BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dette er Intels monsterprosessor

Første med åtte kjerner.

Den nye Haswell E-brikken åpner for merkbar økning ytelse, men det koster.
Den nye Haswell E-brikken åpner for merkbar økning ytelse, men det koster. Bilde: Intel
1. sep. 2014 - 11:27

Selv om det er for tiden mye fokus på den kommende Broadwell-brikken, vil Intel gjerne vise at de ikke glemmer sitt mest krevende segment, og selskapet lanserer nå den kompromissløse prosessoren kjent som Haswell E. Det fulle navnet på brikken er Intel Core i7-5960X Extreme Edition, og er selskapets første åttekjerners prosessor rettet mot forbrukere.

Ikke nok med det, det er den første brikken som støtter 16 tråder, og sammen med det nye X99-brikkesettet støtter løsningen DDR4-minne.

Den mest avanserte varianten har en klokkehastighet på 3.0 GHz, med 3.5 GHz tilgjengelig via Turbo Boost. Ifølge Intel er det lite som skiller denne brikken og de enda mer krevende Xeon-prosessorene. Prisen er imidlertid også krevende: Toppmodellen koster 999 dollar, i Norge ligger den på rundt 8000 kroner.

Det finnes heldigvis to rimeligere varianter med seks kjerner og tolv tråder.

Intel sier at ytelsen på toppmodellen er opptil 20 prosent høyere på redigering av 4K-video og 32 prosent raskere på 3D-rendering, sammenlignet med forrige generasjon (Core i7-4960X).

Plattformen støtter også Thunderbolt 2-tilkoblinger, noe som gjør den enda bedre egnet for videoentusiaster.

Haswell E er generelt sett rettet mot brukere som jobber med videoredigering, 3D og fysikk-kalkulasjoner, og siden toppmodellen kan i utgangspunktet støtte tre grafikkort samtidig, vil den også være fristende for eksepsjonelt krevende (og velstående) spillere. Brikkene er også ulåst, slik at det er god potensiale for overklokking.

Intel har bekreftet at en rekke partnere vil slippe hovedkort som støtter prosessoren og DDR4-minne, og flere PC-produsenter vil også tilby ferdigbygde løsninger med Haswell E. Den kanskje mest oppsiktsvekkende av disse er Alienwares Hexus, som har en unik trekantet utforming.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.