Dette får IKT-bransjen til jul

Se hvor gavmilde selskapene i Norge er.

Dette får IKT-bransjen til jul
Dingser i julegave til ansatte i IKT-bransjen er for det meste en myte, med noen unntak. Bilde: Ilustrasjon: Per Ervland

Forbrukerelektronikk av ymse slag var kanskje det vi hadde ventet å høre når digi.no i år tok en ringerunde for å kartlegge hva teknologibedriftene gir sine ansatte til jul.

Forventningene ble raskt gjort til skamme. Gjengangereren er nemlig ikke harde pakker, selv om noen gir bort dingser.

Det viser seg at IT-bransjen gjør som veldig mange andre bedrifter i Norge. De velger å gi til veldedighet.

Foruten julegaver har vi spurt hva selskapene spanderer av sosiale arrangementer i tilknytning til julehøytiden. Vi har også gjort opp status ved årsslutt på hvor mange ansatte de enkelte har her til lands.

Slik fortoner gavedrysset seg blant et større utvalg IT- og telekombedrifter i tilfeldig rekkefølge:

Per A. Meling og Telenor gir til veldedighet.
Per A. Meling og Telenor gir til veldedighet.

Telenor

Gaven er delt likt mellom Røde Kors sin besøkstjeneste og et utdanningsprosjekt i Myanmar, som begge mottar 750.000 kroner hver. Veldedighetsprosjektet i Myanmar går til utdanning for ansatte i Telenor-brandede kiosker. – Ellers er det avdelingsvise julebord, forteller informasjonssjef Per A. Melding. Telenor har om lag 4.200 ansatte i Norge for tiden.

Jul hele året i Microsoft, sier Christine Korme.
Jul hele året i Microsoft, sier Christine Korme. Bilde: Marius Jørgenrud

Microsoft

– Her blir det en flaske vin i år. Vi har et øvre tak på 200 kroner. Julebord har vi ikke i Microsoft. I senere år har vi i stedet begynt med nyttårsball. Da har folk både fått senket skuldrene og har lavere puls og bedre tid, sier kommunikasjonsdirektør Christine Korme.

– Så driver Microsoft med veldedighet. På det området er det jul i Microsoft hele året. Våre ansatte har da tre dager med full lønn som de kan bruke på veldedighet. Vi har blant annet et samarbeid med Røde Kors, Seniornett og flere andre. I tillegg gir vi bort programvare for flere millioner kroner hvert år, sier Korme. Microsoft Norge har rundt 300 ansatte.

Google

– De ansatte har fått en LG Smartwatch (den firkantede modellen, altså LG G Watch) i alle land. Dette kommer fra USA og er noe jeg tror blir satt stor pris på. Wearables (kroppsnær tekologi red.anm.) er jo den nye hotte tingen, sier norgessjef Jan Grønbech.

Alle Google-ansatte i hele verden får smartklokken G fra LG i julegave.
Alle Google-ansatte i hele verden får smartklokken G fra LG i julegave.

Ellers er Google beskjedne når det gjelder julebord. Det blir et arrangement i januar, men det blir relativt «low key» på et utested på Grünerløkka i Oslo med enklere bevertning, ifølge ham.

Google Norge har vokst med noen ansatte i år og teller nå rundt 35 stykker.

Accenture

– Det vi har bestemt er at vi ikke gir gaver til ansatte. I stedet bruker vi våre midler på Redd Barna, som vi også gjør pro bono-oppdrag for. Det har vi gjort i en årrekke, sier kommunikasjonssjef Georg Huus.

Accenture har ikke noe samlet julebord for de vel 1000 konsulentene de har i Norge, men det kan være juletilstelninger avdelingsvis eller internt i prosjektteamene. Eventuelt en enklere markering, ifølge Huus.

Evry

Det er ikke noe konsernopplegg eller presang fra Terje (Mjøs, red.anm.). Julemarkering foregår lokalt i de ulike avdelingene, sier kommunikasjonsdirektør Geir Remman.

Evry som nettopp er solgt til et utenlandsk investeringsfond har som kjent rundt 10.000 ansatte totalt. I Norge er det om lag 4.850 ansatte ifølge siste årsrapport.

Atea gir penger og hjelp til jenteskoler i Sierra Leone, forteller konsernsjef Steinar Sønsteby.
Atea gir penger og hjelp til jenteskoler i Sierra Leone, forteller konsernsjef Steinar Sønsteby. Bilde: Per Ervland

Atea

For tredje år på rad gir Atea til utdanning i Sierra Leone, et av verdens fattigste land. – Vi gir ikke bare i jula, men støtter jenteskoler i landet hele året. Vi har også mennesker der nede både til å drive undervisning og for å hjelpe. Akkurat nå er vi i ferd med å ferdigstille et internat for jenter som bor et godt stykke unna skolen, sier konsernsjef Steinar Sønsteby.

I kroner og øre dreier det seg om et kontantbeløp på 250.000 kroner som Atea gir til en ungdom- og videregående skole. I tillegg blir ansatte oppfordret til å gi en egen skjerv.

– Vi har ikke julebord, men arrangerer juletrefest for barn av ansatte. Så har vi også en julelunsj for kunder i våre lokaler, hvor noen av de som jobber med kunden får anledning til å være med, sier konsernsjef Sønsteby.

Atea har 1.650 ansatte i Norge. Totalt er de 6.500.

IBM

– Det går mot jul og høytid - og tradisjonen tro en hektisk periode for mange IBM-ansatte. Julestemningen smyger seg likevel innimellom hektiske møter, kontraktsforhandlinger og leveringsfrister. Med noen utplasserte bokser med pepperkaker, juleservietter og et stort juletre på «torget» på Mastemyr, blir det jul på Rosenholm Campus, sier pressekontakt Otto Backer Solberg i IBM Norge. Han legger til:

– Gårdeier inviterer dessuten alle ansatte til julelunsj, og IBM-ere kan i tillegg glede seg til den årlige juletrefesten i januar. Her er det IBMs egen personalklubb («IBMklubben») som har ansvaret for en mangeårig tradisjon når barn og voksne samles på torget i januar med nisseorkester, juletregang, underholdning og utdeling av godteposer.

IBM hadde ved årsskiftet 538 ansatte i Norge.

Tele2

De rundt 500 ansatte i Norge har alle fått en flott reiselader av typen Powerocks til alt de måtte ha av oppladbare behov. Gaven er pakket inn i 1920-talls Gatsby-stil, som også var tema for årets julebord, forteller kommunikasjonsdirektør Henning Lunde.

Kristin Blix-Elton er markeds- og kommunikasjons­direktør i Steria.
Kristin Blix-Elton er markeds- og kommunikasjons­direktør i Steria.

Steria (bytter navn til Sopra Steria)

Steria gir på vegne av de ansatte 150.000 kroner til Kirkens bymisjon, nærmere bestemt Bjørvika-prosjektet som jobber for et tryggere og bedre nærmiljø der Steria holder hus i hovedstaden. I november hadde selskapet dessuten sin årlige juleinnsamling der ansatte gir penger til en skole i India, en gave selskapet topper med 100.000 kroner.

– Vi har ikke julebord, men har i stedet en kickoff i januar på skandinavisk nivå for å fortelle om visjon og misjon. Steria fusjonerte offisielt i september i år med det franske konsulentselskapet Sopra. Det er to ganske like selskaper med litt forskjellig tjenesteportefølge. Det var ingen Sopra-organisasjon i Norge, men det fusjonerte selskapet får tilgang på mer internasjonal kompetanse som vi kan dele med våre kunder, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Blix-Elton.

De godt og vel tusen ansatte i Steria Norge ble i tillegg invitert med på julepils og pizza tidligere i desember.

Oracle

– Det er veldig enkelt. Vi gir til en god sak, type Frelsesarmeen, Redd Barna eller Leger uten grenser. Vi har ikke et tradisjonelt stort julebord, men arrangerer i stedet en julelunsj. I tillegg har vi en stor juletrefest for barna på nyåret med nisseorkester, tryllekunstner, hele bøtteballetten, forteller Harald Løvvik, som er ansvarlig for partneravdelingen i Oracle Norge.

Oracle Club, det vil si ansattforeningen inviterer dessuten til en sosial sammenkomst på fjellet i form av den årlige Trysil-turen. Gaver til ansatte ble avviklet noen år tilbake. Oracle har om lag 200 ansatte i Norge.

Visma

IT-giganten Visma gir bort harde pakker i år. Det dreier seg om en wearable, nærmere bestemt et armbånd som kan måle puls og som kobles trådløst til mobiltelefonen. Konsernsjef Øystein Moan kom i farten ikke på hva slags armbånd de gir bort.

På konsernnivå er Visma 6.200 ansatte. I Norge har de rundt 2.500 medarbeidere.

Get-ansatte kan pakke opp en DAB-radio, forteller Anders Bigseth.
Get-ansatte kan pakke opp en DAB-radio, forteller Anders Bigseth. Bilde: GET

Get

Kabel- og bredbåndselskapet har eget gavebudsjett, en sum som de siste fire årene har gått til det kommunikasjonssjef Anders Bigseth kaller gode lokale veldedige formål, stemt fram av de ansatte.

I år blir det harde pakker til de ansatte.

– I fjor ga vi både til Kreftforeningen og Fattighuset i Oslo. I år ønsker vi å gi våre ansatte en påskjønnelse som takk for innsatsen i året som har gått. Det blir en flott DAB-radio. I tillegg donererer vi alle fruktkurver til Kirkens bymisjons gatearbeid, en ordning gjennom ISS. I fjor ble det donert hele 200 tonn frukt gjennom denne ordningen. Frukt er ofte en luksus som brukerne hos Kirkens bymisjon ikke tar seg råd til sånn i det daglige, sier Bigseth.

Get har heller ikke julebord, men etter at Get i høst ble solgt til danske TDC kan de drøyt 1000 ansatte i Norge se frem til kickoff og feiring av fusjonen. Arrangementet finner sted på Fornebu på nyåret og består av både en faglig del samt fest og moro.

Byr på rock´n´roll og veldedighet: Capgeminis Gunilla Resare.
Byr på rock´n´roll og veldedighet: Capgeminis Gunilla Resare. Bilde: Gapgemini

Capgemini

Capgemini velger å gi julegaven til veldedighet, slik de har for vane. Pengene går til Naandi, som er den norske delen av en større indisk veldedighetsorganisasjon med samme navn.

– Vi har jobbet med India i mange år og følte i 2006-2007 at vi fikk mye ut av landet og mente det hadde vært hyggelig å gi noe tilbake. Pengene går til jenters skolegang og er en slags positiv diskriminering. Offentlige skoler er gratis i India, men de fattigste har likevel ikke råd til å skolegang fordi de mangler penger til uniform, skrivesaker og så videre, sier kommunikasjonsdirektør Gunilla Resare.

Konsulentselskapet startet selv opp den norske delen av denne veldedighetsorganisasjonen og de forsøker å få kundene sine til også å gi en slant.

Capgeminini arrangerte juleparty for de ansatte på Populærmusikkens hus i Oslo i begynnelsen av desember. Det er de ansatte som selv planlegger festen som i år hadde 1950-talls rock´n´roll som tema. I Norge har de rundt 800 ansatte. Ytterligere 3-400 indere jobber fast på norske kundeprosjekter.

Ansatte i Tele2 Norge fikk en portabel ladestasjon til mobile enheter. Ansatte har også selv spandert gaver til barn på Fattighuset.
Ansatte i Tele2 Norge fikk en portabel ladestasjon til mobile enheter. Ansatte har også selv spandert gaver til barn på Fattighuset.

TeliaSonera (Netcom m. fl.)

En stor samling i september erstattet årets julebord. Julegaven til de cirka 1000 ansatte i Norge går i år til SOS Barnebyer, forteller informasjonsrådgiver Ellen Scheen.

Bouvet

– Vi har regional frihet på gaveområdet slik vi har på mange andre områder. For de 350-400 ansatte i Oslo er gaven todelt. Vi gir penger til Flyktninghjelpen og deres arbeid i Syria. Det opplever vi som mer meningsfylt enn å gi bort en sekk med logo. I tillegg får de ansatte et fair trade-produsert alpakkapledd fra Peru, så det er også en slags humanitær gave, forteller kommunikasjonssjef Åsmund Mæhle.

Tema-fester synes å være en gjenganger i IT-bransjen i år. Julebord i Bouvet var intet unntak, i hvert fall i Oslo der de ansatte hadde fest med 1920-talls Chicago/gangster-tema i egne lokaler.

Etter at Bouvet overtok Capgeminis kontor i Trondheim har selskapet nå rundet 1000 ansatte i Norge, en milepæl.

Broadnet

Fiberaktøren med landsdekkende stamnett gir ikke julegave til sine cirka 420 ansatte. Vi gir noen midler til Right to play, men det gis i forbindelse med Fiberdagen, forteller pressekontakt Vegard Eine Østerhagen.

I forbindelse med julen blir det ulike sosiale arrangementer for de ansatte, type julemingling med grøt, pepperkaker og konfekt. Det store julebordet blir i steden en større årsfest på nyåret.

Lommebok med ekstra lader er årets gave, forteller Karin Greve-Isdahl i Opera.
Lommebok med ekstra lader er årets gave, forteller Karin Greve-Isdahl i Opera. Bilde: Opera Software

Opera Software

Den norske nettleser og -mobilannonsegiganten gir bort en lommebok i skinn til sine ansatte. Lommeboken har innebygget mobillader, slik at du alltid har med deg en ekstra kapasitet i tilfelle du skulle gå tom for strøm, forteller kommunikasjonsdirektør Karin Greve-Isdahl.

– Opera har også avholdt et kjempeflott julebord. I tillegg har mange av teamene egne julelunsjer. Marketing og PR var for eksempel ute og hygget seg på restauranten Olivia for et par uker siden. Totalt har Opera Software nå 1.300 ansatte globalt og rundt 250 personer i Norge, sier hun.

Basefarm

Driftsspesialisten gir et bambuspledd fra Hadeland Glassverk til sine ansatte. Gaven er bevisst plukket ut som en miljøbevisst gave på grunn av selskapets ISO 14001-sertifisering, opplyser markedssjef Robert Baumann.

Basefarm har også donert 50.000 kroner til Leger uten grensers arbeid med å bekjempe ebola-epidemien i Afrika. Her har de også en ansattinnsamling med rundt 15.000 kroner som bedriften dobler. Samlet 80.000 til bekjempelse av ebola, altså.

Det ble julebord for de ansatte i år. Basefarm har 250 ansatte i Norge. Med 84 i Sverige og 34 i Nederland er de totalt 368 medarbeidere.

Offentlig sektor

digi.no lar Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) representere offentlig sektor i denne uhøytidelige kartleggingen av julegaver til ansatte i norske IT-bransje.

– Årets julegave til de ansatte er en donasjon til Leger uten grenser, forteller kommunikasjonsdirektør Eirik Andersen i Difi.

Hva får eller gir du?

Journalistene i digi.no har fått en flaske rødvin til jul. Redaktøren har i tillegg gitt en pengegave til Wikipedia-stiftelsen på vegne av de ansatte. Det kan du også gjøre for å bidra til det frie oppslagsverket som lever på dugnadsånd.

Del gjerne med oss hva din arbeidsgiver har gitt bort til jul i debatten.

Les mer om: