Dette forsvinner med Microsoft Edge

– Vi elsker å slette kode, sier utviklerteamet.

Dette forsvinner med Microsoft Edge
Med nettleseren Edge kvitter Microsoft seg med mye gammel «moro». Bilde: Microsoft og digi.no

Microsoft Edge, tidligere kjent som Project Spartan, er den nye nettleseren som skal følge med Windows 10. Som kjent vil Microsoft levere den nye nettleseren uten de gamle og proprietære løsningene som i alle år har fulgt med Internet Explorer.

Denne uken kom selskapet med en komplett oversikt over hva dette innebærer.

Les også: Nå er Spartan klar for mobil

 

Sletter og legger til

I alt skal mer enn 220 000 linjer med kode fra dagens MSHTML-motor ha blitt fjernet i den nye EdgeHTML-motoren. Dette inkluderer seks dokumentmoduser og mer enn 300 ulike programmeringsgrensesnitt.

Til gjengjeld har Microsoft skrevet mer enn 300 000 nye linjer med kode for EdgeHTML-motoren. Disse skal levere støtte for til sammen 49 større funksjonalitetsnyheter, i tillegg til mer enn 4200 forbedringer knyttet til interoperabilitet.

Fikk du med deg dette? Build-nyhetene til Microsoft

ActiveX

Noe av det som fjernes helt med Edge, er teknologier som ActiveX, Browser Helper Objects, Vector Markup Language, VBScript, DirectX Filters and Transitions, Conditional Comments, attachEvent/removeEvent, IE8 layout quirks og currentStyle. Microsoft nevner en helt del flere i kunngjøringen.

Mange av programmeringsgrensesnittene som fjernes, har blitt erstatte av ikke-proprietære og standardiserte alternativer. Dette betyr at funksjonaliteten i stor grad er beholdt, men er tilgjengelig gjennom andre programmeringsgrensesnitt.

Mer åpenhet: Hjelper Microsoft med nettleseren 

Prefiks

Microsoft opplyser også at man med Edge fjerner støtten for en rekke API-er, blant annet CSS-regler, som oppgis med -ms elller -webkit som prefiks. Det som er avgjørende for hvilke prefiksede API-navn som fortsatt støttes, er bruken av disse på tvers av weben.

Ifølge Microsoft brukes for eksempel -webkit-border-radius fortsatt i mer enn 60 prosent av tilfellene, selv om det for lengst kunne ha blitt erstattet med border-radius.

Selskapet viser til at det er bred enighet i bransjen om at nettleser-prefikser gjør mer skade enn nytte, spesielt fordi nettlesere nå også må støtte prefiksene til andre nettlesere for å sikre at websider vises som de skal.

Valg av nettlesermotorer: Microsoft har ombestemt seg