AVTALER & KONTRAKTER

– Dette er utpressing

Samsung inngår Android-avtale med Microsoft.

29. sep. 2011 - 09:11

Google reagerer kraftig på nyheten om at Samsung skal betale Microsoft for å få bruke Android-plattformen og kaller det i praksis for utpressing.

Microsoft kunngjorde i går at det har inngått en avtale med Samsung om krysslisensiering av patentportoføljene til begge de to selskapene. Dette skal gi bred patentdekning for produktene til hvert av selskapene.

Det er i seg selv ikke spesielt oppsiktsvekkende, men ifølge Microsoft kunngjøring går det klart fram at Samsung heretter må betale Microsoft royalties for å bruke Android-plattformen i smartmobiler og nettbrett. Som vanlig har ikke Microsoft oppgitt nøyaktig hva Samsung nå må betale for, eller hvor mye.

Men tidligere har det blitt nevnt at Microsoft har ønsket 15 dollar fra Samsung for hver Android-enhet selskapet selger. Dette skal tilsvare det beløpet Microsoft tar for Windows Phone.

Microsoft og Samsung har også blitt enige om å samarbeide om utviklingen og markedsføringen av Windows Phone.

– Gjennom krysslisensieringen av våre respektive patentporteføljer, kan Samsung og Microsoft fortsette og bringe de nyeste innovasjonen til mobilindustrien, sier Won-Pyo Hong, sjef for global produktstrategi i Samsungs divisjon for mobilkommunikasjon, i kunngjøringen fra Microsoft.

Microsoft skal tidligere inngått Android-relaterte lisensavtaler med Acer, General Dynamics Itronix, HTC, Onkyo, Velocity Micro, ViewSonic og Wistron.

Google skal ha kommentert avtalen mellom Samsung og Microsoft.

– Dette er den samme taktikken vi stadig vekk seg fra Microsoft. I mangel av suksess i smartmobilmarkedet, tyr de til juristiske grep for å presse ut profitt fra andres prestasjoner og til hinder for innovasjonstakten. Vi forblir fokusert på å bygge nye teknologier og å støtte Android-partnere, heter det i en uttalelse fra Google som blant annet er gjengitt av TechCrunch.

Microsofts kommunikasjonssjef, Frank X. Shaw, svarer Google på Twitter.

To av Microsofts toppjurister, Brad Smith og Horacio Gutierrez, kommenterer også saken i et blogginnlegg.

– Vi erkjenner at noen bedrift og kommentatorer – inkludert Google-sjefen – har klaget over den potensielle påvirkningen patenter har på Android og programvareinnovasjon. Til disse sier vi som følger: Dersom industriledere som Samsung og HTC kan inngå disse avtalene, gir ikke det et klart signal om retningen videre?, skriver Smith og Gutierrez.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.