JUSS OG SAMFUNN

Dette er Meyers storslåtte ambisjon

At all offentlig papirpost skal bort, er bare starten på eNorge, lover moderniseringsministeren.

27. juni 2005 - 10:49

Moderniseringsminister Morten Andreas Meyer legger i dag frem regjeringens IT-politikk i planen eNorge 2009 – som han har døpt ”det digitale spranget”. Løftene planen gir rettferdiggjør definitivt navnet han har gitt den.

Planen inneholder sprengstoff, både for det offentlige og for de som er opptatt av åpen kildekode.

– Regjeringen vil ha stor fart og klare forpliktelser i omleggingen til digitale offentlige tjenester rettet mot innbyggere og næringsliv, heter det i en pressemelding.

Blant tiltakene er en plan om at man innen utgangen av 2007 skal kunne velge å motta all post fra det offentlige som e-post. Fra samme dato skal man også kunne svare det offentlige elektronisk.

    Les også:

– Regjeringen ønsker et samfunn der alle kan delta. Alle skal, om de selv ønsker det, kunne være fullverdige digitale borgere. Har du ikke datakunnskap skal du få. Og har du ikke datamaskin skal du i nærmiljø få gratis til gang til dette. Ingen skal holdes utenfor, sier moderniseringsminister Morten Andreas Meyer.

Blant de større vyene er at alle relevante offentlige tjenester mot innbyggere skal gjøres tilgjengelige på nett frem mot 2009.

Innen utgangen av 2009 skal også all ikke-sensitiv kommunikasjon innen det offentlige skje elektronisk, mens tidsfristen internt i departementene er 2007.

All innrapportering for næringslivet til det offentlige skal kunne skje elektronisk fra 2008.

Innen utgangen av 2008 skal det bli enklere tilgang til offentlige data med gratis tilgjengelighet som hovedprinsipp.

Innen utgangen av 2009 skal offentlige virksomheter ha lagt til rette for elektronisk uthenting av egen personinformasjon på en enkel og sikker måte

Meyer slår også fast som prinsipp at datasystemer i det offentlige skal baseres på åpne standarder. Det kan bli spennende å se hvordan dette prinsippet vil følges opp.

– Regjeringen vil utnytte informasjonsteknologi til å skape en enklere hverdag for innbyggere og bedrifter. Informasjonsteknologi er en samfunnsformende kraft og en sentral muliggjører for utvikling og brukertilpassing av offentlig sektor. eNorge 2009 er en offensiv, handlingsorientert plan med konkrete og etterprøvbare mål som motiverer til gjennomføring, avslutter Meyer.

Som kjent er det valg til høsten, og med mindre meningsmålingene endrer seg før dette, kan det være andre krefter får ansvaret for gjennomføringen av denne planen. I så fall har Meyer satt opp en standard som andre må leve opp til.

Hele planen er lagt ut på regjeringens nettsted Odin.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.