Dette kan bli morgendagens barne-pc

OLPC-prosjektet med design for en ny generasjon av XO-maskinen.

OLPC XO-3 med virtuelt tastatur
OLPC XO-3 med virtuelt tastatur (Bilde: FuseProject)

OLPC-prosjektet med design for en ny generasjon av XO-maskinen.

One Laptop Per Child-prosjektet (OLPC), ledet av MIT-professor Nicholas Negroponte, har i løpet av to år distribuert mer enn en million eksemplarer av den spesielle XO-maskinen, en billig, bærbar pc som er spesielt beregnet for skolebarn i fattige land.

Opprinnelig var målet at maskinen skulle koste 100 dollar stykket. Det har OLPC foreløpig ikke greid. Prisen i dag skal ligge på 172 dollar.

Det er fortsatt den opprinnelige maskinen som tilbys. Den planlagt XO-2-modellen med doble skjermer ble kansellert på grunn av for høy pris.

Nå er en prototyp til en ny generasjon av XO klar. Den kalles XO-3 og er designet av amerikanske FuseProject, som også har designet dagens modell.

Maskinen skal etter planen komme i salg i 2012 og da til en pris på 75 dollar stykket. Men både tidspunktet og prisen avhenger nok av at teknologiutviklingen går den veien FuseProject og OLPC tror.

OLPC XO-3
OLPC XO-3 Bilde: FuseProject

Det dreier seg om en helt enkel maskin hvor en berøringsskjerm skal være det sentrale grensesnittet rettet mot brukeren. Skjermen er laget av plast i stedet for av glass, noe som skal gjøre den mer motstandsdyktig mot støt. Den skal kunne fungere med både innendørs og utendørs belysning.

Skjermen skal ha multitouch-støtte slik at mange hender kan bruke den samtidig. På skjermen kan et fullt QWERTY-tastatur vises. På baksiden av maskinen finnes et kamera.

Trolig vil maskinen baseres på en skjerm fra Pixel Qi, mens en del andre komponenter trolig vil leveres av Plastic Logic.

Til Forbes.com sier Yves Behar, grunnlegger av FuseProject, at Negroponte ba om noe ekstremt enkelt og i praksis rammeløst.

- Innholdet på datamaskinen vil være det viktigste visuelle elementet, forteller Behar.

OLPC XO-3 med virtuelt tastatur
OLPC XO-3 med virtuelt tastatur Bilde: FuseProject

Maskinen skal også være vanntett og være drøyt 4 millimeter tykk, omtrent halvparten av en Apple iPhone. Den skal ha et effektbehov på under 1 watt, til tross for en 8 GHz prosessor.

Maskinen skal heller ikke ha noen kontakt for strømforsyning, men skal lades trådløst ved hjelp av induksjon. Selve kabinettet er delvis laget av gummi.

Det er ikke uten grunn at Negroponte overfor Forbes.com innrømmer at hans liste med høytsvevende løfter ikke gir store forsikringen om at denne nyeste fantasimaskinen noensinne vil bli virkelighet.

- Dersom jeg hadde vært en kommersiell enhet som kom til deg for å få finansiering, og jeg kom med de utspillene jeg har kommet med tidligere, ville du ikke ha investert igjen. Men vi er ingen kommersiell virksomhet. Om vi bare oppnår halvparten av det vi planlegger å gjøre, kan det får veldig store konsekvenser, mener Negroponte.

Saken er nemlig den at Negroponte ikke nødvendigvis er interessert i å lage maskinen.

- Vi trenger bare å true med å bygge den, sier Negroponte. Målet er å legge press på pc-industrien slik at denne lager billigere og mer undervisningsrettede maskiner. Arkitekturen til maskinen skal være åpen, slik at enhver annen pc-produsent kan ta over prosjektet.

OLPC XO-3 som e-bokleser
OLPC XO-3 som e-bokleser Bilde: FuseProject

Ifølge Forbes.com skal det også komme minst to oppgraderinger til dagens XO-maskin. Allerede i januar 2010 skal maskinen utstyres med mer minne, lagringsplass og prosessorkraft enn i dag. Deretter, i 2011, skal maskinen få enda noe høyere ytelse ved at AMD-prosessoren erstattes med en energieffektiv prosessor fra Marvell.

Flere bilder av maskinen finnes i dette blogginnlegget.

    Les også:

Til toppen