FORBRUKERTEKNOLOGI

Dette kan bli årets sensasjon

Glem kamerabasert kontroll.

Dataspill er selvfølgelig et potensielt bruksområdet for MYO, sensorarmbåndet som sitter rundt armen til personen på bildet.
Dataspill er selvfølgelig et potensielt bruksområdet for MYO, sensorarmbåndet som sitter rundt armen til personen på bildet. Bilde: Thalmic Labs
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. feb. 2013 - 14:18

Leverandører av spillkonsoller har det siste tiåret kommet med flere nye sensor-baserte spillkontroller som kan bidra til å gjøre spillene mer naturtro. Nintendos akselerometerbaserte Wii Remote er et relativt tidlig eksempel. Microsofts kamerabaserte Kinect er et nyere eksempel på det samme.

Men i går dukket det opp et helt nytt produkt på radaren, et produkt som tydeligvis umiddelbart vekker en «jeg vil ha»-opplevelse hos svært mange. Også dette produktet dreier seg om styring ved hjelp av bevegelsessensorer, men med langt færre begrensninger enn de nevnte.

Det kommende produktet, som er utviklet av kanadiske Thalmic Labs, er ganske enkelt et armbånd som man fester et stykke oppe på underarmen, over musklene som styrer hånden.

Slik vil MYO kunne se ut når den kommer i salg senere i år.
Slik vil MYO kunne se ut når den kommer i salg senere i år. Bilde: Thalmic Labs

Produktet, som heter MYO, registrerer finger-, hånd- og armbevegelser på to måter, muskelaktivitet og tradisjonell bevegelsesdeteksjon. Ved hjelp av registreringen av den elektriske muskelaktiviteten skal MYO kunne gjenkjenne bevegelser som gjøres med den enkelte finger. I tillegg til sensorene for muskelaktivitet, som Thalmic Labs selv har utviklet, er MYO utstyrt med akselerometer og gyro for registrering i av romlige bevegelser og rotasjoner, altså treghetsmåling over seks akser.

Ved hjelp av sensorer som registrerer elektrisk muskelaktivitet, kan MYO detektere hvilke hånd- og fingerbevegelser brukeren utfører. Dette kan brukes til å styre alt fra tradisjonelle dataprogrammer til kjøretøy.
Ved hjelp av sensorer som registrerer elektrisk muskelaktivitet, kan MYO detektere hvilke hånd- og fingerbevegelser brukeren utfører. Dette kan brukes til å styre alt fra tradisjonelle dataprogrammer til kjøretøy. Bilde: Thalmic Labs

Ifølge Thalmic Labs har registreringen av muskelaktivitet en stor fordel framfor registreringen av selve bevegelsen, spesielt i spill og andre bruksområder hvor reaksjonstiden har stor betydning. Det tar nemlig litt tid fra musklene aktiveres til at fingrene begynner å bevege seg.

MYO er batteridrevet og dermed ikke begrenset til innendørsbruk. All kommunikasjon mellom armbåndet og enheter det er paret med, skjer via Bluetooth 4.0 Low Energy. I første rekke vil dette være enheter med Windows, OS X, iOS eller Android som operativsystem, som er plattformene Thalmic Labs planlegger å tilby et åpent programmeringsgrensesnitt til.

Ifølge TechCrunch er Thalmic Labs etablert av tre tidligere studenter ved University of Waterloo i Canada. Selskapet skal nå ha elleve ansatte. Videoen lenger opp i saken demonstrerer flere mulige bruksområder, blant annet fjernstyring av et kjøretøy, pc-programvare og Sphero-ballen.

Til TechCrunch forteller Stephen Lake, medgründer i Thalmic Labs, at selskapet også håper å kunne kontrollere ting som Google Glass med MYO.

MYO skal etter planen komme i salg mot slutten av året. Den vil koste 149 dollar og kan allerede forhåndsbestilles. Armbåndet inneholder blant annet en ARM-prosessor og et oppladbart batteri.

    Les også:

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.