Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dette er nytt i Sharepoint 2016

Microsoft gjør samhandlingsverktøyet bedre på mobil. En norsk ingrediens er sentral.

Microsofts norske ingrediens får en fremtredende plass når Sharepoint fornyes med en 2016-utgave.

Vi sikter da til Office Graph, som gir innsikt basert dataanalyse og søkefunksjonalitet, og er skapt av det norske utviklermiljøet i Torggata i Oslo (med bidrag fra Trondheim og Tromsø) – bedre kjent som Fast.

Med økende konkurranse fra Google Apps og utallige andre, ikke minst aktører som Slack, Dropbox, Box med flere, så sitter Microsoft fortsatt på et aldri så lite trumfkort. Virksomheter flest benytter seg av kontorpakken deres, Microsoft Office.

"Intranett i lomma"

Sharepoint 2016 er ikke overraskende tett knyttet mot Office 365. Produktet som ofte er brukt til intranett blir nå mer mobilvennlig enn tidligere. Det skal nye nativer-apper til Apple iOS, Googles Android og Windows på mobil sørge for.

Mobilutgaven av Sharepoint vil først komme til iOS. Det skjer allerede neste måned. Deretter er det duket for tilsvarende til Windows og Android.

Visjonen til selskapet er at samhandlingsløsningen ikke bare kan benyttes fra mobilen, den skal også kunne administreres fullt ut fra håndholdte enheter. Dette blir markedsført som et «intranett rett i kundenes lomme». Noe som skal indikere tilgang innholdet, brukerne, men også konfigurasjon og de tilhørende applikasjonene under plattformen.

Microsoft kunngjorde dessuten nylig også en ny tjeneste kalt Flow for å automatisere oppgaver – tenk på det som et alternativ til IFTTT (If this then that) – og dette skal lanseres for Sharepoint i løpet av kalenderåret.

Utvidelser

For utviklere blir det lagt vekt på at plattformen kan berikes med moderne JavaScript og utvidelser gjennom et eget Sharepoint-rammeverk. Microsoft understreker at dette rammeverket favner verktøy, rammeverk og åpen kildekode-initiativ som utviklere er vant til å bruke i dag.

Programmeringsgrensesnitt for Microsofts Office Graph mot henholdsvis filer og Sharepoint-instanser skal lanseres i tredje og fjerde kvartal. Dette åpner for mer skreddersøm, men Office Graph som produkt er inkludert fra dag én.

Dette er basert på algoritmene og maskinlæringen som Microsofts norske avdeling har utviklet. Les intelligens rundt metadata og dokumentanalyse, som også har et grafisk grensesnitt kalt Delve.

I mobilappen blir den norskutviklede teknologien blant annet brukt til å hente fram relevante dokumenter, Sharepoint-sites og mennesker i organisasjonen, basert på brukernes historikk og andre forhold.

Ifølge Microsoft er Sharepoint i bruk av mer enn 200.000 virksomheter verden over. Med oppgitte 50.000 partnere og anslagsvis én million utviklere skal dette ha vokst seg til et økosystem rundt produktet som utgjør en årlig omsetning på 10 milliarder dollar.

Selskapet har publisert et lengre innlegg med et veikart for planene fremover.