Dette gjør du når harddisken stopper

Innholdet er ikke tapt selv om harddisken er slått i stykker, kokt, skutt, brent eller druknet i åtte måneder. Her er rådene for hva du gjør når harddisken - nesten uansett årsak - stopper.

Ødelagt harddisk
Ødelagt harddisk.

Trodde du at dataene på en harddisk var tapt dersom PC-en har krasjet på grunn av slag eller spark eller har vært utsatt for andre voldelige overgrep? Eller dersom PC-en har vært utsatt for brann? Eller blitt skutt på med gevær? Eller kokt i bly? Eller ligget under vann i åtte måneder?

Det er ikke alltid tilfelle. Svært sjelden må Ibas innrømme at de ikke klarer å hente opp data fra ødelagte harddisker. I de aller fleste tilfellene er det mulig å redde alt, eller i hvert fall store deler data fra en harddisk som tilsynelatende er moden for søppelhaugen.

- Når harddisken stopper:

  • Ikke få panikk!
  • Slå av strømmen (få kjølt ned maskinen).
  • Ikke start maskinen på nytt (fysisk skade vil da bli verre).
  • Ikke installer programvare på nytt.
  • Ikke åpne harddisken eller forsøk å reparere den selv (disken er forseglet og løsner du et par skruer kan det være kritisk nok).
  • Ikke bruk automatiske rekonstruksjonsverktøy. De tar ikke hensyn til en fysisk skade, men fortsetter å lete. Dette kan gjøre vondt verre.
  • Vurder situasjonen, og kontakt eventuelt Ibas for råd - dette er gratis.
  • Ikke kjør backup på en tilsynelatende tom disk. Du kan komme til å skrive over alle dataene som finnes på disken din.

Det norske selskapet Ibas, som er heleiet av Norman, kan rekonstruere data fra de mest fortapte harddisker. Harddisker som har vært utsatt for brann, oversprøytet med brannslukningsapparat-pulver, tilklisset med lim, hoppet på, trampet på ...

Da MS Sleipner forliste for et års tid siden, var det av avgjørende betydning for etterforskningen at data på harddisken fra kartmaskinen kunne hentes opp. En rapport som ble offentliggjort i forrige uke forteller at Ibas klarte å rekonstruere så mye som 68 prosent av de aktuelle filene.

Tolkningen av filene ble foretatt av Simrad Robertson AS, som hadde laget kartmaskinen. Simrad Robertson kunne konkludere med at kartmaskinen var slått på da Sleipner gikk på grunn, og at fartøyets siste tur ikke var "tracket" av kartsystemet.

På Ibas' laboratorium på Kongsvinger jobber ingeniørene med rekonstruksjon av data til daglig. Selv om de nyansatte er relativt høyt utdannet, tar det fra tre til fem år før de er "skikkelig igang" med den virkelige jobbingen. Rundt fem år tar det for en ingeniør å bli helt utlært i kunsten å rekonstruere data.

Administrerende direktør i Ibas, Arve Saghaug, mener at Ibas sannsynligvis ikke vile eksistert dersom det ikke hadde ligget i Kongsvinger ("eller et annet gudsforlatt sted", et slikt sted der Oslo-folk tenker at "det er sikkert her alle Lotto-millionærene bor...").

- Hvis andre bedrifter skulle lokket til seg våre ansatte rett etter den tre til fem år lange opplæringstiden, ville vi ikke hatt mulighet til å drive business, fortalte han under en presentasjon av selskapet nylig.

Ibas er en kompetansebedrift og de ansatte er nødt til å være produktnøytrale. Bedriften må ha et godt forhold til alle utstyrsleverandører.

Ett av hovedområdene til Ibas er datarekonstruksjon. Ibas skal finne ut hvem som gjorde hva og når.

Harddisk repareres
Harddisk repareres.

Øyvind Nyland er senioringeniør ved Ibas' datarekonstruksjonsavdeling, og har jobbet i selskapet siden 1987:

- Når data ser ut som de er borte, er de ikke egentlig borte, bare utilgjengelige for brukeren, sier Nyland.

Det Ibas gjør når de får henvendelser fra folk eller bedrifter som tror de har mistet verdifulle data, er først å gjennomføre en analyse. Det tar vanligvis én dag å gjennomføre en analyse som er grundig nok til å gi kunden et reelt tilbud. Er vedkommende interessert, blir disken sendt videre til rekonstruksjon. Her er det både en fysisk og en logisk del.

- For det første må man samle sammen dataene, sier Nyland og sammenlikner dette med jobben det ville vært å plukke opp alle sidene i en bok etter å ha kastet dem utfor toppen av Holmenkollen.

Deretter skal dataene sorteres og legges i riktig rekkefølge.

Harddisker har forferdelig små toleransegrenser, og kan bli skadet av mindre enn et hårstrå, et fingeravtrykk eller en røykpartikkel. Dette er ting som kan forårsake et disksammenbrudd. Nyland sier at det meste kan reddes, men det kan koste millioner. Det kommer an på hvor mye det haster og hvor skadd disken er.

De vanligste årsakene til at disken krasjer er skader forårsaket av slag eller støt. Slå eller spark derfor ikke PC-en din. Det kan bli dyrt.

Slipper du en disk ned fra ti centimeters høyde, vil den få synlige merker. Men myke bevegelser er OK. En disk som spinner ligger på en luftpute som tåler ganske mye. Men mister du en laptop ned fra fanget og den lander på høykant, kan platen forskyve seg en tidels millimeter og det er nok til at lese/skrivehodet er sjanseløst.

Andre skader, som er forårsaket av brann eller vann eller begge deler, er mindre vanlig.

Fullstendig ødelagt harddisk
Fullstendig ødelagt harddisk.

- Men det er fint å fortelle om - sånn rent markedsføringsmessig, opplyser Nyland. (Harddisken på bildet lot seg for øvrig ikke redde...)

- En brent harddisk han rekonstrueres. Det er fullt mulig å hente analoge data. Selv om disken har vært utsatt for opptil 600 grader celsius er det likevel mulig å finne igjen noe data. Det samme gjelder disker som har ligget under vann i åtte måneder. Men her er det viktig at ting skjer fort. Overflaten på diskene må være glatt for at vi skal finne noe. Dersom man pakker en vannskadet harddisk i plast slik at den blir holdt fuktig, er det ofte mulig for oss å rekonstruere nesten 100 prosent av dataene.

Ibas rekonstruerer som regel mellom 15 og 20 disker om dagen, og snittprisen ligger på 10.000 til 12.000 kroner.

- Men det er store prisvariasjoner, understreker Nyland som forteller at visse oppdrag kan koste flere hundre tusen kroner.

;