BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dette er en SSD

Samsungs lynraske enhet brukes trolig i MacBook Air.

Da Apple i for en drøy uke siden lanserte den nyeste generasjonen av MacBook Air, var raskere SSD (Solid-State Drive) blant nyhetene. Det dreier seg trolig om en enhet fra Samsung, XP941, som ble offisielt lansert i går. Enheten er koblet direkte på PCI Express-bussen til maskinene og er spesielt laget for ultraslanke, bærbare maskiner.

Samsung hevder at selskapet er først ute med å tilby slike produkter, og at full masseproduksjon nå er i gang. Flere pc-produsenter fikk tilgang til produktene tidligere i dette kvartalet.

XP941-serien kommer i størrelser på henholdsvis 512, 256 og 128 gigabyte.

Ifølge Samsung skal de nye SSD-ene levere hastigheter som langt overgår det som er mulig å levere via SATA 6Gb/s-grensesnittet. Sekvensiell lesehastighet er på 1400 megabyte per sekund, noe som tilsvarer den tilgjengelige kapasiteten til PCI Express 2.0. Ifølge Samsung er det omtrent syv ganger raskere enn det en harddisk kan levere, og 2,5 ganger raskere enn den raskeste SATA-baserte SSD-en på markedet.

De nye SSD-ene fra Samsung er en smule mindre enn SSD-ene som vanligvis brukes av bærbare pc-er, men likevel mye raskere.
De nye SSD-ene fra Samsung er en smule mindre enn SSD-ene som vanligvis brukes av bærbare pc-er, men likevel mye raskere. Bilde: Samsung

XP941 kommer i en formfaktor som kalles for M.2. Den minner om en minnemodul, bortsett fra at grensesnittet er på kortsiden. Enhetene er 80 mm lange og 22 mm høye. De veier omtrent seks gram. Det betyr frigjøring av både plass og vekt, sammenlignet med en standard 2,5 tommers SSD-er som gjerne veier mellom 50 og 100 gram. Men det finnes også mSATA-produkter som faktisk krever mindre areal (typisk 51 x 30 mm) enn M.2.

XP941-SSD-ene er tilsynelatende basert på 10 nm NAND-flashminne.

Samsung er ikke alene om å planlegge produkter i M.2-format. Blant annet Micron har introdusert lignende produkter med SATA-grensesnitt. Men disse er forløping ikke satt i masseproduksjon.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.