Dette er Intels Atom-planer

Lover redusert strømforbruk og størrelse med kommende generasjoner.

Intels Rob Crooke viser fram Pine View-brikken.
Intels Rob Crooke viser fram Pine View-brikken.

Lover redusert strømforbruk og størrelse med kommende generasjoner.

De fleste av dagens bærbare mini-pcer er basert på Intels Atom-prosessor, som først og fremst lages med den formål å redusere strømforbruket til maskinen. Men Atom brukes også i produktkategorien Intel kaller for MID-er (Mobile Internet Device).

Under den siste dagen av Computex-messen i Taipei denne uken, demonstrerte Anand Chandrasekher, sjef for Intels Ultra Mobility Group, prototyper-enheter av MID-er basert på den neste generasjonen med Atom-prosessorer. Den nye plattformen for MID-er har fått kodenavnet «Moorestown» og skal etter planen lanseres i løpet av 2010.

Med Moorestown skal systemer basert på Atom-prosessoren kunne gjøres enda mer kompakte. Dette gjøres mulig ved at plattformen reduseres fra tre to to brikker. Den ene brikken, som vil erstatte dagens Atom-prosessor, er egentlig det som kalles en SoC (System-on-Chip). Arkitekturen til denne har kodenavnet Lincroft og vil integrere en Atom-prosessorkjerne, som har kodenavnet «Pine View» eller «Pineview», med en 2D/3D grafikkakselerator, en modul for koding og dekoding av video, en skjermkontroller og en minnekontroller. I tillegg vil Moorestown bestå av brikken som foreløpig kalles «Langwell», som består av en I/O-hub med støtte for grensesnitt som CE-ATI, MIPI, SPI, SDIO-porter, USB-kontroller, NAND-kontroller og lydkodeker.

Intels Rob Crooke viser fram Pine View-brikken.
Intels Rob Crooke viser fram Pine View-brikken.

Ifølge Chandrasekher vil Moorestown ha opptil 50 ganger lavere effektforbruk i hviletilstand enn dagens Menlow-plattform, samtidig som at størrelsen på kortene vil kunne halveres.

Mooretown vil få selskap av Moblin v2.0, som er et Linux-basert operativsystem som Intel er med å utvikle. Operativsystemet skal både tilby en pc-lignende Internett-opplevelse og støtte talefunksjonalitet som kjent fra mobiltelefoner.

I 2011 skal Intel komme med den tredje generasjonen av selskapets Atom-baserte plattform. Denne kalles «Medfield» og vil bestå av kun én eneste brikke, basert på 32 nanometers SoC-design. Dette skal redusere størrelsen til systemkortet ytterligere, samtidig som at effektforbruket blir redusert. Det er ventet at Medfield også vil bruke i smartmobiler.

Også den Atom-baserte plattformen til mini-bærbare skal oppgraderes. Denne kalles for «Pine Trail» og skal ifølge Intel settes i produksjon i fjerde kvartal i år. Også Pine Trail skal ta i bruk Pine View-utgaven av Atom, men i stedet Langwell-brikken skal denne plattformen være basert på en brikke som kalles «Tiger Point».

Det er også ventet at Medfield vil brukes i netbooks.

    Les også:

Til toppen