UTVIKLING

Dette er nyhetene i Silverlight 3

Microsoft med første betaversjon til utviklere.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
19. mars 2009 - 10:31

Som ventet viste Microsoft fram den første betaversjonen av Silverlight 3, den kommende utgaven av selskapets plattform for rike internettappliasjoner. Denne versjonen vil inkludere en rekke nyheter. Betaversjonen er tilgjengelig på denne siden.

Blant nyhetene Microsoft selv uthever, er et sett med egenskaper som gjør det mulig å kjøre Silverlight-baserte applikasjoner direkte på skrivebordet, i stedet for i nettleseren. Installasjonen av disse applikasjonene skal ikke kreve administratorrettigheter.

Applikasjonen, som kjøres i en isolert «sandbox-modus», kan legges i et avgrenset lager på brukeren maskin, og det vil kunne opprettes en lenke til applikasjonen fra blant annet skrivebordet eller startmenyen. Dette skal kunne gjøres uten at utviklerne må lage applikasjonene på noen annen måte.

Disse applikasjonene kan på egenhånd teste om maskinen de kjører på har nettforbindelse og oppdatere seg selv. Så lenge nettforbindelsen ikke er til stede, vil brukerdata bli lagret i et lokalt mellomlager.

Silverlight 3-applikasjonene som kjøres lokalt, skal også støtte Windows 7-spesifikk funksjonalitet som Superbar og multitouch.

Et annet område Microsoft fokuserer på med Silverlight 3 er video og lyd med høyere kvalitet.

Det loves nå støtte for Smooth Streaming-funksjonaliteten til IIS Media Services med HD-kvalitet, 720p og høyere. Denne funksjonen justerer videokvaliteten til filene som leveres til Silverlight, avhengig av den tilgjengelige båndbredden og CPU-ressursene på klienten.

Medieformatene som støttes internt i Silverlight inkluderer nå også MPEG-4-baserte H.264 og AAC Audio. Fra før støtter Silverlight VC-1 og Windows Media Audio internt. Silverlight 3 kan med den nye Raw AV-pipelinen støtte tredjeparts codecer for dekoding av ly og video på utsiden av runtime-delen, for så å bli avspilt i Silverlight.

Silverlight 3 Beta kan nå utnytte maskinvareakselerert videoavspilling som tilbys av grafikkprosessorer under Windows og Mac OS X. Innholdet kan beskyttes med DRM-løsningen PlayReady, som tar i bruk Advanced Encryption Standard eller Windows Media DRM.

Også støtten for 3D-grafikk og animasjonen skal være forbedret, blant annet med støtte for maskinvarebasert akselerasjon. Det loves at utviklere vil kunne legge til innhold i et 3D-plan, som kan roteres eller skaleres i sanntid i rommet, uten at utviklerne må skrive mer kode.

Det loves også programvarebaserte pixel-shader-effekter som tilsløring og bakgrunnsskygge. I tillegg kan utviklerne lage sine egne effekter som kan legges til alt grafisk innhold.

Microsoft lover kraftig forbedret ytelse ved gjengivelse av applikasjoner ved at vektorinnhold, tekst og kontroller kan mellomlagres som punktgrafikk. Dette skal være nyttig i forbindelse med bakgrunnsinnhold og for innhold som må skaleres uten at dets interne framtoning endres.

Silverlight 3 vil også fp et nytt programmeringsgrensesnitt for punktgrafikk, hvor utviklere kan skrive piksler til punktgrafikkbilde. Dermed skal de kunne lage for eksempel et fotoredigeringsverktøy som kan brukes til å fjerne røde øyne, redigere skannede dokumenter eller skape spesielle effekter for mellomlagret punktgrafikk fra elementer på skjermen.

Enkelt bilderedigeringsverktøy laget med Silverlight 3 Beta
Enkelt bilderedigeringsverktøy laget med Silverlight 3 Beta

Det loves dessuten bedre gjengivelse av tekst og forbedret font-støtte. Støtte for lokale fonter skal bidra til at applikasjonene lastes raskere.

Det blir nå også mulig å lage stiltemaer for Silverlight-applikasjoner. Disse temaene kan endres mens applikasjonen kjøres. Temaene kan bygges opp som et hierarki ved å basere dem på hverandre.

Animasjonsstøtten i Silverlight er utvidet med effekter som fjæring og elastisitet. Dette skal bidra til å gjøre animasjonene mer naturlig. Det vil nå også være mulig for utviklere å utvikle egne, matematiske funksjoner for å beskrive en animasjon.

Det siste hovedfokusområdet i forbindelse med Silverlight 3 er produktivitet for utvikerne. Det tilbys nå mer enn 60 kontroller med kildekode, som alle kan utstyres med ulike utseender og som forøvrig kan brukertilpasses. Dette inkluderer kontroller for diagrammer og media, layout-containere som «dock» og «viewbox», og kontroller for autokomplettering, trevisning og datagrid, fillagring, lister og navigasjon mellom sider.

Silverlight 3 Beta støtter dyplenking. Det betyr at en bruker vil kunne lage et bokmerke til en side som finnes inne i en Silverlight-applikasjon, for så å kunne returnere akkurat dit ved en senere anledning.

Ved hjekp av forretningsobjekter på serveren, kombinert med ASP.NET-kontroller og site maps, vil utviklere automatisk kunne speile databasedrevne nettapplikasjoner om til HTML, som kan indekseres av de fleste søkemotorer.

Med Silverlight 3 lover Microsoft dessuten bedre datastøtte, blant annet element-til-element-tilknytning, dataskjemaer, nye funksjoner for validering av data og støtte for forretningsobjekter.

Generelt skal ytelsen til Silverlight-applikasjonene nå kunne forbedres ved hjelp av mellomlagring av rammeverk på klienten og lokal kommunikasjon mellom to Silverlight-applikasjoner på klientsiden, uten å involvere en server. Bruk av binære XML-filer skal ifølge Microsoft øke hastigheten dataene kan utveksles med serveren fordi dataene kan komprimeres.

Silverlight 3 Beta kan lastes ned fra denne siden. Betaversjonen er kun ment for utviklere som ønsker å gjøre seg kjent med nyhetene.

Under en tale ved gårsdagens åpning av Microsofts MIX-konferanse i Las Vegas, sa Scott Gutrie, sjef for blant annet .NET Developer Platform hos Microsoft, at Silverlight nå har blitt installert mer enn 350 millioner ganger. Silverlight tilbys blant annet gjennom selskapets Windows Update-tjeneste.

- Vi mener nå at det er mer enn 300.000 designere og utviklere globalt som henvender seg til Silverlight med Visual Studio og Expression. Vi har mer enn 200 partnere i 30 land som bidrar til det totale Silverlight-økosystemet og som bygger produkter som kan integreres som en del av det, fortalte Guthrie.

Han sa videre at Microsoft selv har mer enn 200 nettsteder og applikasjoner som er basert på Silverlight, og at flere titalls tusen andre nettsteder har tatt i bruk teknologien.

Microsoft kunngjorde i går også at franske Soyatec har sluppet en testversjon av Eclipse Tools for Silverlight (Eclipse4SL) med støtte for Mac OS X. Denne gjør det mulig å lage Silverlight-baserte applikasjoner på Mac. Prosjektet finansieres av Microsoft.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.