Dette krever Microsoft fra mobilprodusenter

Ansiktspålogging en stor satsning.

Dette krever Microsoft fra mobilprodusenter
Continuum er noe mange smartmobiler og nettbrett med Windows 10 vil støtte. Funksjonen skal kunne få mobile enheter til å fungere som en pc. Bilde: Jeff Chiu/AP

Det ble tidligere i år kjent at Microsoft kommer til å skalere ned på maskinvareutvikling, spesielt når det gjelder smarttelefoner. Planen er å slippe færre enheter i løpet av et år, og heller fokusere på få, men gode flaggskip for respektive kundegrupper.

Microsoft er åpenbart klare over at Windows på mobil aldri ble noe stor suksess, og ønsker å posisjonere den nye, Windows 10-baserte versjonen som mer et nisjeprodukt, utviklet til å spille sammen med det mer helhetlige Windows 10-økosystemet.

Men denne gangen trenger de mer hjelp fra tredjepartsprodusenter, og nye retningslinjer rettet mot disse hinter om planene Microsoft har for plattformen.

Smarttelefoner, for eksempel, deles opp i tre kategorier.

Les også: Nadella: Vi slutter ikke med mobil

Den første er rimelige modeller, disse baserer seg såklart på enkle spesifikasjoner. Systembrikken skal være mindre avansert, mengden RAM er på 1 gigabyte, og skjermen skal være mellom 3,5 til 5 tommer. Datatilkoblingen er begrenset til 3G. Av de unike Windows-funksjonene er det bare støtte for Cortana som forventes.

Hello og Continuum

Den andre kategorien er premium-modeller. Her er det snakk om kraftige systembrikker, opptil 4 gigabyte med RAM og store, høyoppløselige skjermer. Disse telefonene skal støtte Cortana, ansiktspålogging med Windows Hello, samt Continuum-funksjonen som gir et mer fullverdig grensesnitt når koblet til en storskjerm.

Den tredje kategorien er rimelige «phablets», det vil si mobiler med en ekstra stor skjerm, men ellers ikke de mest avanserte funksjonene. Der skal det støttes Cortana og Windows Hello, men ikke Continuum. Skjermene er ment til å være opptil syv tommer store, med maksimalt 720p-oppløsning.

Deretter kommer tre kategorier for rene nettbrett, med syv- og åttetommers skjermer, samt store skjermer fra ti tommer oppover. Det er verdt å merke seg at syv-tommers brettene skal fremdeles kjøre Windows 10 Mobile, mens fra åtte tommer oppover vil brettene kjøre fullverdige Windows 10. De minste brettene skal likevel støtte Continuum, slik at de kan nesten fremstå som en fullt funksjonell datamaskin når de er koblet til en ekstern skjerm. De vil likevel ikke kunne kjøre andre apper enn de som er hentet fra Microsofts nettbutikk.

Et mer omfattende utviklingsmiljø for universelle Windows-apper vil forhåpentligvis sørge for at fragmenteringen mellom mobil- og desktop-versjonen av Windows 10 vil bli mindre.

Les også: – Ingen ulemper ved å utvikle universelle Windows-apper

Informasjonen kommer kort tid før Microsoft skal avholde en stor pressekonferanse, der selskapet vil presentere sine maskinvareplaner for høsten. Den 6. oktober vil vi mest sannsynlig se nye mobiler, en ny Surface Pro-modell samt høre mer om lanseringen av Windows 10 for mobil.

Fullverdige Windows 10 kan allerede betegnes som en suksess, men det store spørsmålet er om suksessen klarer å smitte over til mobilversjonen i denne omgang.