste nettstasjonene dit det er mest behov.
Ringeriks-Kraft kjører i gang et eget prosjekt for å se om analyse av målerdata kan føre til redusert utbyggingsbehov ved å flytte de sterkeste nettstasjonene dit det er mest behov. Bilde: Prøven transport
20. mars 2015 - 07:12

Ringeriks-Kraft i Buskerud er blant pionerene på smarte målere og kan dokumentere bruk av big data til å redusere behov for utbygging av strømkapasiteten.

Det er nettopp hensikten med AMS og smarte nett - og få kunnskap om det faktiske forbruket og effektuttaket.

Les også: Mangler verktøy for analyse av big data

Timesdata

Selskapet var ferdig med sin utrulling av AMS i 2013.

Deretter fikk de bistand fra IT-bedriften Esmart systems i Halden til å kunne kartlegge tilstand og forbruksinformasjon for hver av de 21.000 målepunktene som leverer data hver time. Løsningen kalles Connected Grid.

- Det gjør det mulig å beregne nøyaktig hvor mye strøm som brukes ved hver nettstasjon, eller "trafo", forklarer Morten Sjaamo, ansvarlig for smart nett-virksomheten hos Ringeriks-Kraft Nett.

Enkelt regnestykke

Da er det i prinsippet snakk om et enkelt regnestykke for å finne ut om det er kapasitet til for eksempel et nytt boligkompleks i det aktuelle området.

- Tidligere var det grove beregninger av dette. Nå ser vi det raskt og nøyaktig. Vi har funnet ut av vi har overkapasitet totalt sett, og har kunnet droppe å forsterke flere nettstasjoner, sier Sjaamo.

Få med deg denne: Norges største samarbeid om strømdata

Alle 21.000 målerpunkter hos Ringeriks-Kraft er plottet inn på en kartløsning i Connected Grid. <i>Bilde: Skjerm</i>
Alle 21.000 målerpunkter hos Ringeriks-Kraft er plottet inn på en kartløsning i Connected Grid. Bilde: Skjerm

Store penger

En spart utbygging betyr omtrent 200.000 kroner i sparte investeringskostnader. Tidligere ble det hvert år forsterket rundt 20 nettstasjoner.

Her kan det være snakk om å redusere utgiftene med mellom to og fire millioner kroner hvert år.

- Det betyr at lavere kostnader for oss og dermed lavere dekningsbidrag for en boligeier som skal oppføre nytt eller utvide sin strømkapasitet, sier smartnett-sjefen.

Lønnsomt?

Innføringen av de avanserte målerne med automatisk avlesing var et prosjekt til snaut 50 millioner kroner.

- Hvor lenge er det til dere ser tegn til at investeringen er lønnsom?

- Vi har fått laget en uavhengig analyse som viser nettopp at dette allerede er butikk, svarer Sjaamo.

Flytter stasjonene

Ved hjelp av big data-verktøyet Connected Grid skal Ringeriks-Kraft i gang med et eget prosjekt for å utnytte kapasiteten i hver trafo mest mulig.

- Vi skal rett og slett fysisk flytte om på utstyret, slik at vi får riktig størrelse på nettstasjonene og plassere dem der det er mest behov for dem. Dermed kan vi utsette utbygging av strømkapasitet ytterligere, sier Morten Sjaamo.

Så du denne? Droner skal overvåke kraftnettet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.