JUSS OG SAMFUNN

Dette koster Datalagringsdirektivet

Ny rapport viser høye utgifter.

Høyre og Arbeiderpartiet gikk sammen inn for datalagringsdirektivet i 2011. Først nå har kostnadsanslagene kommet på bordet. Bildet er fra da Høyres leder Erna Solberg og Arbeiderpartiets parlamentariske leder Martin Kolberg ble enige om å innføre det omstridte direktivet.
Høyre og Arbeiderpartiet gikk sammen inn for datalagringsdirektivet i 2011. Først nå har kostnadsanslagene kommet på bordet. Bildet er fra da Høyres leder Erna Solberg og Arbeiderpartiets parlamentariske leder Martin Kolberg ble enige om å innføre det omstridte direktivet. Bilde: Arbeiderpartiet
1. aug. 2013 - 07:29

Oslo (NTB): Norge må investere 360 millioner kroner for å innføre det kontroversielle Datalagringsdirektivet. Driftsutgiftene blir på 72 millioner i året.

Nå varsler SV-leder Audun Lysbakken omkamp om Datalagringsdirektivet.

En rapport som Klassekampen har fått tilgang til, viser at direktivets krav til henting og lagring av data vil medføre investeringer på 360 millioner kroner. I tillegg vil det komme årlige utgifter på 72 millioner kroner.

Rapporten er utarbeidet av rådgivingsfirmaet Nexia på oppdrag for Justis- og beredskapsdepartementet og Samferdselsdepartementet. Rapporten tar for seg kostnader forbundet med forberedelse og lagring av data, samt levering til politi og mottak hos politi.

EUs datalagringsdirektiv pålegger norske telefoni- og internettleverandører å lagre opplysninger om internett- og telefonkommunikasjon i minst seks måneder. Formålet er å bekjempe kriminalitet.

DLD ble vedtatt i Stortinget i 2011, men er ennå ikke implementert. En av grunnene til det er at Island ikke vil ha direktivet inn i EØS-avtalen. Mest sannsynlig vil staten ta den største delen av regningen når direktivet en gang innføres.

– Datalagringsdirektivet representerer mistillit til borgerne fra myndighetenes side. Det har skjedd så mye siden DLD ble vedtatt, at vi bør ha en ny debatt hvis vi skal diskutere en ny Soria Moria-erklæring, sier SV-leder Audun Lysbakken.

I juli sa KrF, Venstre og Frp at de vil ta opp kampen mot direktivet på nytt. (©NTB)

innenriks.vaktsjef@ntb.no

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.