JUSS OG SAMFUNN

Dette laget vil stoppe DLD

Trenger to millioner kroner til søksmål mot Norge.

Digital Personvern ved leder (øverst fra v.) Georg Apenes, Espen Andersen, Anders Brenna, Hanna E. Marcussen, Heidi Nordby Lunde. (Under fra v.): Halvor Stenstadvold, Fredrik Øvergård, Christoffer Torris Olsen (generalsekretær) og tilknyttet advokat Jon Wessel-Aas.
Digital Personvern ved leder (øverst fra v.) Georg Apenes, Espen Andersen, Anders Brenna, Hanna E. Marcussen, Heidi Nordby Lunde. (Under fra v.): Halvor Stenstadvold, Fredrik Øvergård, Christoffer Torris Olsen (generalsekretær) og tilknyttet advokat Jon Wessel-Aas.
18. okt. 2011 - 09:02

Tidligere direktør i Datatilsynet Georg Apenes står i spissen for en ny organisasjon kalt Digitalt Personvern, som plukker opp stafettpinnen etter kampanjebevegelsen Stopp datalagringsdirektivet.

Den nye organisasjonen tar mål av seg å samle inn penger for å stanse innføringen av det omstridte EU-direktivet, som ble vedtatt av Stortinget med et knapt flertall i april.

Skal saksøke staten

Planen er å gå til søksmål mot staten for å få en avklaring hvorvidt direktivet bryter med grunnloven og den europeiske menneskerettskonvensjonen. En rettslig prosess skal starte straks DLD innføres 1. juli neste år.

- Vi oppfordrer alle som er opptatt av personvern om å gi et stort eller lite bidrag til støtte for en fremtid uten datalagringsdirektivet, sier Apenes i en pressemelding.

Det fremgår at organisasjonen budsjetterer med en total kostnad på rundt to millioner kroner for å trekke saken gjennom rettsapparatet og frem til Høyesterett.

Nettstedet Digitaltpersonvern.no ble åpnet mandag kveld for å ta imot pengegaver til formålet.

Fem land har tidligere prøvd EUs datalagringsdirektiv for domstolen, og alle frem har endt med å avvise det. Når håper Digitalt Personvern at rettsapparatet i Norge vil avvise direktivet slik Tyskland, Bulgaria, Tsjekkia, Romania og Kypros har gjort før.

Styret i protestbevegelsen består foruten leder Georg Apenes av en rekke kjente fjes:

  • Espen Andersen, førsteamanuensis ved institutt for strategi og ledelse ved Handelshøyskolen BI.
  • Anders Brenna, leder av Stopp datalagringsdirektivet og tidligere redaksjonssjef her i digi.no, nå produktsjef i Aftenposten.
  • Hanna E. Marcussen, nasjonal talskvinne for Miljøpartiet De Grønne, tidligere styreverv i Stopp datalagringsdirektivet og nå styremedlem i Elektronisk Forpost Norge.
  • Heidi Nordy Lunde fra Oslo Høyre, en aktiv samfunnsdebattant kanskje best kjent som bloggeren «VamPus». Hun var med å starte Stopp datalagringsdirektivet og fungerte der som nestleder.
  • Halvor Stenstadvold, statsviter og tidligere statssekretær (Høyre i Forbruker- og administrasjonsdepartementet. Stenstadvold satt i Orklas konsernledelse fra 1988-2006 og er tidligere styreleder i NRK, Norges Forskningsråd og Oslo Børs. For tiden er han styreleder i tankesmien Civita og innehar en rekke andre styrevern, blant annet i Statkraft og Storebrand.
  • Fredrik Øvergård, Venstre-politiker med styrevern i partiets avdelinger i Sør-Trøndelag og Malvik. Øvergård har bakgrunn som systemutvikler og jobber for tiden som international sales manager i Conoptica AS.

Den tidligere nestlederen i Unge Venstre, Christoffer Torris Olsen, er utpekt som generalsektære i Digitalt Personvern, der han vil fungere som administrativ kontakt. Torris Olsen har bakgrunn som digital rådgiver og er medlem av Frogner Bydelsutvalg.

Organisasjonen har knyttet til seg advokat Jon Wessel-Aas fra Bing Hodneland advokatselskap. Wessel-Aas leder den norske avdelingen av Den internasjonale juristkommisjonen og er en særs aktiv motstander av DLD i sosiale medier.

Innføringen av datalagringsdirektivet i Norge innbærer at teleselskapene må lagre trafikkdata i seks måneder. Lagringen omfatter opplysninger om hvem som ringer, når de ringer og hvor lenge samtalen varer. Det omfatter også hvor innbyggerne befinner seg, hvem de sender e-post til og på hvilket tidspunkt. Det skal også lagres informasjon om hvem som bruker hvilket IP-adresse for å knytte seg til Internett.

- Det innebærer en systematisk forhåndslagring av alles kommunikasjon i tilfelle vi kommer til å gjøre noe galt, sier Georg Apenes i en pressemelding.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.