FORBRUKERTEKNOLOGI

Dette er Mozillas Firefox-planer for 2010

Lover separate prosesser og nytt brukergrensesnitt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. aug. 2009 - 15:07

Mozilla planlegger å komme med tre nye versjoner av Firefox innen utgangen av 2010. Da regnes ikke de nesten månedlige feil- og sikkerhetsoppdateringene med. Dette går fram av et foreløpig veikart som stiftelsen har offentliggjort på denne siden.

Mozilla er allerede godt i gang med utviklingen av Firefox 3.6, som skal være en mindre oppdatering til dagens 3.5-versjon. En alfaversjon er allerede tilgjengelig og en første betautgave kan ventes i andre halvdel av september.

Firefox 3.6 skal inkludere en del funksjonalitet som integrerer den bedre med Windows 7. Det loves raskere oppstartstid, optimaliseringer til JavaScript-motoren Tracemonkey og støtte for lettvektstemaer, basert på Personas-prosjektet.

Det loves også mer effektiv gjenopprettelse av arbeidsøkter, samt en forbedret funksjon for autoutfylling av skjemaer. Denne kalles «awsomeformcomplete». I tillegg vil Firefox 3.6 være basert på 1.9.2-versjonen av presentasjonsmotoren Gecko.

Firefox 3.6 skal også inkludere den første fasen av Compositor, som blant annet handler om å redusere bruken av systemspesifikke elementer (native widgets) i brukergrensesnittet.

Det planlegges også at Fennec 1.0, mobilnettleser til Mozilla, skal gis ut omtrent samtidig med Firefox 3.6. Dette skal ifølge tidsplanen skje i det inneværende halvåret.

I løpet av første halvår av 2010 vil Mozilla komme med Firefox 3.7, i tillegg til Fennec 1.1.

Den viktigste endringen er at plugins vil bli kjørt som en egen prosess. Dette skal gjøre nettleserens brukergrensesnitt raskere og mer stabilt. Det skal også inkluderes støtte for animasjoner i XUL, det XML-baserte språket som benyttes for å definere brukergrensesnittet i blant annet Firefox.

Firefox 3.7 skal også få integrert støtte for bokmerkesynkronisering, antagelig basert på Weave-prosjektet til Mozilla Labs, samt muligheten til å skille ut nettsteder som en egen applikasjon.

Det jobbes også med en redesign av hvordan advarsler og beskjeder vises i Firefox. Noe av dette kan muligens være inkludert i Firefox 3.7.

Også denne versjonen vil få en ny versjon av Gecko, nærmere bestemt 1.9.3, som blant annet skal sørge for at websider lastes raskere. Det loves ytterligere forbedringer til Tracemonkey.

Firefox 4.0 kan etter planen ventes i andre halvdel av 2010.

Dette vil være en stor oppgradering som blant annet skal ha et nytt brukergrensesnitt. Det har blitt antydet at designen vil utvikles i retning av Google Chrome, hvor menyer og rammer skyves litt i bakgrunnen, sånn at selve innholdet kommer mer i fokus. Men foreløpig er dette bare på skissestadiet.

I Firefox 4 vil også brukergrensesnittet skilles ut som en egen prosess, atskilt fra prosessen(e) som viser websidene. Det skal bety at krasj som skyldes feil i innholdet, ikke vil dra med seg hele nettleseren i fallet. Dette tilsvarer det man finner i blant annet Google Chrome.

Firefox 4 skal noe overraskende ta i bruk versjon 1.9.4 av Gecko. Det har tidligere vært ventet at denne versjonen av nettleseren ville bruke en ny presentasjonsmotor som kalles Mozilla 2. Men tidsplanen på prosjektsiden for Mozilla 2 ble forlatt for lenge siden.

Nytt i Firefox 4 vil også være en ny plattform for utvidelser. Denne vil være basert på JetPack-prosjektet til Mozilla Labs. Det loves også støtte for utvidet synkronisering av brukerdata, basert på nevnte Weave.

Omtrent samtidig med Firefox 4 vil Mozilla også komme med Fennec 2. Hva som er nytt der, bortsett fra at også denne vil benytte Gecko 1.9.4, er ukjent.

Tidsplanene til Mozilla bør uansett tas med en viss mengde salt. Firefox 3.5 ble mer enn et halvt år forsinket - delvis fordi stadig mer funksjonalitet skulle være med, og delvis på grunn av problemer med Tracemonkey. Den generelle holdningen hos Mozilla er at ting ikke skal gis ut før det er ferdig. Så kan man heller diskutere i hvilken grad stiftelsen har lykkes med det.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.