OPERATIVSYSTEMER OG PROGRAMVARE

Dette er nytt i den hittil største oppdateringen av Windows 11

Det er mye nytt i 22H2-oppdateringen for Windows 11, men ikke alt er gull og grønne skoger.

Windows 11 har fått sin hittil største enkeltoppdatering.
Windows 11 har fått sin hittil største enkeltoppdatering. Foto: Microsoft
20. sep. 2022 - 19:00

Microsoft lanserte i dag sin hittil største oppdatering for Windows 11 siden lanseringen. Her er noe av det som er nytt i 22H2-oppdateringen.

Dette skal være den hittil største oppdateringen for Windows 11, og ifølge Microsoft skal den fokusere på disse fire områdene – oversatt etter beste evne fra Microsofts PR-språk:

  • Gjøre PC-en enklere og tryggere å bruke for alle.
  • Gi folk mulighet til å bli mer produktive.
  • Forbedre mulighetene for sosialisering, produksjon og spilling.
  • Ekstra sikkerhet, administrasjon og fleksibilitet til arbeidsplassen.

Fokusmodus

Fokusmodus, eller «Focus Mode», skal etter sigende hjelpe brukerne med å fokusere på hva de holder på med, blant annet gjennom å sette varsler og lignende på vent gjennom en automatisk «Ikke forstyrr»-funksjon. Fokusmodus skal også være integrert med klokke-appen, slik at Windows kan minne deg på å ta pauser, blant annet.

Windows 11 22H2 skal for det meste være tilgjengelig med en gang, men enkelte funksjoner vil komme senere i høst. Foto: Microsoft

Mapper på start-menyen og andre endringer i grensesnittet

Etter månedsvis med testing skal Microsoft nå være klare for å lansere mapper i startmenyen, slik at man kan samle apper og annet i dem, og dermed bedre organisere menyen.

Også oppgavelinjen får en kjærkommen oppgradering, i form av at «dra-og-slipp» kommer tilbake.

I tillegg skal oppgavebehandlingen få en ny mørk modus og en kraftig forbedret utforming, med en ny kommandolinje. Det skal nå også bli lettere å hindre apper fra å løpe løpsk og spise opp alt for mye ytelse.

Nye animasjoner og berøringsbevegelser skal også komme i 22H2, samt en forbedret funksjon for å auto-organisere apper og vinduer på skjermen.

Windows 11 skal med denne oppdateringen få svært forbedret stemmestyring. Foto: Microsoft

Et fokusområde for Microsoft i denne oppdateringen har vært tilgjengelighet, og dette får sitt utslag i blant annet forbedret autoteksting av lydopptak. En ny stemmestyring av PC-en din skal også være på plass.

Filutforskeren skal få kategorier, meldes det, men ikke riktig helt ennå. Dette forventes å komme i en senere oppdatering i løpet av høsten.

Bedre funksjoner for spillere

HDR i Windows har lenge vært problematisk, men Microsoft lover nå forbedring på det punktet. Auto-HDR og variabel oppdateringsfrekvens på skjermen skal komme til Windows 11, og det skal også Game Pass, men da til Xbox-appen. HDR skal kunne kalibreres med en ny app med nettopp dette for øye.

HDR er kort for «High Dynamic Range» og er en teknologi som skal gi god detaljgjengivelse i både de mørkeste og lyseste delene av bildet samtidig.

En ny «Controller Bar» skal også komme, som skal gjøre det lettere å bruke en spillkontroller for å velge og aktivere spill du har spilt tidligere, i Windows.

Controller Bar skal gjøre det lettere å navigere mellom spillene dine med en spillkontroller. Foto: Microsoft

Smart App Control

Smart App Control skal kunne blokkere apper som Microsoft anser som utrygge. Når den stopper en app, vil du få valget mellom å søke etter en app i Microsofts app-sjappe, eller hvis du mener blokkeringen var feil, sende tilbakemelding til Microsoft om dette. Så vidt vi kan se er det ikke lagt til noen mulighet for å overstyre blokkeringen og installere den aktuelle appen likevel.

Smart App Control kan stilles i en «evalueringsmodus», som visstnok skal være i stand til å lære seg hva det kan stoppe og hva det skal la passere.

Smart App Control skal hindre tvilsomme ting i å kjøre på datamaskinen din. Foto: Microsoft

Man kan imidlertid velge å slå av hele Smart App Control – men det vil være permanent, og man må da installere Windows på nytt for å gjøre om valget. Man kan heller ikke aktivere Smart App Control hvis man oppdaterer en eksisterende Windows-installasjon. En helt fersk Windows-installering er nødvendig.

En annen sikkerhetsfunksjon er Microsoft Defender SmartScreen, som skal automatisk registrere når brukeren legger sine innloggingskriterier inn i en tvilsom app eller nettside, og advare dem når det skjer.

Skal du aktivere Smart App Control, må du installere Windows på nytt. Foto: Microsoft

Strammer grepet

En litt mindre hyggelig endring som kommer, er at Microsoft nå strammer grepet om mulighetene for å sette opp en Windows-PC uten å ha en Microsoft-konto. Tidligere var ikke dette strengt tatt et krav for Pro-utgaven av Windows 11, men i 22H2-oppdateringen vil Microsoft etter det vi erfarer stenge for én av de kjente mulighetene for dette. Tidligere kunne man slippe unna ved å kutte internettilgangen til maskinen i rette øyeblikk, men 22H2 skal visstnok fjerne denne muligheten.

Les også

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.