BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dette gjør du hvis mobilen blir våt

Det er om sommeren mobiltelefonene skades. Mange mobiler pådrar seg fuktskader, og de fleste kommer om sommeren i forbindelse med bading, båtkjøring, øldrikking og regnvær.

Therese Werenskiold
10. juli 2001 - 09:35

- Fuktskader er noe av det verste som kan skje med mobilen. Kretskortet går lett i stykker i kontakt med vann, og er som regel ikke mulig å reparere. Spesielt saltvann er ofte ensbetydende med ødelagt telefon, sier innkjøpsdirektør i Elkjøp, Jon Lyngra, til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

Dersom uhellet skulle være ute, er det viktig å slå av telefonen, legge den til tørk og få den til reparatør så fort som mulig, er Lyngras råd.

Ibrahim Timraz er daglig leder i Micro Elektronikk, som driver service på mobiltelefoner. Han hevder overfor NW at rundt 35 prosent av skadene på mobiltelefoner kommer av fuktighet.

Timraz mener altfor mange tror mobilen tåler mer fukt enn den faktisk gjør.

- Mobiltelefoner er vanlig, sårbar elektronikk som ikke tåler vann. Ingen ser på TV ute i regnvær, men man tror det går greit å snakke i mobilen selv om det pøser ned, sier han.

Han opplyser videre at data som er lagret på selve mobilen som oftest er tapt hvis elektronikken slutter å virke.

- Fuktskader regnes dessuten som selvforskyldt, og dekkes ikke inn av den vanlige garantien på telefonen. Slike skader blir derfor dyre.

Heller ikke solskinn er godt for mobilen. Telefonen bør oppbevares i skyggen.

- I sola kan telefonen fort oppnå en temperatur på femti - seksti grader, og i slik varme svikter batteriene lett. Oppbevarer du telefonen i skyggen sparer det deg for ubehagelige telefonsvikt, og noen hundrelapper i batteriskifte, sier Lyngra.

Her er tilsvarende råd fra Ericsson:

Se opp for fuktige mobiltelefoner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.