FORBRUKERTEKNOLOGI

Dette kan bli nyheter i Firefox 4

Mozilla har ennå ikke sluppet Firefox 3, men nøler likevel ikke med å fortelle om neste versjon.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. mars 2008 - 10:55

Mens mange mener at nettleseren bør være så enkel så som mulig, mener Chris Beard, visepresident i Mozilla Labs, at det er på tide at nettleseren utvikler seg videre. Han sier i et intervju med Webware-bloggeren Rafe Needleman at konseptet til nettleseren ikke er blitt fundamentalt endret på ti år.

Mozilla ønsker å viske ut grensene til til nettleseren, delvis for å integrere den tettere med datamaskinen den kjøres på, men også for å koble den mer direkte til webtjenester.

Beard nevner spesielt to av dagens Mozilla-prosjekter som kan bli en del av Firefox 4, men som allerede kan testes med dagens utgaver av Firefox 3.

    Les også:

Det ene prosjektet har digi.no omtalt et par ganger tidligere. Dette heter Prism og ble nylig omgjort fra å være en separat applikasjon til å være et tillegg til Firefox. Prism er stadig på et tidlig teststadium, men skal kunne ta en webapplikasjon og gjøre den om til en applikasjon som kan kjøres direkte på brukerens arbeidsflate. Dette skal også kunne gjøres selv om PC-en ikke er tilknyttet Internett. Støtte for dette vil være en del av HTML 5, som Mozilla og de fleste andre nettleserleverandører så smått har begynt å implementere.

Det andre og mindre kjente prosjektet som Beard tror kan bli en del av Firefox 4, kalles Weave. Dette prosjektet handler om å integrere nettleseren med nettbaserte tjenester. Weave kan anses som en mer omfattende utgave av Firefox-tillegget Foxmarks, som ved hjelp av en sentral server lar Firefox-brukere synkronisere bokmerkene på tvers av flere maskiner.

Men i tillegg til bokmerker, skal Weave også synkronisere andre brukerdata, blant annet oppstartssiden og innloggingsinformasjon. Synkroniseringen vil skje når brukeren starter opp nettleseren.

Beard ønsker også at forholdet mellom nettleser og tjenester blir mer intelligent på vegne av brukerne. Tegn på dette begynner allerede å dukke opp i Firefox 3, med AwesomeBar, som er navnet på det nye adressefeltet i nettleseren. Dette skal komme med forslag om URL-er basert på brukerens tidligere websøk og besøkshistorikk. Beard vil utvide dette med et lingvistisk brukergrensesnitt som lar brukere skrive kommandoer inn i adressefeltet på ren engelsk. Blant inspirasjonskildene er Windows-tilleget Enso.

Det bør heller ikke være noen tvil om at en del funksjonalitet som i dag bare er tilgjengelig via Firefox-tilleggene, også vil bli ansett som allmenn og god nok til å bli en standard del av nettleseren.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.