Digital Personvern ved leder (øverst fra v.) Georg Apenes, Espen Andersen, Anders Brenna, Hanna E. Marcussen, Heidi Nordby Lunde. (Under fra v.): Halvor Stenstadvold, Fredrik Øvergård, Christoffer Torris Olsen (generalsekretær) og tilknyttet advokat Jon Wessel-Aas.
Digital Personvern ved leder (øverst fra v.) Georg Apenes, Espen Andersen, Anders Brenna, Hanna E. Marcussen, Heidi Nordby Lunde. (Under fra v.): Halvor Stenstadvold, Fredrik Øvergård, Christoffer Torris Olsen (generalsekretær) og tilknyttet advokat Jon Wessel-Aas.

Dette laget vil stoppe DLD

Trenger to millioner kroner til søksmål mot Norge.

Tidligere direktør i Datatilsynet Georg Apenes står i spissen for en ny organisasjon kalt Digitalt Personvern, som plukker opp stafettpinnen etter kampanjebevegelsen Stopp datalagringsdirektivet.

Den nye organisasjonen tar mål av seg å samle inn penger for å stanse innføringen av det omstridte EU-direktivet, som ble vedtatt av Stortinget med et knapt flertall i april.

Skal saksøke staten

Planen er å gå til søksmål mot staten for å få en avklaring hvorvidt direktivet bryter med grunnloven og den europeiske menneskerettskonvensjonen. En rettslig prosess skal starte straks DLD innføres 1. juli neste år.

- Vi oppfordrer alle som er opptatt av personvern om å gi et stort eller lite bidrag til støtte for en fremtid uten datalagringsdirektivet, sier Apenes i en pressemelding.

Det fremgår at organisasjonen budsjetterer med en total kostnad på rundt to millioner kroner for å trekke saken gjennom rettsapparatet og frem til Høyesterett.

Nettstedet Digitaltpersonvern.no ble åpnet mandag kveld for å ta imot pengegaver til formålet.

Fem land har tidligere prøvd EUs datalagringsdirektiv for domstolen, og alle frem har endt med å avvise det. Når håper Digitalt Personvern at rettsapparatet i Norge vil avvise direktivet slik Tyskland, Bulgaria, Tsjekkia, Romania og Kypros har gjort før.

Styret i protestbevegelsen består foruten leder Georg Apenes av en rekke kjente fjes:

  • Espen Andersen, førsteamanuensis ved institutt for strategi og ledelse ved Handelshøyskolen BI.
  • Anders Brenna, leder av Stopp datalagringsdirektivet og tidligere redaksjonssjef her i digi.no, nå produktsjef i Aftenposten.
  • Hanna E. Marcussen, nasjonal talskvinne for Miljøpartiet De Grønne, tidligere styreverv i Stopp datalagringsdirektivet og nå styremedlem i Elektronisk Forpost Norge.
  • Heidi Nordy Lunde fra Oslo Høyre, en aktiv samfunnsdebattant kanskje best kjent som bloggeren «VamPus». Hun var med å starte Stopp datalagringsdirektivet og fungerte der som nestleder.
  • Halvor Stenstadvold, statsviter og tidligere statssekretær (Høyre i Forbruker- og administrasjonsdepartementet. Stenstadvold satt i Orklas konsernledelse fra 1988-2006 og er tidligere styreleder i NRK, Norges Forskningsråd og Oslo Børs. For tiden er han styreleder i tankesmien Civita og innehar en rekke andre styrevern, blant annet i Statkraft og Storebrand.
  • Fredrik Øvergård, Venstre-politiker med styrevern i partiets avdelinger i Sør-Trøndelag og Malvik. Øvergård har bakgrunn som systemutvikler og jobber for tiden som international sales manager i Conoptica AS.

Den tidligere nestlederen i Unge Venstre, Christoffer Torris Olsen, er utpekt som generalsektære i Digitalt Personvern, der han vil fungere som administrativ kontakt. Torris Olsen har bakgrunn som digital rådgiver og er medlem av Frogner Bydelsutvalg.

Organisasjonen har knyttet til seg advokat Jon Wessel-Aas fra Bing Hodneland advokatselskap. Wessel-Aas leder den norske avdelingen av Den internasjonale juristkommisjonen og er en særs aktiv motstander av DLD i sosiale medier.

Innføringen av datalagringsdirektivet i Norge innbærer at teleselskapene må lagre trafikkdata i seks måneder. Lagringen omfatter opplysninger om hvem som ringer, når de ringer og hvor lenge samtalen varer. Det omfatter også hvor innbyggerne befinner seg, hvem de sender e-post til og på hvilket tidspunkt. Det skal også lagres informasjon om hvem som bruker hvilket IP-adresse for å knytte seg til Internett.

- Det innebærer en systematisk forhåndslagring av alles kommunikasjon i tilfelle vi kommer til å gjøre noe galt, sier Georg Apenes i en pressemelding.

    Les også:

Til toppen